logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtry dolno i górnoprzepustowe, zaporowe i pasmowe

Cotlet 29 Kwi 2003 00:03 4114 7
REKLAMA
  • #1 201092
    Cotlet
    Poziom 11  
    Mam wielka prosbe! Pisze prace dyplomowa "Prostowniki i filtry w zasilaczach stabilizowanych" i nie mam skad wziaść informacji na temat wyzej wspomnianych filtrów! :cry: Jeśli macie jakies materialy to pomozcie mi! Schematy, charakterystyki i oczywiscie opisy! Z gory dzieki! Narazka!
  • REKLAMA
  • #2 201136
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    choćbi Dietera Nurmana "Elektronika prostsza niż przypuszczasz" jest tam pokazane filtrowanie i stabilizacja napięcia. W elektronice chyba każdej cos znajdziesz. Ten post nie za bardzo pasuje do działu audio a w każdym bądź razie nie do końca. Zasilacze w konstrukcjach audio powinny być najlepsze najlepiej ustabilizowane w końcu wszystko idzie na uszy melomanów i audiofilów,ale nie o to się rozbiega. Prostowniki to układy diod zarówno krzemowych jak i lampowych, prostowniki selenowe. A nie za wcześnie na tą prace dplomową? Przede wszystkim będa Cię obchodzić filtry dolnoprzepustowe. Wszystko znajdziesz jak tylko dobrze poszukac i nie jest to temat ciężki. Mógłbym gadać godzinami o filtrach jakie są prostownikach jak są diod podołączane , że sa zasilacze symetryczne i niesymetryczne, wielonapięciowe.... z podwajaczami napięcia...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 203045
    tobysik
    Poziom 2  
    Witam!!!
    Jeśli jesteś jeszcze zainteresowany to mam wiele info o filtrach!!Odpisz co Cię dokładnie ciekawi a ja postaram się tobie pomóc!!!3maj sie ciepło!!
  • #4 203416
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    To ja się wtrącę korzystając z okazji. Robiłem ćwiczenie w laboratorium - badanie filtrów RC. O ile wyników filtrowania filtra dolnoprzepustowego się spodziewałem to filtr górnoprzepustowy zachowywał się dla mnie dziwnie.
    Dolnoprzepustowy: na wyjściu przy małych cz. napięcie było bliskie połowie napięcią zasilania. Przy dużych cz. (okolice MHz) sygnał wyjściowy był bardzo mały. To było prawidłowo.
    Górnoprzepustowy: na wyjściu przy małych cz. napięcie małe, przy 7kHz wynosiło najwięcej, a przy MHż zmalało 5 razy w stosunku do 7kHz. I to mnie zastanawia. Mierzyłem oscyloskopem.
    Dodam, że nie były to takie filtry jakie widziałem w "Elektrotechnice".
    Załączam szkice.
    Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś :arrow: tobysik pomógł mi i napisał, co się dzieje i po co tam te potencjometry. :?:
    No i :arrow: Cotlet się czegoś dowie.

Pilnie potrzebuję czegokolwiek na temat wyżej zamieszczonych filtrów albo chociaż zwykłych RC. Szczególnie interesują mnie charakterystyki fazowe.
    Jeśli ma ktoś coś, to proszę tutaj albo na elpiko(_at_)o2.pl

Z góry dziękuję.
    Załączniki:
    • Filtry dolno i górnoprzepustowe, zaporowe i pasmowe filtry.gif (3.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 209398
    Miroslaw P.
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Cześć!
    Dość wyczerpujący artykuł był zamieczczony w "Praktycznym Elektroniku", poszukaj na stronie www.
    Nazwa artykułu, o ile dobrze pamiętam: "Zasilanie urządzeń elektronicznych"
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #6 213222
    tekiero
    Poziom 2  
    Witam

Ma do was gorącą prośbę. Poszukuję charakterystyk sprzężenia zwrotnego FILTRA AKTYWNEGO z czwónikem 2 T(w pętli ujemnego sprzężenia).

A także chcarlteryst B3cQ i B20

BARDZO WAS PROSZĘ O KONTAKT NA gg:2721651

lub podajcie gdzie je znajde.

Dzięi czekam na odpwoiedz
  • REKLAMA
  • #7 213642
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Czy króryś z Wielkich Elektroników z czerwonymi kwadratami posiada wyżej wymienione przeze mnie charakterystyki (te do zamieszczonych szkiców)?
    Chyba nie są one niewyobrażalnie niezdobywalne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy filtrów dolnoprzepustowych, górnoprzepustowych, zaporowych i pasmowych stosowanych w zasilaczach stabilizowanych oraz prostownikach. Poruszono kwestie charakterystyk filtrów RC, ich zachowania przy różnych częstotliwościach oraz roli potencjometrów w układach filtrujących. Wskazano na dostępność materiałów w literaturze, m.in. w książce Dietera Nurmana „Elektronika prostsza niż przypuszczasz” oraz artykule „Zasilanie urządzeń elektronicznych” w „Praktycznym Elektroniku”. Podkreślono znaczenie filtrów dolnoprzepustowych w stabilizacji napięcia po prostownikach. Zwrócono uwagę na różnorodność prostowników (krzemowe, lampowe, selenowe) oraz typy zasilaczy (symetryczne, niesymetryczne, wielonapięciowe z podwajaczami napięcia). Pojawiła się prośba o charakterystyki sprzężenia zwrotnego filtrów aktywnych z czwórnikiem 2T oraz charakterystyki B3cQ i B20. Zaproponowano również poszukiwanie informacji w internecie, m.in. poprzez wyszukiwarkę Google, pod kątem filtrów pasmowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA