logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

subwoofer na stx GDN-22-120-4-SC potrzebna pomoc!!!

klicki89 21 Sty 2006 12:16 2451 8
REKLAMA
  • #1 2202652
    klicki89
    Poziom 11  
    Witam chciałbym zbudować subwoofer na głośniku podanym w tytule i mam pare pytań!! Ma to być obudowa otwarta 27l i problem jest nastepujący oco chodzi z tym strojeniem głośnika?? Obudowa obliczyłem w WinISD i niewiem co oznacza tunuing freq. 40Hz czy chodzi oto że sub będzie miał największą wydajność przy 40 Hz?? Z góry dzięki!! Pzdr!
    Załączniki:
    • subwoofer na stx GDN-22-120-4-SC potrzebna pomoc!!! WinISD.JPG (74.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2202671
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    tak, otrzymasz podbicie w okolicy strojenia czyli w twoim przypadku przy 40hz
  • REKLAMA
  • #3 2202681
    klicki89
    Poziom 11  
    A czy 40Hz to dużo czy mało bo ja ciemny wystarczy mi do słuchania muzyki??
  • REKLAMA
  • #4 2202700
    qscgu
    Poziom 34  
    40 hz to jest bardzo niski bas zapusc sobie generator sygnalu - masz go wbudowany w winisd pod nazwa signal generator i wpisz tam 40 i nacisnij start to dowiesz sie co to jest 40hz. pozatym 40hz to optymalna czestotliwosc strojenia dla subwooferow. 40 hz nie moze byc duzo albo malo, czestotliwosc (f) to czestotliwosc drgania membramy. f od frequency. wykres przedstawia SPL względem czestotliwosci dla głosnika wraz z dobraną obudową. z kolei zas SPL to Sound Pressure Level czyli poziom natężenia dzwięku mierzona w decybelach (dB). w okolicy strojenia czyli w tym wypadku 40hz bedziesz mial podwyzszone SPL, czyli dzwieki o czestotliwosci 40hz bedą głosniejsze nieco
  • REKLAMA
  • #5 2203010
    klicki89
    Poziom 11  
    Dzięki juz kumam oco w tym chodzi!! A mocno takiego suba wytłumić czy wystarczy troche gąbki i po sprawie??
  • #6 2204358
    qscgu
    Poziom 34  
    jak robisz br to troszke gąbki byle nie w okolicach BR a nawet jak ci sie nie chce to mozesz nie wytlumiac w ogole
  • #7 2204545
    tatapiotrka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, mam wersję ss tego głośnika i przymierzam się do włożenia go do takiej samej obudowy. Czy br o średnicy 7 cm nie będzie dawał słyszalnych świstów powietrza ( jaki br ma być w Twojej paczce)?
  • #8 2204799
    qscgu
    Poziom 34  
    7cm srednicy spokojnie starczy na ten glosnik o ile to srednica wewnętrzna
  • #9 2204855
    tatapiotrka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tak, to śr. wewn. Mój subik będzie miał nietypowy kształt, tzn jak normalna kolumna podłogowa i dlatego muszę br zagiąć wewnątrz paczki. Kupiłem już rurę i kolanko kanalizacyjne i będę próbował to wszystko zainstalować.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera na głośniku STX GDN-22-120-4-SC w obudowie otwartej o pojemności 27 litrów. Wyjaśniono, że częstotliwość strojenia (tuning freq.) 40 Hz oznacza optymalny zakres podbicia basu, gdzie subwoofer osiąga największą efektywność i podwyższony poziom ciśnienia akustycznego (SPL). 40 Hz to niska częstotliwość basowa, typowa dla subwooferów. W kwestii tłumienia wnętrza obudowy, przy obudowie typu bass reflex (BR) zaleca się zastosowanie niewielkiej ilości gąbki, unikając jej umieszczania bezpośrednio przy otworze BR, choć można też nie stosować tłumienia. Poruszono także temat średnicy portu BR – 7 cm wewnętrznej średnicy jest wystarczające dla tego głośnika, nawet przy nietypowej konstrukcji obudowy, gdzie port może być zagięty i wykonany z rur kanalizacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA