logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki STX do zestawu 2.1 za 200 zł? Wysoko-, średnio-, niskotonowe

klicki89 20 Sty 2006 18:18 835 6
REKLAMA
  • #1 2200322
    klicki89
    Poziom 11  
    Witam chciałbym zbudować zestaw 2+1 do słuchania muzyki. Zestaw ma być stosunkowo niewielki i niedrogi w granicach 200zł! Niechodzi mi oto aby grał głośno! Myślałem nad takimi głośniczkami:

Wysokotonowy: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=7&vItemDB=itemdb
    Średniotonowy: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=22&vItemDB=itemdb
    Niskotonowy: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=45&vItemDB=itemdb

Co sądzicie o takim zestawieniu??

Z góry dzięki!! Pzdr!
  • REKLAMA
  • #2 2200620
    Tomasz008
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Witam
    pasma się ładnie nakładają
    jak nie chcesz nic droższego to te powinny wystarczyć
    zagraja sobie.........
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2200898
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    co?? pasma sie ładnie nakładają?? zartujesz sobie? GDWT jest za glosny bo ma cos ponad 90dB, GDN 14 ma zaledwie 81dB a Gdn 22 88dB.
    satelitki zrob na:
    GDWK 9-150-XPJ 15zl/szt
    GDN-18-120-6-SW 39zl/szt

a suba zrob na
    GDN-22-120-4-SC 35zl/szt

wtedy moze pasma beda zblizone SPLem, napewno nie beda rowne :] ale GDN-18-120 jest o tyle dobry ze to jest niskosredniotonowy wiec nie bedziesz potrzebowal sredniakow ktore stx ma kijowe. pozatym GDN 22 jest dosc efektywny bo ma cos kolo 88dB wiec za ta cene sie oplaca i za caly zestaw wyjdzie ci cos 145zl+ przesylka
  • REKLAMA
  • #4 2201026
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Ta tuba ma splu cos kolo 97 db, czyli bedziesz słyszał ja ponad zestawem bardzo mocno. Z wysokich od STX to tylko ten za 38 zl. Może lepiej zastosować ARV tesli - 30 zl, ale tu już patrzysz, co sie bardzije oplaca (koszty wysylki, 2 oddzielne zamowienia). Jeśli chcesz tańszy nisko-srednio to jeszcze powinien sie nadać STX 17-80, jest on gorszy od wspomnianego wyżej 18-120, ale i kosztuje mniej. Ale jak by nie bylo ciężko bedzie sie zmieścic w tych 200 zl. Powiedz czego słuchasz, może lepiej było by np dac 2 mocne monitorki 2way, ktore będą miały basik (GDN 22-120 lub GDN 20-80+ ARV lub GDWK STX za te 38 zl:) ).
    Poza tym łatwo to bedzie zasilic, mniejsze koszty wzmacniaczy, no i można podłączać np cdplayery, ktore mają wyjscia stereo.
    Polecvał bym jednak zrobić mocne stereo.

A kolega qscgu niech tak ludzi nie atakuje, bo u niego z wiedzą też krucho, co ma "nakladanie pasm" ;) do splu?
  • REKLAMA
  • #5 2201168
    qscgu
    Poziom 34  
    wiem ze nakladanie pasm to co innego niz SPL, ale nie wydaje mi sie zeby kolega Tomasz008 zwrocil uwage na za dużą roznice SPLu tych glosnikow i mysle ze chodzilo mi o rownosc pasma niz na ich nakladanie sie. pozatym jak pasma sie na siebie nakladaja to znaczy ze 2 przetworniki odgrywają to samo pasmo i to raczej nie nalezy do zalet zestawu, dlatego tez stosuje sie zwrotnice wiec u mnie z wiedza raczej nie jest krucho ;]
  • #6 2201546
    goffer007
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Ludzie nie wicie że wymyślono coś takiego jak L-pad. Tego gdwt można stłumić. Co nie zmienia faktu że ten gdn 14 to nieporozumienie. trzeba by ich ze cztery do tej 22
  • #7 2202038
    qscgu
    Poziom 34  
    autor ma kupowac glosniejszy tylko po to zeby go potem tłumić? bez sensu, mozna kupic odrazy Gdwk, zreszta moim zdaniem kopułki grają lepiej niz tubowe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników STX do budowy niedrogiego zestawu 2.1 za około 200 zł, z podziałem na głośniki wysokotonowe, średniotonowe i niskotonowe. Wstępna propozycja zestawu została oceniona pod kątem dopasowania pasm przenoszenia i poziomów SPL. Zwrócono uwagę, że różnice w efektywności (SPL) między wybranymi modelami są znaczne, co może powodować nierównomierne brzmienie. Sugerowano zastosowanie głośników o bardziej zbliżonych parametrach SPL, np. GDWK 9-150-XPJ jako satelitki, GDN-18-120-6-SW jako nisko-średniotonowe oraz GDN-22-120-4-SC jako subwoofer, co pozwoliłoby na lepsze wyrównanie poziomów głośności i ograniczenie potrzeby stosowania zwrotnic. Wskazano, że głośniki średniotonowe STX są słabej jakości, a lepszym rozwiązaniem może być użycie mocniejszych monitorów 2-drożnych z basem. Poruszono też temat tłumienia głośników o wyższym SPL za pomocą L-pada, jednak uznano to za mniej sensowne niż dobór głośników o zbliżonych parametrach. Wskazano, że kopułkowe głośniki wysokotonowe grają lepiej niż tubowe. Podsumowując, rekomendowane jest dobranie głośników o zbliżonych poziomach efektywności i rozważenie mocniejszych monitorów 2-drożnych zamiast klasycznego zestawu 2.1 z osobnym średniotonowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA