logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia reduktora LPG BRC TECHNO 100kW w Passacie B3 1.8l - czy wymiana?

KOGUT111 09 Wrz 2007 12:02 4055 8
REKLAMA
  • #1 4265058
    KOGUT111
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam!

Czy możliwe jest takie ustawienie reduktora:
    1 śrubka czułości wkręcona do oporu,
    2. register wykręcony na 1.5 obrotu
    3. śrubka wolnych obrotów wykręcona tak do polowy

postanowiłem poczynić taki zmiany, bo autko zamulało (passat b3, 1,8l), dużo paliło i często było czuć gaz w środku. Przedtem śrubka czułości była sporo wykręcona i register też. teraz o wiele szybciej się zwija.•Czy to koniec juz tego reduktora? bo i tak mam zamiar go wymieniać z powodu nieszczelności elektrozaworu, który mi zalewa autko jak jest ciepłe.
    mam zamiar go wymienić na BRC ECO AT90E 100kW , dobry to pomysł??
  • REKLAMA
  • #2 4265847
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Jeżeli śruba czułości wkręcona do oporu i jeszcze chodzi na wysokich obrotach to faktycznie chyba jest do wymiany. Wstępną regulację należy przeprowadzić tak: Register przy 3 tyś. obr wkręcać do usłyszenia spadku obrotów i odkręcić ok 1/2 obr. śruba wolnych obrotów ustawić najwyższe możliwe do uzyskania bez tendencji do gaśnięcia. Czułość śruba wykręcona na tyle aby uzyskać kompromis między czasem reakcji a maź wydatkiem ( co niektórzy regulują ustawiając silnik na 4,5 tyś obr i wkręcają śrubę czułości przy spadku obrotów lekko odkręcają). Jeżeli te działania nie przyniosą rezultatu to prawdopodobnie reduktor do wymiany. Moim zdaniem ostateczną diagnozę powinien postawić serwisant LPG , bo nic nie zastąpi analizatora spalin i fachowej ręki.
  • REKLAMA
  • #3 4266763
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Takie zachowanie oznacza totalnie zatkany filtr powietrza, lub awarię sprężyny głównej membrany, ewentualnie zaworka w reduktorze. Najpierw przyjrzyj się układowi dolotowemu. Jeżeli tam jest wszystko w porządku, to prawdopodobnie wina leży po stronie reduktora, który można wymienić (np. na ten, który podałeś), lub naprawić. Zauważyłem, że sprawność reduktorów BRC znacznie się obniża po ok. dwóch latach, czemu można zaradzić wymianą membran.
    Objawy, które podałeś, na pewno nie są spowodowane zestarzeniem się membrany głównej, tylko inną usterką.
  • #4 4267546
    KOGUT111
    Poziom 12  
    mam wstawione przewężenie na układzie dolotowym. dzięki któremu mogę odpalać samochód na gazie, bez tego nie chciał, jak je wstawiłem to przykręciłem register tylko.
  • REKLAMA
  • #5 4267940
    MakroSerwis
    Wstawienie przewężenia powoduje wzrost podciśnienia w układzie dolotowym, czyli też w strefie miksera. Powinno to zostać skompensowane regulacją napięcia sprężyny membrany głównej, aby charakterystyka układu została w przybliżeniu zachowana. Register jest ostatnim krokiem w procesie regulacji, a w tym przypadku raczej nie było potrzeby go ruszać, ponieważ spełnia on tylko funkcję dławika przepływu gazu. Przepływ gazu przez register i mikser powinien zostać zachowany w funkcji podciśnienia, względem układu z przed modyfikacji.
    Zastanawia mnie fakt potrzeby zastosowania przewężenia. Przy odpowiednio dobranym mikserze i właściwej regulacji reduktora, ten typ Passata nie powinien mieć kłopotów z uruchamianiem na LPG. Jeżeli mikser posiada niewłaściwą średnicę wewnętrzną, lub układ dolotowy pomiędzy nim, a filtrem powietrza jest nieszczelny, może występować problem z regulacją reduktora. Przewężenie, które zostało zamontowane, powoduje zbyt duży wzrost podciśnienia i taki układ nie będzie dobrze działał.
  • #6 4268598
    KOGUT111
    Poziom 12  
    Ale samochód działał lepiej po zastosowaniu tego myku, dostał więcej mocy i płynności w obrotach, nie było już takiej dziury w mocy przy 1500-2500 obr/min:?::!:
  • #7 4268642
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Potrzeba stosowania zwężki świadczy ,że podciśnienie panujące w układzie dolotowym jest zbyt małe do sterowania przeponą reduktora ( zbyt mała czułość, lub utwardzona przepona) lub występuje fałszywe powietrze przed lub obok miksera.
  • REKLAMA
  • #8 4268853
    MakroSerwis
    Doktorr napisał:
    Potrzeba stosowania zwężki świadczy ,że podciśnienie panujące w układzie dolotowym jest zbyt małe do sterowania przeponą reduktora ( zbyt mała czułość, lub utwardzona przepona) lub występuje fałszywe powietrze prze lub obok miksera.

Dlatego przyjrzałbym się szczelności układu przede wszystkim. Zależy, jak jest zamontowany mikser, czy są klapy przeciwwybuchowe, które mogły wcześniej powodować za małe podciśnienie (jeżeli były nieszczelne), etc. Objawy usterki wskazują na zupełnie odwrotne działanie reduktora, niż w przypadku utwardzonej przepony. Przed wystąpieniem defektu reduktor reagował z kolei za słabo, co mogło wskazywać jakąś nieszczelność. Jest możliwe też pęknięcie sprężyny głównej membrany reduktora, ale rzadko to się zdarza.
  • #9 4269096
    MKCOFE
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam
    eksperymenty typu przytykanie dolotu nie są wskazane (silnik też potrzebuje czymś "oddychać") i prawdopodobnie dlatego regulacje czułości trzeba skręcać do oporu po wyciągnięciu zdławienia powinno sie dać o wiele wykręcić regulacje czułości i silnik również powinien zacząć "żywiej" sie zbierać

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawień reduktora LPG BRC TECHNO 100kW w Passacie B3 1.8l oraz kwestii jego wymiany z powodu nieszczelności elektrozaworu i problemów z pracą silnika na gazie. Zalecane jest przeprowadzenie regulacji: register przy 3000 obr./min wkręcać do momentu spadku obrotów, następnie odkręcić o około pół obrotu; śrubę wolnych obrotów ustawić na najwyższe możliwe obroty bez gaśnięcia; śrubę czułości regulować dla optymalnego kompromisu między czasem reakcji a zużyciem gazu. Wstawienie przewężenia w układzie dolotowym poprawiło działanie silnika, jednak powoduje wzrost podciśnienia, co wymaga kompensacji regulacją sprężyny membrany głównej reduktora. Problemy mogą wynikać z nieszczelności układu dolotowego, niewłaściwego miksera lub zużycia elementów reduktora, takich jak membrany czy sprężyna. Wskazane jest sprawdzenie szczelności układu i ewentualna wymiana lub naprawa reduktora, np. na model BRC ECO AT90E 100kW. Eksperymenty z przytykaniem dolotu nie są zalecane, gdyż silnik potrzebuje odpowiedniego dopływu powietrza do prawidłowej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA