logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasady działania i regulacji reduktora LPG: podciśnieniowy i elektroniczny

stanrom 22 Sty 2006 08:47 50145 10
REKLAMA
  • #1 2205595
    stanrom
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Aby lepiej zrozumieć zasady regulacji reduktora ciśnienia lpg warto znać jego budowę i działanie. Nie chodzi mi o reduktor konkretnej firmy, lecz o ogólne zasady zasady ich działania i regulacji. Czy ktoś mółby podać mi adresy stron www, gdzie znalazłbym te informacje, ewentualnie udzielić mi kompetentnej odpowiedzi?
    Dla jasności, wiem jak regulować reduktor; do czego służy pokrętło na reduktorze (bieg jałowy), oraz zawór regulacyjny (silnik krokowy) na wężu doprowadzającym gaz do miksera (proporcja składu mieszanki).
    Interesują mnie następujące kwestie:
    1. Reduktor podciśnieniowy:
    - na którą membranę działa podciśnienie (i z której strony mambrany) otwierające przepływ gazu, na 1°(tę małą), czy na 2°, tę dużą?
    - na forach mówi się o kompensacji ciśnieniowej, co to jest i jaką rolę pełni w działaniu reduktora
    2. Reduktor elektroniczny
    - jak działa elektrozawór na reduktorze, czy jego stany są zerojedynkowe (tylko zamkniety, lub tylko otwarty), czy tez pełni rolę pośrednią, np dyszy
    - często, na reduktorach występuje dodatkowy (drugi) elektrozawór, umocowany centralnie nad główną (dużą) membraną, jaką on pełni funkcję?
    To na razie wszystko, z góry dziękuję za udzielenie mi wyczerpującej odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2206771
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    możesz tam kupic poradnik serwisowy o gazie 25pln
  • #3 2206843
    stanrom
    Poziom 11  
    Tyle to ja też wiem, że wystarczy kupić poradnik i poczytać. Chodzi mi jednak o szybką i nie wymagającą nakładów finansowych informację. W końcu po co mam Internet? Płacę za niego nie tak mało - Neostrada:cry:
  • REKLAMA
  • #4 2207837
    Jacek79
    Poziom 37  
    to wejdz na strony firm produkujacych instalacje: brc, elpigaz, itp
    albo adres google.pl to jest dopiero kopalnia wiedzy w internecie, duzo i za darmo
  • REKLAMA
  • #5 2207934
    stanrom
    Poziom 11  
    To też przećwiczyłem. Firmy tylko ogólnie opisują zalety produkowanych przez siebie elementów instalacji, głównie pod kątem zdobycia klientów. Przejrzałem setki stron, i nic konkretnego, w temacie który mnie interesuje, nie znalazlem. Jeżeli podasz mi choć jeden adres, gdzie zdobędę interesujące mnie informacje, będę wdzięczny
  • #6 2208011
    Jacek79
    Poziom 37  
    też płace za internet i tez kupuje różne ksiazki bo w internecie wszystkiego niema (choć moze i jest ale trzeba poszukać - proponował bym włoskie lub holenderskie strony bo to ojczyzna gazu)
    adres ci podalem na ten poradnik jest w nim dużo i dobrze opisane bo mam tą ksiażke
    a ta przegladałem u kolegi i jest w niej jeszcze wiecejAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    decyzja należy do ciebie
  • #7 2209332
    stanrom
    Poziom 11  
    Będę dalej szukał w Internecie, jeżeli nic konkretnego nie znajdę, będę zmuszony kupić jednak jakiś poradnik. Za podanie stron, gdzie mogę nabyć takie poradniki, dziękuję.
    Wciąż jednak liczę na to, że znajdzie się tu osoba, ktgóra zna te sprawy "na wylot", i zechce podzielić się ze mną swoją wiedzą, bowiem nie interesuje mnie encyklopedia wiedzy, lecz fragmenty tej wiedzy.
    Chodzi mi bowiem konkretnie, o możliwość takiego przystosowania reduktora pneumatycznego, aby możliwe było zastosowanie hamowania silnikiem, bez pobierania gazu.
  • REKLAMA
  • #8 2210790
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Jeżeli masz pojemną skrzynkę to pośle ci tę książkę na Priwat waży spakowana 17.5MB podaj adres
    Pozdrawiam
  • #9 2211210
    stanrom
    Poziom 11  
    Dzięki T/J mojadres to Stanrom(_at_)interia.pl, lub stanrom(_at_)wp.pl, wyślij na te dwa adresy, z góry dziękuję za pomoc

Dodano po 2 [minuty]:

Powtórka
    Dzięki T/J mój adres to stanrom(małpa)interia.pl, lub stanrom(małpa)wp.pl, wyślij na te dwa adresy, z góry dziękuję za pomoc
  • #10 2213757
    adpap2005
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    T/J napisał:
    Witam
    Jeżeli masz pojemną skrzynkę to pośle ci tę książkę na Priwat waży spakowana 17.5MB podaj adres
    Pozdrawiam

czy mogę też poprosić na maila adpap2005(_at_)gazeta.pl
    z góry dziękuję
    pzdr
    Adam
  • #11 2904431
    stanrom
    Poziom 11  
    Temat uważam za zamknięty
    Porady które otrzymałem okazały się wystarczające. Dziękuję za ich udzielenie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasad działania i regulacji reduktorów LPG, zarówno podciśnieniowych, jak i elektronicznych, ze szczególnym uwzględnieniem ich budowy i funkcji membran oraz elementów sterujących. Poruszono kwestie działania podciśnienia na membrany reduktora (małą i dużą), znaczenia kompensacji ciśnieniowej oraz funkcji elektrozaworu w reduktorze elektronicznym, w tym czy działa on w trybie zero-jedynkowym czy pośrednim. Użytkownik poszukiwał darmowych, szczegółowych informacji technicznych dostępnych w Internecie, jednak otrzymał wskazówki dotyczące zakupu specjalistycznych poradników serwisowych oraz odwiedzenia stron producentów instalacji LPG, takich jak BRC i Elpigaz. Wskazano również na wartościowe źródła zagraniczne (włoskie, holenderskie) oraz możliwość wymiany materiałów w formie elektronicznej. Temat został uznany za zamknięty po uzyskaniu wystarczających informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA