logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pojemność kondensatorów - wzrosła od nominalnej

13 Maj 2006 09:19 11444 23
REKLAMA
  • #1 2620305
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2620494
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    On zapewnie nie zwiększył pojemnośći, tak był zrobiony zwłaszcza te tańsze tak mają. Takie coś sie często dzieje w tanich kondensatorach, chińczyk po prostu nastawia maszyne na 3000uF, wytedy ma mało odrzutów które mają zbyt małą pojemność. Bo generalnie lepiej jak jest więcej :D
    Najlepiej je zmienić na takie jak powinne być ale można zostawić raczej nie powinno zaszkodzić. Takie jest bynajmniej moje zdanie.
  • #3 2620518
    wkd
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Rozrzut pojemności w kondensatorach elektrolitycznych jest duży, to prawda. Zwiększenie pojemności powinno poprawić filktrowanie napięcia. Na płycie głównej kondensatory te często łączone sa równolegle.
    Szkoda że nie napisałeś czym (jakim przyrządem) mierzyłeś.
    Tu raczej podejrzewałbym wadliwość pomiaru. Najlepiej do tego celu stosować mostek RLC.
  • REKLAMA
  • #4 2620523
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ..Do tej pory spotkałem się z wysychaniem kondensatorów, czyli utratą pojemnosci co oczywiście na działanie płyty wpływ miało...

A w przypadku zwiększania pojemności???...

Raczej napewno problemow nie bedzie.
  • #5 2621570
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Czym kolega zmierzył pojemność kondenstora ??

Myśle ze istnieje mozliwość błędu pomiaru, mierniki pojemności w multimetrach działają na banalnej wręcz zasadzie ( pomiar reaktancji przy danej czestotliwości) i myśle ze przy lekkim przywarciu okładzin kondensatora jest możliwe zeby taki miernik pokazał większa pojemność ( mniejsza reaktancja).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2622039
    vacpan
    Poziom 19  
    Możliwość błędnego pomiaru zawsze istnieje, ale powiem tak. Ostatnio sprawdziłem ponad 20 kondensatorów ze wzmacniacza i 3/4 z nich wykazywało taką właściwość. A jak mierzyłem np. foliowe czy ceramiczne to było +/- 10% rozbierzności najwyżej ( no chyba, że któryś był popsuty ).
  • #7 2623608
    jacek20
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam.
    Tolerancja pojemności kondensatorów elektrolitycznych jest w granicach od -10 do +50%
    a o napięciach pracy powyżej 100V nawet +80 do +100%, tak podają niektóre źródła.
    Wiadomo, że elektrolity stosuje się głównie w układach filtracji i odsprzęgania więc zapas
    pojemności zapewnia poprawną pracę w tych układach przez dłuższy okres czasu w warunkach
    zwiększonej temperatury - wysychanie i stopniowa utrata pojemności.
  • #8 2624289
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    jacek20 napisał:
    Witam.
    Tolerancja pojemności kondensatorów elektrolitycznych jest w granicach od -10 do +50%
    a o napięciach pracy powyżej 100V nawet +80 do +100%, tak podają niektóre źródła.
    Wiadomo, że elektrolity stosuje się głównie w układach filtracji i odsprzęgania więc zapas
    pojemności zapewnia poprawną pracę w tych układach przez dłuższy okres czasu w warunkach
    zwiększonej temperatury - wysychanie i stopniowa utrata pojemności.

Można by się i zgodzić z kolegą jacek20 co do wiadomości jakie nam przedstawił skoro tak przeczytał nie neguję tego wcale . Tyle tylko że nijak się to ma do sytuacji kolegi który założył post , a mianowicie chodzi o to że pojemności zwiększone mają elektrolity wymieniane , ale nie wylane tylko wyglądające na normalne bez widocznych oznak wylania czy napuchnięcia ! Sam zresztą już kilka razy spotkałem wyżej wymienioną sytuację i też obarczałem to przypadkiem złego lub raczej zawodnego pomiaru pojemności . Reasumując nie spotkałem tego zjawiska na nowych elektrolitach (dziewiczych) , a od czasu do czasu takie pomiary z czystej ciekawości robię na elektrolitach różnych firm przy dużych pojemnościach elektrolitów dodam że pomiary te robię na mierniku dużych pojemności 1pF-500000mF (jako kit 337-K Nowy Elektronik) zdaję sobie sprawę że to żadna rewelacja nie jest lecz w miarę oddaje wielkości na nowych elektrolitach , a co za tym idzie jakoś można się na tym wzorować.
    Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji by jednoznacznie rozwiązać powyższe zagadnienie! :D
  • #9 2624894
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

ja sie nie zgadzam z ta teorią (choć nie twierdze ze ktoś tak nie napisał).
    Jakis czas temu budowałem stroboskop większej mocy, potrzebowałem tam kondensatorów 47uF/400V, myśle ze gdyby ich tolerancja była rzedu + 80 czy 100% to taki stroboskop długo by nie podziałał ze względu na to że palniki by nie wytrzymały. Póki co urządzenie przetrwało kilka imprez i nie ma z nim problemu.

Co do problemu opisanego w temacie to nadal podtrzymuje swoja teorie, ze kondensator może mieć jakieś minimalne przebicie ( moze poprostu zwiększa sie upływność) co zmniejsza jego reaktancje i dlatego mierniki pokazują wyzszą wartość.
    Niestety nie pametam szkolnych zalezności ale może wiarygodnym pomiarem pojemności byłoby zmierzenie czasu ładowania sie kondensatora i potem jakoś wyliczyć z tego jego pojemność. Zachodu sporo ale myśle że to byłoby najbardziej wiarygodne źródło informacji.

Ogólnie myśle ze cudów nie ma. Co prawda nigdy nie mierzyłem pojemności wymienianych kondensatorów ale skoro nalezy je wymienić to napewno nie sa sprawne, a tym bardziej nie mogło im przybyć pojemności

Pozdrawiam
  • #10 2624992
    vacpan
    Poziom 19  
    Wydaje mi się, że mój miernik właśnie mierzy czas ładowania się kondensatora, gdyż pomiar np 10nF jest praktycznie od razu a na 100uF trzeba czekać nawet czasami 30s. Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że gdyby mierzył reaktancje to wynik byłby od razu. Niestety jest to jakiś egzotyczny multimeter i nigdzie niema jego danych, a już metody jaką mierzy to na pewno nie. Tak czy inaczej ma dokładnośc 2,5%. I wszystkie bez kondensatory ze starej Unitry WS-503 to dla 2,2uF jest ok 3,5uF a dla 100uF jest ok 150uF. Inne które posiadam z reguły też tak mają, ale te lepsze nie.
  • #11 2626302
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Chciałbym zauważyć że nie wspomniał tu nikt o jednej z nieciekawych zdolności kondensatorów elektrolitycznych jaką jest zdolnosć do "przeformatowania" w czasie pracy. Szczególnie jest to widoczne w kondensatorach które pracują przy napięciach dużo niższych niż ich napięcie nominalne. Kilka miesięcy takiej pracy wystarczą aby jego parametry zmieniły sie tzn zmniejsza się napięcie przy którym może on pracować przy jednoczesnym zwiększeniu pojemności. Kolejną sprawą jest rzeczywiście tolerancja pojemności kondensatorów celowo naginana przez producentów tak aby pod koniec gwarantowanego czasu życia elementu zachował on jeszcze znamionowe parametry.
  • #12 2626322
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    Podpiszę się pod postem kolegi =>Jaro, sam chciałem to napisać, kondensator o sporej pojemności pracując na napięciu niższym znacznie od znamionowego, "przeformuje się" i zwiększy się dość znacznie jego pojemność.... (jakimś dziwnym trafem nie lubię stwierdzenia"formatowanie" w stosunku do akumulatorów i kondensatorów ;)))))
    I post dotyczący kondensatorów 47 mikro.....nie za bardzo pasuje....w głównym nurcie wątku rozmawiamy o pojemnościach 100 razy większych.
  • #13 2626818
    slimax
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Zmierz kondensatorowi rezystancje...
    Wiem długo będzie rosła, ale myślę ze właśnie może mieć juz jakąś upływność przez co jego ładowanie trwa dłużej i miernik pokazuje większą pojemność.
    Ciekaw jestem wyniku pomiaru, chociaż miernik podając 2-3V na elektrolit może nie pokazać żadnej...
  • REKLAMA
  • #14 2626828
    vacpan
    Poziom 19  
    Wydaje mi się, że to co powiedział Jaro i Zenek moge potwierdzić. Te kondensatory które sprawdzałem na pewno pracowały z dużo mniejszym napięciem niż znamionowe.
  • #15 4147424
    igoraszek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy zastosowanie kondensatorów 2200µF/10V zamiast 6,3V może mieć jakiś wpływ na działanie płyty głównej?
    Czy się "przeformatują" na wyższą pojemność?

Wymieniłem właśnie tak kondensatory i płyta działa super stabilnie, ale ciekaw jestem czy coś jej się nie stanie np. za parę miesięcy.
    Czy ktoś może polecić jakiś uniwersalny miernik do mierzenia pojemności kondensatorów (100-4700uF) dostępny na allegro, powiedzmy do 50zł?
  • #16 4149288
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    będzie wszystko OK.--jeżeli je zmieścisz...
    miernik do takich pojemności powinien być dobrej klasy--firmowy cena od 300-500 zł.--nie kupuj badziewia- będą duże błędy w pomiarach i przekłamania....

zibi****

pozdrawiam
  • #17 4149328
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    igoraszek napisał:
    Witam.
    Czy zastosowanie kondensatorów 2200µF/10V zamiast 6,3V może mieć jakiś wpływ na działanie płyty głównej?

Spokojnie można je zastosować. Gorzej jakby kolega zastosował poniżej 6,3V Można nawet zastować 3300mikro będzie lepsza filtracja.
  • #18 4149638
    lukib1
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Pojemność to nie wszystko w tych kondensatorach, bardzo wazny jest parametr ESR, i te kondensatory muszą być LOW ESR, tzn miec niska impedancję na szybkozmienne przebiegi, słowem zakłocenia w.cz. które pojawiaja się w tych liniach zasilania. Zdarzyło mi się wymieniac elektrolity, które miały poprawna pojemność, a układ zasilania nie działał poprawnie, z powodu właśnie złej rezystancji ESR, szczególnie w układach przetwornic. Tak jak juz kolega tu pisał TONI_2003 , pojemność może być od -10% do +50%, to nie jest parametr krytyczny.
    Jeszcze jeden parametr jest istotny, dopuszczalna temp pracy, im ma wyższą, tym jest bardziej wytrzymały, a te używane w płytach mają 105°C.

Pozdrawiam
  • #19 4150257
    igoraszek
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Wszystkie kondensatory spełniają te normy (105 stopni i LOW ESR), i wszystko pięknie hula. Zmieściłem je bez problemu bo są tego samego rozmiaru. :) Między innymi dlatego je zastoswałem bo 6,3V były po prostu mniejsze i musiałbym im lekko za przeproszeniem rozkraczać nóżki...
    Jeszcze ciekaw jestem co sądzicie o marce JACKSON? Sprzedający twierdził, że ich nowa seria ma zbliżone parametry do Rubicon'ów.

Co do miernika, głównie interesują mnie pojemności 1000/1500/2200/33000.
    Z tego co wyczytałem wg specyfikacji, mierniki do 50zł mają błąd pomiarowy +- 2,5%. Jak zaznaczyłem nie interesują mnie jakieś malutkie pojemności, więc może któryś by się nadał. Wydaje mi się że jeżeli kondensatory (wg miernika) trzymałby 95% pojemności to można by go uznać za sprawny.
    Czyli generalnie nie interesuje mnie bardzo dokładny pomiar, tylko stwierdzenie czy kondensator padł (bo nie zawsze widać napuchnięcie czy wylanie..).
    Czy nawet do takiego zastosowania te mierniki są bezużyteczne i pokazują wyniki z choinki?
    Pozdrawiam :)
  • #20 4151693
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Kondensatory OST 3300uF/6,3V stosowane na płytach ECS mierzone miernikiem APPA 97 mają często pojemność 6700-11000uV. Płyta gł. chodzi wówczas bardzo niestabilnie. Często płyta nie odpala raz za razem. Zauważyłem iż pozostawienie takiego konda na dłużej (np. przy wymianie tylko części uszkodzonych kondensatorów) skutkuje rozdęciem obudowy i wyciekiem elektrolitu a wówczas pojemność miernik już wskazuje w sposób przewidywalny.
  • #21 4154409
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    igoraszek napisał:

Jeszcze ciekaw jestem co sądzicie o marce JACKSON? Sprzedający twierdził, że ich nowa seria ma zbliżone parametry do Rubicon'ów.

Nie chodzi o Jackcony? Jeśli tak to dziwna sprawa ponieważ mają kubki mniejsze od zwykłych Teapo (sampo) czy Jamiconów porównywalnych pojemnościowo i napięciowo. Może i faktycznie mają parametry zbliżone, zależy jednak przez jaki czas bo nie wróże długiej trwałości kondowi który wyrabia dużą pojemność w maleńkim kubeczku. To może świadczyć od elektrolicie w wysokim stężeniu i małej ilośći a na moją logike rozumuje że stabilniej i trwalej zachowa się większa ilość w niższym stężeniu.
  • #22 4156744
    skow29
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Może po kolei:
    1) zwykły multimetr ma bardzo małą tolerancję jeśli chodzi o pomiar częstotliwości rzędu 1000uF ( aż dziwne ze Ci się taki trafił i raczej nie ufałbym zbytnio jego wskazaniom)
    2) jak napisano wyżej -tolerancja elektrolitów -10 + 50%
    3) jeśli kondensator elektrolityczny "pracuje z napięciem" dużo niższym niż jest jego znamionowe z czasem jego pojemność się zwiększa

Łącząc to wszystko można uzyskać taki wynik, jednak w układach zasilania za duża pojemność kondensatorów nie powinna nam przeszkadzać.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    TONI_2003
  • #23 4157988
    igoraszek
    Poziom 11  
    Witam, oczywiście chodziło o markę "Jackcon", przepraszam za pomyłkę. I owszem 2200/6,3V są małych rozmiarów, natomiast ja zastosowałem 2200/10V, które są większe - identycznych gabarytów co TEAPO i reszta. Dlatego właśnie pytałem czy zastosowanie kondensatorów na większe napięcie może płycie zaszkodzić, ale z tego co napisali koledzy, raczej może tylko pomóc. Poprawi filtracje i jak mi się wydaje, na logikę - z racji że prawdopodobnie z czasem zwiększy się ich pojemność, to i dłużej będzie im jej ubywać (czyli powinny być trwalsze).
    Miernika (z pomiarem pojemności) jeszcze nie posiadam, zastanawiałem się nad czymś do 50zł (droższy mi nie potrzebny bo nie zajmuję się tak często elektroniką), ale z tego co rozumiem, kupowanie czegoś takiego mija się z celem.
    A dla przypomnienia, chodzi mi o wykrycie uwalonego kondensatora na, którym nie widać napuchnięcia czy wylania (pojemności jakie mnie interesują to 1000uF- 3300uF). Jak wyda się podejrzany (powiedzmy 80-90% nominalnej pojemności) - to do wymiany. Natomiast nie chodzi mi o dokładne mierzenie pojemności.
  • #24 18695522
    rsv6
    Poziom 13  
    Ocena: 285
    Dołączam się do tematu. W przetwornicy napięcia mam płytkę falownika sinusoidalnego. W której kondensatory 4.7uf wzrosły do 5.5uf. One odpowiadały za właściwe wyłączenie mosfetow ujemnych. Już wszystko na płytce wymieniłem paliło nadal tranzystory. Wymieniłem na nowe. I problem znikł..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono zagadnienie zwiększonej pojemności kondensatorów elektrolitycznych po ich demontażu z płyt głównych. Zauważono, że pomiary często wykazują wartości przekraczające nominalne pojemności, co może wynikać z tolerancji produkcyjnej sięgającej nawet +50%, a w przypadku napięć powyżej 100V nawet do +100%. Wskazano, że tanie kondensatory mogą być produkowane z celowo zawyżoną pojemnością, aby zmniejszyć odrzuty produkcyjne. Wiele odpowiedzi sugeruje, że pomiary mogą być obarczone błędem, zwłaszcza gdy używa się multimetrów o niskiej precyzji, które mierzą pojemność na podstawie czasu ładowania lub reaktancji. Kondensatory pracujące przy napięciach znacznie niższych niż nominalne mogą ulegać tzw. "przeformatowaniu", co skutkuje wzrostem pojemności i zmniejszeniem napięcia pracy. Zwiększona pojemność kondensatorów elektrolitycznych zwykle nie szkodzi działaniu płyty głównej, a wręcz może poprawić filtrację napięcia. Jednak istotnym parametrem jest ESR (Equivalent Series Resistance), który wpływa na stabilność układów zasilania, zwłaszcza w przetwornicach. Wymiana kondensatorów na modele o wyższym napięciu znamionowym (np. 10V zamiast 6,3V) jest dopuszczalna i może zwiększyć trwałość elementów. Wskazano, że mierniki do pomiaru pojemności kondensatorów o pojemnościach 1000-4700 µF powinny być dobrej jakości, gdyż tanie urządzenia mogą dawać duże błędy pomiarowe. Przykłady kondensatorów o zwiększonej pojemności (np. OST 3300 µF/6,3V mierzone na 6700-11000 µF) mogą powodować niestabilność płyty głównej i uszkodzenia mechaniczne elementów. W praktyce do wykrywania uszkodzonych kondensatorów bez widocznych uszkodzeń mechanicznych zaleca się stosowanie mierników o odpowiedniej klasie i uwzględnianie parametrów takich jak ESR oraz tolerancja pojemności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA