logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać generator Wandergrafa? Szukam planów i instrukcji

kiler129 04 Lis 2005 20:35 5847 4
REKLAMA
  • #1 1955537
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Czy ktoś posiada plany jak wykonać generator wandergrafa ?

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • #2 1956433
    firelord
    Poziom 12  
    www.myzlab.pl
  • REKLAMA
  • #3 1959014
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Spokojnie :D to ciekawe rozwiązanie, ale obejdzie się i bez generatora WN. Wystarczy wykonać rolki napędzające pas z odpowiedniego materiału :) Dokładny opis jest w nieśmiertelnej pozycji "Nowoczesne zabawki" - jak zeskanuję to podeślę o ile nie ma już tego gdzieś w sieci ;)...
    ... Jako ciekawostkę przytoczę niesamowite zjawisko (na jego bazie działa generator Van de Graffa), które zaobserwowałem hehe przy śrutowniku u szwagra: ...długi pas transmisyjny, uziemiony silnik i śrutownik na grubych suchych deskach akacjowych...
    ... Wieczorem, co podlazłem do maszyny, to mi włosy dęba stawały przyglądam się uważniej na pas transmisyjny... a w okolicach silnika dosłownie hulały takie wyładowania snopiące, że prawie się zorza robiła i czuć było dosłownie powiew ozonu...
    ... no ale przyszedł szwagier chlapnął lepikiem po pasie i się skończyło ...
  • REKLAMA
  • #4 1963792
    gwarych
    Poziom 21  
    ...Ot i słowo się rzekło - kobyłka u płota - oto stary dobry Van de Graff tak jak go natura stworzyła :D...

Pozdrawiam i bezpiecznych eksperymentów życzę...

P.S. Jeśli ktoś wie gdzie łatwo i tanio znaleźć można pas lateksowy tak z 1,5m długi i około 6-8 cm szeroki, to niech da znać w tym poście... tego mi jeszcze brakuje do piorunujących wrażeń na korbę :D
    Załączniki:
    • VanDeGraff.zip (2.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2204718
    gwarych
    Poziom 21  
    Hehe Sam muszę sobie dopisać odpowiedź :D
    ... PAS LATEKSOWY trafiłem za kilka złotych w przyszpitalnym sklepie jako pas do ćwiczeń dla rekonwalescentów wracających do zdrowia - nadaje się idealnie... mógłby być grubszy ale lepszy rydz ni nic
REKLAMA