logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak efektywnie podgrzać reduktor LPG? Świece żarowe czy grzałki samochodowe?

elektryku 03 Lut 2012 09:36 8784 38
Najlepsze odpowiedzi

Jak elektrycznie podgrzać reduktor LPG w silniku chłodzonym powietrzem, używając świec żarowych albo grzałek samochodowych?

Najlepiej zrobić mały metalowy zbiornik/płaszcz z jedną lub dwiema świecami żarowymi wkręconymi w metal i połączyć go z reduktorem w obiegu z pompką, żeby płyn naprawdę krążył, a nie gotował się miejscowo [#10490221][#10491107][#10491791] Daj zbiornik wyrównawczy wyżej od reduktora, odpowietrzenie u góry i najlepiej użyj oryginalnego korka jako zaworu bezpieczeństwa, bo układ bez tego może zrobić się niebezpieczny [#10489676][#10491791][#10491813] Sterowanie termostatem około 70°C ma sens, a PWM jest opcjonalny; trzeba pilnować, żeby nie przegrzać membran i uszczelek [#10490221][#104930?]. Bezpośrednie grzanie gołym drutem lub w wodzie/na glikolu odpada przez elektrolizę i korozję, a glikol też przewodzi prąd, więc element grzejny powinien być zamontowany w metalu, nie „luzem” w cieczy [#10491234][#10491347][#10491754] Z dyskusji wynika też, że jedna świeca może wystarczyć do szybkiego podgrzania małej objętości, ale trzeba zapewnić dobrą cyrkulację i miejsce montażu w metalowej pokrywie/zaślepce [#10491160][#10491812][#10491833]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 10487918
    elektryku
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Witam. Głowię się jak rozwiązać elektryczne grzanie reduktora LPG. Myślałem o wkręceniu 3 świec żarowych w płaszcz, ale maja one plastikowe izolatory i nie wiem jak długo mogą pracować chłodzone olejem. Drugi pomysł to świece żarowe od c-330 wkręcone z oddzielny zbiornik i podgrzewające olej który z kolei podgrzewałby reduktor. Czy może dać 2 grzałki samochodowe do gotowania wody?
  • REKLAMA
  • #2 10488027
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Zrobiłbym to inaczej-owinąć drutem oporowym cały reduktor, zaizolować np wełną mineralną, dać elektrozawór na dojście z instalacji chłodzenia który otwierałby się dopiero po rozgrzaniu cieczy w tym systemie. No i jakaś automatyka do tego-czujniki temperatury w inst. chłodzenia i czujnik temp. na samym reduktorze, włączenie całego układu dopiero po odpaleniu silnika itd...
  • REKLAMA
  • #3 10488102
    elektryku
    Poziom 16  
    Instalacja to nie problem, tylko ten silnik nie ma układu chłodzenia :D Jest chłodzony powietrze :) Będzie alternator 90-120A, więc szukam elektrycznego podgrzewacza.
  • #4 10489099
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    Świeca żarowa długo nie podziała przy ciągłej pracy , chyba żeby po dwie szeregowo, będzie wystarczająco dużo ciepła i żywotność dużo większa i jeszcze jakoś cyrkulację oleju trzeba zrobić... grawitacyjnie to nie zadziała raczej ;p
    Ten czarny czajnik 170W/12V (z płaską grzałką) za 89zł wiadomo skąd... to może być niezłe właśnie ze względu na płaską grzałkę... poxilina albo inny mc gayver...

Zastanawiałeś się już nad sterowaniem ?(pwm) żeby czasami nie osiągnęło 150 stopni ;) chociaż to wyjdzie podczas testów , bezpiecznie jest do 110 na więcej nikt tego raczej nie testuje. (rurki, membrany, uszczelki etc..)

Myślę o bezpośrednim grzaniu bez oleju... dlatego mi ta płaska grzałka podpasowała, tzn reduktor można wypełnić olejem dla lepszej przewodności cieplnej a króćce zaślepić (w jeden wkręcić zawór bezpieczeństwa z CO, granat odłamkowy z reduktora to trochę tego....), może tak kombinowałeś ? bo nie wiem jak chciałeś z tym olejem walczyć.
  • #5 10489220
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    elektryku napisał:
    Jest chłodzony powietrze Za to jest alternator 90A,

Kolego zrób owijaną rurke na kolektorze wydechowym i pompke cyrkulacyjną i masz ogrzewanie reduktora.

Co to za silnik.?

Dodano po 1 [minuty]:

bestboy21 napisał:
    Świeca żarowa długo nie podziała przy ciągłej pracy

Swieca podziała ok 4 miesięcy codziennej jadzy i grzanie ok 1h dziennie .
  • #6 10489230
    elektryku
    Poziom 16  
    bestboy21 napisał:
    Świeca żarowa długo nie podziała przy ciągłej pracy , chyba żeby po dwie szeregowo, będzie wystarczająco dużo ciepła i żywotność dużo większa i jeszcze jakoś cyrkulację oleju trzeba zrobić... grawitacyjnie to nie zadziała raczej ;p

Szeregowo nie da rady, świece maja masę na obudowie, myślałem, żeby dać z świece od C-330(mają porcelanowe izolatory) i mają długie grzałki. Układ mógłbym chyba nawet zalać płynem chłodniczym, nie dochodziło by do elektrolizy wody.
    bestboy21 napisał:

Zastanawiałeś się już nad sterowaniem ?(pwm) żeby czasami nie osiągnęło 150 stopni :wink: chociaż to wyjdzie podczas testów , bezpiecznie jest do 110 na więcej nikt tego raczej nie testuje. (rurki, membrany, uszczelki etc..)

Nie, to quad im mniej elektroniki tym lepiej, myślę, że termostat z wyłączeniem przy 70* wystarczy.
    bestboy21 napisał:

Myślę o bezpośrednim grzaniu bez oleju... dlatego mi ta płaska grzałka podpasowała, tzn reduktor można wypełnić olejem dla lepszej przewodności cieplnej a króćce zaślepić, może tak kombinowałeś ? bo nie wiem jak chciałeś z tym olejem walczyć.

Na razie myślę nad tym tez, zawsze można dospawać większy płaszcz do reduktora i w zagłębieniu zrobić miejsce na 2 świece i zalać olejem.
    Grzałki raczej nie, chodzi mi o szybkie nagrzanie i jazdę od razu na gazie, to jest też chyba największy plus elektrycznego podgrzewania. Alternator będzie 90-120A, więc prądu nie szkoda.

Dodano po 2 [minuty]:

kidu22 napisał:
    Kolego zrób owijaną rurke na kolektorze wydechowym i pompke cyrkulacyjną i masz ogrzewanie reduktora.

Mam tak zrobione, ale nie ma uż nerwów na eksperymentowanie z długością rurek. Podczas spokojnej jazdy jest ok, a podczas puszczania go bokiem na lodzie i ostrej jeździe spokojnie gotuje płyn w ciągu kilku minut.
    kidu22 napisał:
    Co to za silnik.?

Od 126p
  • #8 10489272
    bestboy21
    Poziom 40  
    1/4 mocy silnika to pożre ten alternator :D dobrze że to quad

Z tą masą świec fakt , przeoczyłem... ale zawsze można kombinować z wkręceniem świecy na taśmę teflonową i już masz dwie masy, szczelność gratis :lol:
  • #9 10489279
    kidu22
    Poziom 35  
    bestboy21 napisał:
    1/4 mocy silnika to pożre ten alternator dobrze że to quad

1 świeca pobiera 150 W więc z silnika jest czerpane 300W łoł czyżby silnik malucha miał 1,2kW :) .
  • REKLAMA
  • #10 10489302
    elektryku
    Poziom 16  
    kidu22 napisał:
    Daj duży zbiornik wyrównawczy .

Mozna by się bawić,ale alternator maluchowski jest za słaby, więc dam od razu normalny i wywalę to dziadostwo.
    kidu22 napisał:
    Jaki masz reduktor daj fote.

BRC Tecno 100KW
    https://obrazki.elektroda.pl/6194238300_1318262173.jpg
    bestboy21 napisał:
    1/4 mocy silnika to pożre ten alternator :D dobrze że to quad

Ee tam :D LPG jest :D
    kidu22 napisał:
    1 świeca pobiera 150 W więc z silnika jest czerpane 300W łoł czyżby silnik malucha miał 1,2kW :) .

Ma 26 koni, to kapkę więcej niż 1.2KW :D
  • #11 10489303
    bestboy21
    Poziom 40  
    kidu22 napisał:
    bestboy21 napisał:
    1/4 mocy silnika to pożre ten alternator dobrze że to quad

Nie no, nabijam się ale audio-zboczeńcy co mieli 2 alternatory w maluchu gdzieś tam... pisali że jednak czuć ten drugi alternator i nie zapominaj że to nie ma sprawności 100%, jeszcze jest tarcie/ciepło. W quadzie to raczej nie poczuje :)
  • #12 10489648
    kidu22
    Poziom 35  
    bestboy21 napisał:
    nie zapominaj że to nie ma sprawności 100%, jeszcze jest tarcie/ciepło.

Nie zapomiałem sprawnośc alternatora to 50% więc ?

Zaślep jeden króciec wodny, przewierć, nagwintuj i wkręć w niego świece żarową 11V koniecznie, a w drugi króciec wodny podepnij rurkę do zbiornika wyrónawczego.
  • #13 10489676
    bestboy21
    Poziom 40  
    kidu22 napisał:
    bestboy21 napisał:
    nie zapominaj że to nie ma sprawności 100%, jeszcze jest tarcie/ciepło.

Nie zapomiałem sprawnośc alternatora to 50% więc ?

Zaślep jeden króciec wodny, przewierć, nagwintuj i wkręć w niego świece żarową 11V koniecznie, a w drugi króciec wodny podepnij rurkę do zbiornika wyrónawczego.

Skończmy z tym alternatorem ;) do zbiornika dodam żeby użył oryginalnego z jakiegoś auta z oryginalnym korkiem który to jest od razu zaworem bezpieczeństwa.
    Za pewne o to Ci chodziło kidu22 prawda ? a elektryku może nie wiedzieć i znowu by granat zrobił niechcący bo wstawi nie wiadomo jaki zbiornik... chociaż czapkę raczej ma na czym nosić skoro quada poskładał :wink:
  • #14 10490221
    elektryku
    Poziom 16  
    kidu22 napisał:

Tak chce zrobić, tylko chcę dać świece od c-330, mają ceramiczne izolatory i większą powierzchnię niż zwykłe, więc szybciej nagrzeją, do tego termostat i regulator PWM na 75% mocy i gitara :)
    bestboy21 napisał:

Za pewne o to Ci chodziło kidu22 prawda ? a elektryku może nie wiedzieć i znowu by granat zrobił niechcący bo wstawi nie wiadomo jaki zbiornik... chociaż czapkę raczej ma na czym nosić skoro quada poskładał :wink:

Wie, nawet planował rozszerzyć obieg wodny o termostat i nagrzewnicę z wentylatorem, ale to przerost formy nad treścią, poza tym jak by to wyglądało? :D
  • #15 10490263
    bestboy21
    Poziom 40  
    To ma jechać a nie wyglądać , laski i tak na to nie polecą ;) aleee świecą a nawet dwiema nie dasz rady nagrzać tyle wody.. chyba ktoś na elektrodzie pokazywał ruraka z LPG tylko miał dospawane rurki do wydechu a akurat tam w maluchu ciepła nie brakuje. :D
  • #16 10490302
    elektryku
    Poziom 16  
    bestboy21 napisał:
    laski i tak na to nie polecą

człowieku, co się działo jak tym na początku jeździłem :D A jak dołożyłem LPG, to już w ogóle, zwieracze małolatom puszczały :D
    bestboy21 napisał:
    aleee świecą a nawet dwiema nie dasz rady nagrzać tyle wody..

Wiem, cały ten układ miał być do tego co jest teraz-rurek dospawanych do wydechu.
    Myślę, zę te 200-300ml które będą w części wodnej reduktora wystarczy 2 świece :D

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Rozebrałem reduktor, nie ma miejsca żeby wsadzić świece, ścianki kierunkujące przepływ cieczy przeszkadzają, a samego reduktora nie chcę modelować. Będzie mały zbiornik 2 dwiema świecami od c-330 i może pompka od webasto, zobaczymy, czy będzie potrzebna.
  • #17 10490962
    bestboy21
    Poziom 40  
    bestboy21 napisał:
    laski i tak na to nie polecą

Cytat:
    człowieku, co się działo jak tym na początku jeździłem :D A jak dołożyłem LPG, to już w ogóle, zwieracze małolatom puszczały :D

Dobrze że gumofilców nie pogubiły ;)
    bestboy21 napisał:
    aleee świecą a nawet dwiema nie dasz rady nagrzać tyle wody..
    Wiem, cały ten układ miał być do tego co jest teraz-rurek dospawanych do wydechu.
    Myślę, zę te 200-300ml które będą w części wodnej reduktora wystarczy 2 świece :D

To już masz coś dospawane czy nie, bo zdurniałem?, myślałem że chcesz tylko elektrycznie robić a teraz sprawa się komplikuje bo jak włączysz pompę to zaczniesz grzać cały obieg tymi świecami a nie reduktor :? Chyba że w momencie startu będą chodzić same świece bez pompy a dopiero jak wydech złapie temperaturę to będzie włączana pompa, inaczej to sensu większego nie ma.
  • #18 10490985
    elektryku
    Poziom 16  
    Nie będzie w ogóle grzania z wydechu. Rurki będą wywalone, pod reduktorem zbiornik 250ml płynu i dwie świece, połączone wężami z pompą i reduktorem. Całkowite grzanie prądem, żadnego grzania od wydechu.
  • #19 10491023
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ok, pamiętaj że świece mają bardzo małą powierzchnię oddawania ciepła , w ich normalnym zastosowaniu to nie przeszkadza ale w tym wypadku trzeba je umieścić w takim miejscu gdzie jest najlepsza cyrkulacja, inaczej będziesz gotował wodę "w miejscu" bardzo duża moc punktowa, zabawa w dospawywanie blaszek to raczej odpada...
  • REKLAMA
  • #20 10491107
    elektryku
    Poziom 16  
    Dlatego myślę, czy nie dać pompki od webasto, która pędziła płyn po układzie do tej pory :) A swieczki z 30-stki to 8-centymatrowa spirala gołego drutu oporowego muszące ogrzać powietrze w dolocie, więc dadzą radę.
  • #21 10491160
    kidu22
    Poziom 35  
    bestboy przestań @!#$#%@#% ! 1 świecą zagotujesz wodę w reduktorze gazu.

Świeca ma 150W a reduktor pojemność 200ml, więc sobie oblicz w jakim czasie zagotuje.

Oczywiście reduktor zaizolowany termicznie gąbką.

Montuje podgrzewacze więc wiem co i jak.
  • #22 10491234
    bestboy21
    Poziom 40  
    Yhy... to ci powiem że te świece odpadają , szlaczek je trafi zanim małolaty zaczną sikać. Elektroliza rozwali takie świece jak nie w 1 dzień to w kilka dni... już nie wspominam że prąd zacznie płynąć przez wodę do masy ... i wszystkie metalowe części w obiegu które mają kontakt z masą zaczną korodować jakby je do soli wsadził 8-O ELEKTROLIZA.

Musisz takie świece zorganizować.

kidu22 widziałeś co wyżej napisał elektryku ??

Cytat:
    Rozebrałem reduktor, nie ma miejsca żeby wsadzić świece

Sam reduktor to nie wątpię że w 30.. sekund zagrzeje.
  • #23 10491303
    elektryku
    Poziom 16  
    A czemu nie takie?
    Nie mogą być takie? Jak efektywnie podgrzać reduktor LPG? Świece żarowe czy grzałki samochodowe? Te co pokazałeś mają plastikowe izolatory i po 4 minutach grzania topią się, próbowałem.
  • #24 10491347
    bestboy21
    Poziom 40  
    Nieizolowany drut oporowy rozpadnie się w wodzie, o elektrolizie w pozostałej części obiegu nie wspominam, nawet jak uda się odizolować od masy to tylko połowa sukcesu bo się rozpadnie... drut.
    Sprawdzałeś te świece z plastikowym izolatorem w powietrzu czy w wodzie.. ?
  • #25 10491362
    elektryku
    Poziom 16  
    W powietrzu, są z izolatorem innym niż plastikowy? Poza stopieniem izolatora coś innego może się stać?
  • #26 10491386
    bestboy21
    Poziom 40  
    Te z gołym drutem odpadają na 100% , te z plastikowym powinny sobie spokojnie radzić w wodzie a jak masz obiekcje to są z ceramicznym.
    Co ma się stać, ostatecznie dostanie zwarcia i pójdzie bezpiecznik.
    Może się raptem miejsce w reduktorze znajdzie ? i wszystko stanie się proste :lol:
  • #27 10491401
    elektryku
    Poziom 16  
    A gdyby te z gołym drutem zalać olejem? I pędzić to pompką paliwa z malucha? I tak mam elektryczną go benzyny, więc bez problemu, tylko czy świece i pompa wytrzymają olej?
  • #28 10491417
    bestboy21
    Poziom 40  
    Musiał by to być olej transformatorowy a i tak nie dam za to głowy.... nie lepiej małą świece w reduktor, może tyle miejsca jest hę ? Wtedy powracamy do koncepcji z postu #12go.
  • #29 10491442
    elektryku
    Poziom 16  
    Wiesz, jak by podpiłować ścianki kierunkujące wodę, to by może i weszła, a jak nie, to dam do dospawania aluminiową rynienkę na 2 świece i h**. Musi działać. Tak wyglądają kanały w reduktorze.
  • #30 10491457
    bestboy21
    Poziom 40  
    Mi się wydaje że mała tam wejdzie, wiesz że przy koncepcji #12 wystarczy ci jedna świeca bo będzie grzała sam reduktor .... zbiornik to tylko zamiast zaworu bezpieczeństwa i on się nagrzeje w drugiej kolejności i pompa też ci odpadnie.
    Już lepiej poczarować z upchaniem tej świecy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne metody elektrycznego podgrzewania reduktora LPG. Użytkownicy rozważali zastosowanie świec żarowych, w tym modeli od C-330, oraz grzałek samochodowych. Zwrócono uwagę na problemy z trwałością świec w warunkach olejowych oraz na ryzyko elektrolizy. Proponowano także owijanie reduktora drutem oporowym i zastosowanie automatyki do kontrolowania temperatury. Wskazano na konieczność zapewnienia odpowiedniej cyrkulacji płynu oraz izolacji termicznej. Użytkownicy podkreślali, że kluczowe jest umiejscowienie elementów grzewczych w miejscach zapewniających dobrą cyrkulację ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA