logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

generator van der grafa

lewytolewy 29 Sty 2006 15:37 14414 16
REKLAMA
  • Siema przedstawiam wam mój generator van der graaffa.
    Mam nadzieję ze wszyscy wiedzą jak to działa, wyciągam z niego wyładowania:
    z kulą z 2 misek 2-3cm
    wstawiam fotki z puszką i kulką.
    PS.nie podpinałem do niego gen. wys. napięcia jak jest w niekturych ksiązkach i mam pytanko jak to podpiąć i czy mogę wtedy łapać wyładowania palcem??
    Dla chętnyh stronka
    http://scitoys.com/scitoys/scitoys/electro/electro6.html
    Załączniki:
    • P1010004.zip (47.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • P1010003.zip (44.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Zdrowaś cewko mocy pełna rezonans z tobą błogosławionaś ty między transformatoram i błogosławiony owoc pracy twojej - piorun.
    Wielka cewko przyjaciółko moja pracuj z nami szaleńcami teraz i w godzinę padu elektrowni naszej.
    lewytolewy napisał 451 postów o ocenie 5, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście warszawa. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2236382
    Beta Leganza
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Z czego robiłes pas transmisyjny i szczotki??

Pozdrofka

guma to chyba nie jest najlepsze rozwiazanie
  • #3 2237511
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    urzyłem gumki modelarskiej 2 cm szer. i spisuje sie swietnie a szczotki to kable (rozczohrane) :)
  • REKLAMA
  • #4 2237626
    Beta Leganza
    Poziom 12  
    Ładnie to zrobiłes,
    skad wzioles taka kule??
    aha juz wiem , 2 miski :)

Moderowany przez tomaszo:

Blokada pisania za posty zasmiecajace forum.

• REKLAMA
  • #5 2237916
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Po co spakowales te zdiecia zipem? Zmniejsz rozmiar do max 800x1000 i beda sie same wyswietlaly.Wiedzialbys o tym gdybys czytal informacje o danym dziale.
  • #6 2238452
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Na fotce widać, ze półkule (miski) mają ostre krawędzie w miejscu łączenia. Jakbyś ładnie odciął brzegi i zespawał miski, a następnie oszlifował aby nie było ostrzych brzegów to uzyskałbyś wyższy potencjał na terminalu.
  • #7 2301998
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2320259
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    wogule nic tylko uziemienie
  • REKLAMA
  • #9 2323779
    fojucik
    Poziom 11  
    ładny projekt ale popracuj nad pisownią!!
  • #10 2324663
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    "generator van der karta graficzna" czegoś nie rozumiem , co z tą kartą graficzną ?
  • #11 2325493
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    van de graffa
    graffa - karta graficzna.

Testowałem to na gumce, skuteczność jest niewielka (wyładowanie 4-5mm) o małej energii (można rozładować palcem). Być może to kwestia odpowiedniego terminalu (odpowiedniej pojemności).
  • #12 2326093
    djmaster
    Poziom 12  
    moze mi ktos powiedziec to czego to słuzy??
  • #13 2326199
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    do wytwarzania ultrawysokich napięć :D
  • #14 2329755
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Ogólnie jest to całkiem fajna zabawka do doświadczeń z elektrycznością statyczną, ale jak zależy Ci przede wszystkim na uzyskaniu dużo bardziej efektownych wyładowań to polecam budowę cewki tesli, chociażby niewielkiej.
  • #16 7202834
    krakas
    Poziom 2  
    witam, znalazlem starego typu taki generator, postaram sie dostarczyc zdjecia, ale mam pytanie. z czego moglbym zrobic pas transmisyjny (niewiem czy dobrze nazwalem ta czesc) o wymiarach szer. 9,5cm i okolo 40 cm - 50 cm dlugosci???? prosze o pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanego generatora Van der Graaffa, w którym zastosowano pas transmisyjny z gumki modelarskiej o szerokości 2 cm oraz szczotki z rozczapierzonych kabli. Terminal generatora stanowią dwie połączone półkule (miski), których ostre krawędzie sugerowano oszlifować dla zwiększenia potencjału. Autor nie podłączał zewnętrznego wysokiego napięcia do dolnej części pasa, stosując jedynie uziemienie, co ogranicza efektywność wyładowań. Wskazano, że podłączenie kilku kV do dolnej części pasa transmisyjnego może zwiększyć długość i energię wyładowań, choć wymaga to odpowiedniej izolacji i bezpieczeństwa. Dyskutowano także o ograniczonej skuteczności gumowego pasa oraz o możliwości rozładowania wyładowań palcem przy niskiej energii. Poruszono temat alternatywnego źródła wysokiego napięcia, np. zasilania z akumulatora 12V, jednak nie podano jednoznacznej odpowiedzi na jego skuteczność. Wskazano, że Van der Graaff służy do generowania ultrawysokich napięć i doświadczeń z elektrycznością statyczną, a dla efektownych wyładowań rekomendowano budowę cewki Tesli. Podano linki do przykładów konstrukcji i opisów technicznych generatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA