logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować film DVD większy niż 4,5GB na płytę?

Gutek666 22 Sty 2006 14:47 2973 16
REKLAMA
  • #1 2206800
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam problem z kopiowaniem filmu DVD i to mniej wiecej tak wyglada ze gdy wkładam film i nero mi zrobi obraz i gdy wkładam juz czysta płyte nagle mi wysuwa zpowrotem szuflade z czysta plyta i wyskakuje informacja ze plyta ma tylko dostepnego miejsca 4,5Gb a obraz potrzebuje np:5Gb albo i wiecej i tu moje pytanie co mam zrobic i czy potrzebuje jakies programy do tego jesli tak to bardzo prosze o linki albo same nazwy.

Z gory wielkie dzieki

Moderowany przez TONI_2003:

Zakładanie postu w nieodpowiednim dziale !
    Dlaczego kolega zakłada temat postu w dziale Komputery Hardware proszę o wyjaśnienia na PW ?

• REKLAMA
  • #2 2206806
    Blackchart
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    szczerze mowiac to pierwszy raz sie z czyms takim spotkalem sprubuj jakis innych programow do kopiowania filmow na DVD albo popatrz cos w ustawieniach nera
  • REKLAMA
  • #3 2206814
    Gutek666
    Poziom 19  
    jak sie gdzies do czytalemm to jest mniej wiecej nazwa spalanie czy cos takiego i do tego jakies programy sa potrzebne
  • Pomocny post
    #4 2206817
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Pewnie próbujesz przekopiować płytę dwuwarstwową (8,5GB) na jednowarstwową (4,7GB). Nic dziwnego że nero nie chce tego skopiować.

Sprawdź jakiej pojemności jest płyta którą chcesz skopiować i porównaj z pojemnością czystej płyty na którą chcesz nagrywać.
  • #5 2206848
    Gutek666
    Poziom 19  
    aha czyli jezeli plyta jest dwu warstwowa to jedynie mi zostaje przerobic film i nagdrac do jeszcze raz na 4,7Gb
  • REKLAMA
  • #6 2206855
    jralf
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Może odejdźmy od tego co robisz źle ale jak sobie z tym poradzić :D
    Ja osobiście używam DVD Shrink wyrzucić możesz zbędne śmieci (reklamy, ścieżki dźwiękowe itp.. ). Jak już wyjdzie Ci odpwoeidnia wielkość here we go ... :D
    pozdrawiam Rafał

Dodano po 56 [sekundy]:

Jak byś miał problemy ze znalezieniem do zapraszam na emailik ( jralf(_at_)o2.pl)
    pozdr
  • #7 2206907
    Gutek666
    Poziom 19  
    no dobrze ale zeby wyrzucic reklamy i inne smieci to musze pierw przerobic ten film a z tym progranem shrink to on jak gdziała bo przeciez nie zrobi mi z plyty 8Gb plyty 4,7Gb wiec czym sie rozni od nera
  • Pomocny post
    #8 2206935
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Nero robi obraz plyty nie ingerujac w strumien a DVD Shrink potrafi wyciagnac z plyty DVD interesujace Cie strumienie (video, audio, napisy). Z innych programow mozna polecic jeszcze DVDFab i tradycyjnie CloneDVD. Dodatkowo przy pomocy tych programow mozna zmniejszyc bitrate filmu jesli jest za duzy na jednowarstwowa DVD.
  • #9 2206971
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Proponuje ci używać programów takich : AnyDVD i CloneDVD. Problemy znikną.
  • #10 2206991
    Gutek666
    Poziom 19  
    no tak ale przeciez clon mi nie zrobi z plyty dwuwarstwowej jedno warstwowej
  • #11 2207077
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Jasne ze nie zrobi no bo niby jak...? Jesli nie masz mozliwosci nagrania materialu z plyty dwuwarstowej na jednowarstwowa w calosci to musisz czegos sie pozbyc. Czego? Reklam, menu plyty, roznych wersji dwiekowych itp. W tym wlasnie pomagaja programy o ktorych mowa.
  • #12 2207101
    Gutek666
    Poziom 19  
    Aha. No to by było na tyle co chciałem wiedziec jeszcze raz wielkie dzieki
  • #13 2207149
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1578
    mozliwosci jest kilka; jesli nie interesują Cię reklamy, dodatki, dodatkowe strumienie Audio można je usunąć i być może zmieści się na jednowarstowym nośniku, gdy sie nie miesci mozna to podzielic na dwie plyty 4.7GB lub rekompresować.
    Rekompresować można szybko jak wspomnianym DVD Shrinkiem jak nie zależy Ci na jakości, a jak tak - to czasochłonną metodą wieloprzebiegową np. CCE (Cinema Craft Encoder).
    Oczywiście - jeśli nagrywarka obsługuje - można posłużyć się nośnikiem dwuwarstwowym (DL).
  • #14 2207156
    mk20
    Poziom 26  
    Niestety panowie zrobi i to bez większych dywagacji. Wszystkie filmy z DTS kopiuję na 4,7GB np. Gladiator.
  • #15 2207191
    WojtasJD
    Poziom 43  
    mk20 napisał:
    Wszystkie filmy z DTS kopiuję na 4,7GB np. Gladiator.

CloneDVD, DVD2One i inne które niemal w locie 'kompresują' dają jeszcze gorsze efekty ...
  • REKLAMA
  • #16 2207225
    mk20
    Poziom 26  
    Albo mowa o jakości albo o możliwości bo to dwa różne tematy.
  • #17 2207238
    WojtasJD
    Poziom 43  
    temat jest szeroki oraz: _możliwe_ jest kopiowanie z dobrą _jakością_ ...

(temat nadaje się bardziej do działu: Komputery Software)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiowania filmu z płyty DVD dwuwarstwowej (około 8,5 GB) na jednowarstwową płytę DVD o pojemności około 4,7 GB. Standardowe oprogramowanie do nagrywania, takie jak Nero, tworzy obraz płyty bez ingerencji w jej zawartość, co powoduje błąd z powodu braku miejsca na nośniku docelowym. Rozwiązaniem jest użycie programów umożliwiających kompresję i usunięcie niepotrzebnych elementów, takich jak reklamy, menu czy dodatkowe ścieżki audio, co pozwala zmniejszyć rozmiar filmu do mieszczącego się na jednowarstwowej płycie. Do tego celu polecane są narzędzia DVD Shrink, CloneDVD, DVDFab, AnyDVD oraz DVD2One. DVD Shrink umożliwia selektywne wyodrębnianie strumieni wideo, audio i napisów oraz rekompresję materiału, co różni się od Nero, który jedynie tworzy obraz bez modyfikacji. Alternatywnie można użyć nośników dwuwarstwowych (DL) lub podzielić materiał na dwie płyty. Metody rekompresji mogą być szybkie, ale kosztem jakości (DVD Shrink) lub bardziej czasochłonne i jakościowe (np. Cinema Craft Encoder). Wybór metody zależy od preferencji dotyczących jakości i dostępnego sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA