logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować udostępnianie plików w Windows XP SP1 w sieci domowej?

barytek 14 Sty 2007 17:44 2682 15
REKLAMA
  • #1 3445915
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Posiadam Windowa Xp SP1. W domu mam 3 komputery. Jeden z połączeniem do netu(neostrada) i dwa Komputery połączone do niego za pośrednictwem sieci kablowej i radiowej.

Laptop <====(łącze rediowe)====> Komp(neostrada)<=====(łacze kablowe)====>Komp

Net działa na wszystkich kompach tak jak trzeba, ale udostępnianie pików już nie. Wszystkie kompy należą do grupy roboczej MSHOME, posiadają oryginalne nazwy. Tylko na jednym kompie można zobaczyć w otoczeniu sieciowym pozostałe kompy, ale i tak nie da się dostać do folderów udostępnionych(brak dostępu, przy kliknięciu na ikonę komputera). Czy mi ktoś powie konkretnie co trzeba zrobić żeby to działało???
  • REKLAMA
  • #2 3445945
    ARTURWLODAREK
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jeżeli chodzi o połączenie radiowe to nie wiem. Możliwe ze jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie. A co używasz do tego łącza? Po prostu dwie karty? Czy przez jakiś punkt dostępowy(Acces Point)?

Jeżeli chodzi o połączenie kablowe to jaki masz system na tym drugim kompie? Jeżeli win 98 to możesz mieć problemy. Musiałbyś w tym momencie coś tam dograć. Podaj dokładnie jakie systemy masz zainstalowane na każdym komputerze.

A czy nie masz może włączonego firewalla? To może być też powód. Wyłącz firewalla i spróbuj wtedy.
  • #3 3446142
    barytek
    Poziom 23  
    probowalem z wyłaczonym firewallem. mam Xp SP1 na wszystkich ompach. Ten problem nie jest tylko u mnie goko nie spotykam to ma takie problemy. tylko czasami to działa tuz po formacie. ale ja nie bede tego robił.
  • #4 3446184
    hubert2101
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Podstawa najpierw sprawdzi czy masz w ustawieniach karty włączone
    udostępnianie plików i drukarek, następnie włączoną usługe klient Microsoft
    Network. Następnie czy masz włączone konto Gość, oraz czy udostępniłeś
    jakiś folder prawym właściwości zakładka udostępnienia. Powinno działać , jeśli nie to pozakładaj konta każdemu użytkownikowi oraz nadaj im nazwy i hasła dostępowe, to powinno wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #5 3447206
    barytek
    Poziom 23  
    A moze mi ktoś napisać jak zrobić "pozakładaj konta każdemu użytkownikowi oraz nadaj im nazwy i hasła dostępowe" a pozatym watpie w tą trche ze jezeli sie takz zrobi to bedzie działał. Jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Dodano po 7 [minuty]:

Nie da sie zobaczyć jakie udziały sa udostępnione na innym komputerze.

Dodano po 1 [minuty]:

ja nawet sam nie mam dostępu do swoich udziałow przez otoczenie sieciowe. ;P
  • #6 3447873
    ravrav
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Na każdym komputerze masz zalogowanego uzytkownika, który jakoś sie nazywa :). Przypuszczam że na każdym z nich jest inna nazwa. Chyba najprostszym rozwiązaniem bedzie jeśli sprawdzisz te nazwy uzytkowników na kazdym z komputerków-> prawy klik na moj komputer zarzadzaj i uzytkownicy i grupy z tego co pamietam. Tam bedziesz mial wszystkich uzytkownikow danego kompa.Patrzysz ktory jest administratorem i dodajesz tego usera (chyba musi byc z jego haslem) na pozostałych dwóch kompach. Sprawdz czy z tego kpmpa mozesz sie dostac do zasobow pozostałych dwóch (byc moze wymagany restart). Jesli mozesz to ta sama operacja na pozostałych kompach. Pozdrawiam
  • #7 3453225
    hubert2101
    Poziom 13  
    To powinno wystarczyć
  • REKLAMA
  • #8 3454531
    barytek
    Poziom 23  
    Nie rozumiem 4 rysunku i ostatniego. prosze o opis. sypne punktami jak zacznie to działać. jak narazie to kompy sie w ogole w otoczeniu sieciowym nie widzą.

Dodano po 8 [minuty]:

I czy napewno usługa udostepniania plików i drukarek ma być wyłaczona jak na rysuknu??

Dodano po 12 [minuty]:

udało sie. Kopy się widza w sieci. Brak dostępu!!! Ale teraz jest lepiej mam dostęp do swojego.
  • Pomocny post
    #9 3457259
    hubert2101
    Poziom 13  
    Drogi kolego na rysunkach jest napisane, że należy wałczyć usługi udostępnianie plików i drukarek bez tego nie będziesz mógł widzieć innych folderów . Klient Sieci Microsoft Network odnosi sie do udostępniania zasobów oraz identyfikacji klientów w danej sieci grupie roboczej np. DOM1
    Jeśli te dwa protokoły są wyłączone to nici z wymiany danych. Najpierw ty sam powinieneś udostępnić jakieś zasoby.
    Zrób tak na wszystkich komputerach . Sprawdzi kato Gościa czy jest włączone. Jeśli wszystko będzie poprawnie skonfigurowane to będzie śmigać.
    (ps. jak nie ruszy to spróbuj z wyłączonym kątem gość.)
  • REKLAMA
  • #10 3457271
    kamil2234
    Poziom 13  
    konto gość w cale nie jest potrzebne !!! Można udostępniac na chasło dla urzytkowników.

Ps wpisz w google otoczenie sieciowe tam są odpowiedzi na te pytania.

Wyłącz usostępnianie plików na innych interfejsach niż ten do którego podłączasz siec, bo to powoduje zakłucenia.
  • #11 3457969
    barytek
    Poziom 23  
    "Wyłącz usostępnianie plików na innych interfejsach niż ten do którego podłączasz siec, bo to powoduje zakł|ó|cenia." Czyli jak to zrobic?? i dokladnie co masz na myśli?

Dodano po 1 [godziny]:

Troche pozmeniałem. Znalazlem nawet jedną rzecz w ustawieniach lokalnych co miałem źle. ale nadal nie działa
    Brak dostępu

Dodano po 6 [minuty]:

Czy ktoś konkretnie powie mi jak to zrobić?? wogole nie mozna wyświetlić udostępnionch katalogów na innym komputerze.

Dodano po 2 [minuty]:

Może istnieje jakiś program służący do konfigorowania sieci pod XP??? Sypie Puktami jak mi sie uda uruchomić udostępnianie plików.
  • #12 3464916
    barytek
    Poziom 23  
    Może tutaj trzeba coś zmienic????

• #13 3465460
    hubert2101
    Poziom 13  
    Aby włączyć udostępnianie plików i drukarek za pomocą Kreatora konfiguracji sieci
    Aby wykonać tę procedurę, należy zalogować się jako administrator lub członek grupy Administratorzy. Jeżeli komputer jest podłączony do sieci, wykonanie tej procedury mogą uniemożliwiać ustawienia zasad sieci.

Uruchom program Kreator konfiguracji sieci.
    Kliknij metodę połączenia, która dotyczy tego komputera.
    Akceptuj domyślny opis komputera i jego nazwę.
    Akceptuj domyślną nazwę grupy roboczej. Ta nazwa powinna pasować do nazwy grupy roboczej innych komputerów, która ma współużytkować pliki.
    Na stronie Udostępnianie plików i drukarek wykonaj jedną z następujących czynności:
    Aby włączyć udostępnianie plików i drukarek, kliknij usługę Włącz udostępnianie plików i drukarek. Zapora systemu Windows zostanie skonfigurowana, aby było możliwe udostępnianie plików i drukarek w sieci.
    Aby wyłączyć udostępnianie plików i drukarek, kliknij usługę Wyłącz udostępnianie plików i drukarek. Zapora systemu Windows będzie blokować udostępnianie plików i drukarek w sieci. Jeśli jakieś pliki lub drukarki były udostępniane, od tej chwili nie będą udostępniane.
    Wykonaj pozostałe instrukcje kreatora.

To pisze instrukcja w winXP daj gg to coś poradzimy
  • #14 3468441
    kamil2234
    Poziom 13  
    tak w zabespieczeniach loalnych ustaw uwierzetelnianie urzytkowników jako samych siebie .

udostępniane pliki - każdorazowo do każdego z nich ustaw prawa dostępu.
    Wywal grupę wszyccy i dodaj administratorzy i urzytkownicy .

A na każdym interfejsie sieciowym we właściwościach są udostępnianie plików w winodws i usługa klient sieci microsoft - obok ustawień TCP/IP się znajduje.
  • #15 3468449
    barytek
    Poziom 23  
    Dobra działa. dodałem nowe konto, poźniej go usunąlem i zaczeło działać.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konfiguracji udostępniania plików w sieci domowej złożonej z trzech komputerów z systemem Windows XP SP1, połączonych kablowo i radiowo. Sieć działała poprawnie, jednak udostępnianie plików nie funkcjonowało – komputery były widoczne w otoczeniu sieciowym tylko częściowo, a dostęp do folderów był zablokowany. Rozwiązania obejmowały: włączenie usługi „Udostępnianie plików i drukarek” oraz „Klient Microsoft Network” w ustawieniach karty sieciowej; sprawdzenie i konfigurację kont użytkowników na wszystkich komputerach, w tym tworzenie kont z nazwami i hasłami zgodnymi na wszystkich maszynach; wyłączenie zapory (firewalla) na czas testów; wyłączenie prostego udostępniania plików w Windows XP; ustawienie uwierzytelniania użytkowników jako samych siebie w zabezpieczeniach lokalnych; nadanie odpowiednich praw dostępu do udostępnianych folderów, usunięcie grupy „wszyscy” i dodanie „administratorzy” oraz „użytkownicy”. Pomocne było także użycie Kreatora konfiguracji sieci w Windows XP, który automatycznie konfiguruje podstawowe ustawienia sieciowe i zaporę systemową. Po zastosowaniu tych kroków komputery zaczęły się widzieć w sieci, a dostęp do udostępnionych zasobów został przywrócony. Wskazano, że konto Gość nie jest konieczne, a udostępnianie powinno być aktywne tylko na interfejsie sieciowym używanym do połączenia, aby uniknąć zakłóceń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA