logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensatory elektrolityczne stojące, dużej pojemności - pyt

freeland 22 Sty 2006 14:11 1589 3
REKLAMA
  • #1 2206673
    freeland
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam
    Mam takiego pytanko do Kolegów.
    Czy ktos spotkał się, lub czy się stosuje taki patent (np. w wieżach zintegrowanych - mini) że kondensatory o duzej pojemności (np. 3300 uF/50 V) i dość słusznych rozmiarów (stojące) producent dodatkowo przykleja do płyty z elektroniką.
    Według mnie to ewidentny wyciek z kondensatora, nie musi przecież od razu zalać pół płyty ;)
    Pytam dlatego iż ktoś na innym forum przekonywał mnie że to się stosuje (nie chce mi się wierzyć w takie patenty, kondensatorki nie są takie wielkie no 2 x 4 cm, ani takie ciężkie żeby tak kombinować)
    A spotkałem ostatnio dwie wieże, w których kondensatory dużej pojemności wygładały na "po przecieku" Obie wieże miały te kondensatory na płytkach wzmacniaczy i w obu był problem z CD i magnetofonami (CD nie działał jedne z silników, a w magnetofonach odmawiał play tape)

Ponieważ moją działką są komputery, nie elektronika pytam ludzi z branży. Stosuje się takie pomysły z przyklejaniem, czy po prostu fachman z innego forum był "mocno wczorajszy" ???

Acz pytanie zapewne jest jajeczne dla większości :cry:
  • REKLAMA
  • #2 2206718
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam.
    Oczywiście że niekiedy elki są przyklejane do płytki i nietylko w wieżach.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2207558
    artkoz3
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Oczywiście!
    Często przykleja się elektrolity , ale też i inne podzespoły chociażby klejemi silikonowymi (tkzw.glutami) i wcale nie chodzi o ich wielkość czy ciężar. Oczywiście usterki o których piszesz mogą mieć związek z upływnością kondensatorów , natomiast diagnoza powinna oprzeć się na pomiarach napięć lub też samych pojemności kondensatorów (najlepiej obydwie metody)Często dochodzi do pływania napięcia , które powinno być wygładzane przez elektrolity , mimo że pojemność nie odbiega zbytnio od normy.Tu najlepsze okażą się pomiary napięć przy obciążeniu.
    Pozdro!
  • #4 2208038
    waruś
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    bardzo czesto przykleja sie stojace kondensatory do płyty, gdyz ułatwia to produkcje. chodzi o proces technologiczny "metoda falowania"
REKLAMA