logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesyłać pliki między komputerami w sieci WLAN z Windows XP?

darek2044 21 Sty 2006 13:39 1109 6
REKLAMA
  • #1 2202912
    darek2044
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam, mam problem otóż jest kilka komputerów podłączonych do internetu drogą radiową podkreśle że mój komputer i kolegi jest w tej samej sieci LAN (WLAN), problem tkwi w tym że chcę sobie przesyłać pliki między moim komputerem a kolegi lokalnie po sieci i admin wprowadził jakieś zabezpieczenia lub blokadę niewiem, bo nasze komputery sie w sieci nie widzą ale co dziwne PINGI między naszymi komputerami wymieniają się wzajemnie bez problemu, gramy sobie w sieci między sobą też bez problemu, tylko jak zrobić żebym mogl np. zobaczyć dysk który kolega mi udostępnia ? w OTOCZENIU SIECIOWYM sie nie wykrywają, jaki program użyć i jak skonfigurować to żeby działało, bo admin nie chce nic zmieniac w sieci :(
    Oba komputery mają system XP Prof.
  • REKLAMA
  • #2 2202932
    SlawekWP
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jak używasz firewalla to odblokuj ip kolegi. (u kolegi odblokuj twój). Sa różne
    programy do wykrywania komputerów w sieci. Poszukaj w np. google.
  • REKLAMA
  • #3 2202958
    darek2044
    Poziom 12  
    SlawekWP napisał:
    Jak używasz firewalla to odblokuj ip kolegi. (u kolegi odblokuj twój). Sa różne
    programy do wykrywania komputerów w sieci. Poszukaj w np. google.

Firewall sa powylaczane robilem juz wszystko co moglem dlatego zadalem juz pytanie na forum. Pozdr
  • #4 2202977
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Postawcie sobie serwery FTP i w ten sposób udostępniajcie pliki.
  • REKLAMA
  • #5 2203020
    darek2044
    Poziom 12  
    Tak tylko niewiem jak to zrobic.
    Ponoć są zablokowane jakieś porty
  • REKLAMA
  • #6 2203492
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    spróbuj przesłać pliki przez gadu-gadu. jak to nie zadziała, to będzie trzeba użyć bardziej skomplikowych metod.
  • #7 2203614
    darek2044
    Poziom 12  
    Już sobie poradzilem uzylem programu Remote Administratora i kumpel u siebie zainstalowal ja u siebie i nareszcie dziala.
    Dzieki koledzy za rade.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W sieci WLAN z komputerami z systemem Windows XP Professional pojawił się problem z lokalnym udostępnianiem plików pomimo poprawnej komunikacji sieciowej (ping, gry sieciowe). Przyczyną mogą być blokady na poziomie zapory sieciowej lub ograniczenia portów wprowadzone przez administratora sieci. Standardowe metody, takie jak odblokowanie adresów IP w firewallu, nie przyniosły efektu, a porty mogą być zablokowane. Propozycje rozwiązań obejmowały uruchomienie serwera FTP lub przesyłanie plików przez komunikator Gadu-Gadu. Ostatecznie skutecznym rozwiązaniem okazało się użycie programu Remote Administrator, który umożliwił zdalny dostęp i udostępnianie plików między komputerami bez konieczności zmiany konfiguracji sieci przez administratora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA