logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały i wymiary części do budowy generatora Van De Graaffa

cinee 20 Sty 2006 23:48 2677 7
REKLAMA
  • #1 2201641
    cinee
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Chcialbym sobie zlozyc prosty generator, mam generator wn dajacy ~10kV. Za kule uzyje aluminiowego polmisku o przekatnej 20cm. Teraz pytanie o reszte czesci. Z jakich materialow maja byc rolki? Myslalem o szkle albo drewnie oklejonym welna lub innym sztucznym materialem a druga z PVC. Jakie maja miec wymiary? Jaki ma byc pas, dlugosc i material? Czy nada sie rowerowa dentka? Jak maja wygladac "grzebienie"? Czy ma to byc kilka grubych drutow (1mm) czy wiele cienkich? W jakiej odleglosci od tasmy?

Na forum jest kilka tematow, po necie tez jest kilka poradnikow ale wszedzie sa rozne dane. Dzieki za pomoc :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2231250
    cinee
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zebralem juz to co wiem, mam jedna rolke z PCV, srednica 32mm, dlugosc 40mm. odleglosc miedzy rolkami bedzie wynosila 30cm, pas mam z dentki rowerowej szerokosc 38mm, dlugosc 80cm. Na dole dwa grzebienie, jeden wysokie napiecie a drugi uziemienie. Ktora rolke mam dac PCV i z jakiego materialu ma byc druga? Schemat zalaczam.
    Dzieki :)
    Załączniki:
    • Materiały i wymiary części do budowy generatora Van De Graaffa vandegraaff.jpg (12.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 2324513
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Zapodaję Ci kilka punktów -> Wejdź na ten link co podałem ściągnij plik VanDeGraff.zip, rozpakuj i przeczytaj dokładnie - wszystko masz opisane. Nie wiem czy guma z sadzą da radę, pewnie nie będzie się tak dobrze elektryzować... Ale można spróbować, ...ja kombinuję z lateksem.
  • Pomocny post
    #5 2325135
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Guma z dętki ma w sobie dużo grafitu i nie będzie przenosić ładunków. Lepszy będzie pas z czystego lateksu, popytaj w sklepach medycznych lub aptekach, pewnie coś się znajdzie.
  • REKLAMA
  • #6 3159759
    swistak001
    Poziom 11  
    mam pytanie czy generator van de graaffa domowej roboty może zabić
  • #7 3159812
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 3159826
    swistak001
    Poziom 11  
    bardzo dziękuje mam potrzebne materiały i bende do robił

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego generatora Van de Graaffa o napięciu około 10 kV z aluminiową kulą o średnicy 20 cm. Wskazano, że jedna z rolek wykonana jest z PCV o średnicy 32 mm i długości 40 mm, a odległość między rolkami wynosi 30 cm. Pas transmisyjny wykonany jest z rowerowej dętki o szerokości 38 mm i długości 80 cm, jednak zaleca się zastąpienie go pasem z czystego lateksu ze względu na obecność grafitu w gumie dętki, który obniża właściwości elektrostatyczne. Rolki mogą być wykonane ze szkła lub drewna pokrytego wełną lub innym materiałem sztucznym. Grzebienie elektrody powinny być umieszczone na dole – jeden do wysokiego napięcia, drugi do uziemienia. Zalecenia dotyczą liczby i grubości drutów grzebieni (wielu cienkich lub kilku grubych o średnicy około 1 mm) oraz ich odległości od taśmy, jednak szczegóły pozostają niejednoznaczne. Wskazano również na dostępność poradników i plików do pobrania (VanDeGraff.zip) zawierających szczegółowe informacje. Poruszono także kwestię bezpieczeństwa, podkreślając, że mimo wysokiego napięcia prąd jest bardzo mały i nie stanowi zagrożenia śmiertelnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA