logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh FT4022 - nie pali się zielona kontrolka gotowości

clip7 20 Sty 2006 21:09 1239 11
REKLAMA
  • #1 2200956
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Witam.
    Zacznę od początku. Pojechałem do klienta no i E101. Sprawdziłem lampę i bezpiecznik termiczny lampy - ok. Skasowałem kod 5-810. Maszyna zaczęła się nagrzewać. Grzałki utrwalania świeciły się ale maszyna nie przeszła w stan gotowości do pracy. Nie paliła się zielona kontrolka gotowości a podczas nagrzewania nie paliła się nawet czerwona kontrolka. Nie pojawił się żaden kod. Wszystkie przyciski na klawiaturze działały oprócz "start". Maszyna po prostu jest "głucha". Zacząłem iść tropem kodu i zdecydowałem się na wymianę triaka sterującego lampą skanera i nic. Nigdy nie spotkałem się z tą sytuacją. Podejrzewam zasilacz lub płytę główną. Ktoś miał taki przypadek?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2201686
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    wszystkie klapy zamknięte i kasety z papierem wsunięte?
  • REKLAMA
  • #3 2201975
    clip7
    Poziom 23  
    Gdyby jakaś klapa była otwarta to chyba na wyświetlaczu pokazywałby się komunikat. Ale wszystko jest ok. Kaseta z papierem dosunięta.
  • Pomocny post
    #4 2202159
    martinkrys
    miałem kiedyś coś takiego, tylko nie pamietam co było przyczyna, ale było to jakieś głupstwo, coś trzeba było otworzyć, zamknąc i ruszyło, Zobacz, czy dobrze siedzi piec
  • #5 2204515
    krystian k
    Ocena: 83
    może któras z lamp w piecu nie pali
  • REKLAMA
  • #6 2205391
    clip7
    Poziom 23  
    Gdyby jedna z lamp nie paliła to któryś z termistorów od razu by to wychwycił i maszyna pokazałaby kod związany ze stacją grzewczą.
  • #7 2205617
    martinkrys
    no OK, ale spróbuj wyciągnać i jeszcze raz wsadzic utrwalanie, tak samo pootwieraj wszystkie klapy(łącznie z tą na wyjściu) i pozamykaj, to naprawdę było jakieś głupstwo
  • #8 2205977
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    A przeskakuje między kasetami. Próbowałeś z podajnika ręcznego. Miałem podobny błąd ale przy kserowaniu z magazynu winą wtedy był elektromagnes rolek.
  • REKLAMA
  • #9 2206047
    krystian k
    Ocena: 83
    własnie o to chodzi , że gdyby lampa nie paliła to niezawsze przez termistor tylko bedzie próbowała sie dogrzać , chociaz powinna pokazać ale bywają anomalie , pisałem o tym poniewaz ku zdziwieniu niestety taki jeden przypadek miałem .
  • #10 2207474
    clip7
    Poziom 23  
    Dzięki Panowie.
    Jutro do niej zajrzę i dam znać co dalej
    pozdrawiam
  • #11 2210121
    clip7
    Poziom 23  
    Mieliście rację Panowie.
    Aż wstyd się przyznać. Winą była niedosunięta kaseta (blokował ją kawałek wyłamanego plastyku). A ja nawet nie raczyłem sprawdzić z podajnika ręcznego i od razu rzuciłem się na zasilacz. Cóż za amatorszczyzna!!! Czasem lepiej się chwilę dokładnie zastanowić a potem dopiero działać.
    pozdrawiam i dzięki
  • #12 2211770
    martinkrys
    Najwazniejsze, że się udało

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W urządzeniu Ricoh FT4022 pojawił się problem z brakiem zapalenia się zielonej kontrolki gotowości oraz brakiem reakcji na przycisk "start" po wystąpieniu błędu E101. Sprawdzono lampę skanera, bezpiecznik termiczny oraz wymieniono triak sterujący lampą, jednak problem pozostał. Nie pojawiały się kody błędów ani sygnalizacja świetlna podczas nagrzewania. W dyskusji sugerowano sprawdzenie poprawnego zamknięcia wszystkich klap i prawidłowego wsunięcia kaset z papierem, a także ewentualne problemy z lampami w piecu utrwalania i elektromagnesem rolek. Ostatecznie przyczyną okazała się niedosunięta kaseta papieru blokowana przez wyłamany fragment plastiku, co uniemożliwiało przejście urządzenia w stan gotowości. Po usunięciu tej przeszkody urządzenie zaczęło działać prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA