logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na układzie TDA1562Q. Przetwornica napięcia się nie włącza.

DOMINIK!! 22 Sty 2006 21:35 1695 6
REKLAMA
  • #1 2208312
    DOMINIK!!
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Skladam wzmacniacz na ukladzie TDA1562Q i mam nastepujacy problem:
    -przetwornica napiecia wogole sie nie wlacza....
    -jak sie podglasza to szumi
    -na kondensatorach 4700 mikrofalatiw 35V jest 10v
    -na Czwartej nozce ukladu jest napiecie plusowe
    Prosze pomoc!!!!!! Dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2208485
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • #3 2576247
    faza12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam!ja też mam taki sam problem! na kondach jest tyle samo co na wejściu i z początku jeden układ grał i przerywał a drugi nie!!!bo mam dwa takie i teraz żaden niegra, a złożone OK.czemu?????????nużka 1 przez100nf do sygnału a 2 przez 100nF ale niewiem czy do nasy sygnału i do - zasilania jednocześnie czy tylko do masy sygnału???a z tego wzmaka dasię zrobić chyba 2 mniejsze wzmaki bo to mostek.ale czemu niegra żadna kość??a 4 nóżke przez jaki rezystor?do + zasilania.

Dodano po 5 [minuty]:

a może bezpośrednio 4noge do plusa?

Dodano po 30 [sekundy]:

witam!ja też mam taki sam problem! na kondach jest tyle samo co na wejściu i z początku jeden układ grał i przerywał a drugi nie!!!bo mam dwa takie i teraz żaden niegra, a złożone OK.czemu?????????nużka 1 przez100nf do sygnału a 2 przez 100nF ale niewiem czy do nasy sygnału i do - zasilania jednocześnie czy tylko do masy sygnału???a z tego wzmaka dasię zrobić chyba 2 mniejsze wzmaki bo to mostek.ale czemu niegra żadna kość??a 4 nóżke przez jaki rezystor?do + zasilania.
  • REKLAMA
  • #4 2802770
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    witam
    ja uwaliłem dzis dwa wten sposób :) 60 zł w plecy jestem
    ale juz bede z nim uwarzał.
    Moim zdaniem to przez to ze nie wyłanczaliscie go przez wyciszenie (mute)
    tylko odcinaliscie zasilanie z zewnatrz. (mam racje ?)
    to delikatny układ jesli chodzi o te żeczy .
    w poniedziałek kupuje 3 :D i montuje zabespieczenie w postaci
    przekaźnika kiedy odetne zasilanie przekaźnik sam włączy mute.
    można to tagze zrobić na tranzystorze MOS.
    Mysle że to przez te wewnetrzna przetwornice tak sie dzieje , te kondy
    4700µF ( u mnie 10000µ ) chyba musza byc naładowane w jakims stopniu aby start był miekki czy coś takiego ?
    Niech mnie ktos poprawi jak sie mylę.
    Pozdrawiam.

dodam że pierwszy wogóle sie nie uruchomił. :(
    kupowałem w cybor-tech.
  • REKLAMA
  • #5 2802877
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    co do miękkiego startu to można kupic takie ukłądziki: altron, avt....Buczenie może byc spowodowane przez mute złą masą przy wtyczce, słabym wzmocnieniem urządzenia wejściowego wtedy tzeba przedwzmacniacz (nie znam tego ukłądu jeśli to końcówka to dobrze mówie).Kondy powinny byc wyższe.

Jeśli to nie jest końcówka mocy to przepraszam za słabe wzmocnienie.Właśnie a jakie ma miec napięcie wejściowe ten wzmacniacz?

Pozdroo
  • #6 2803997
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    witam
    kostke wywaliłem bo miała napiecie stałe na wyjsciu głosników około 10V wiec kicha... a ten układ z przekaźnikiem robie na wszelki wypaek aby to w aucie wiecej nie powtórzyło, bo kosć kosztuje około 27-30 zł
    jak chcesz to prosze bardzo oto nota katalogowa tego wzmacniacza: http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=TDA
    pozdrawiam.
  • #7 2885611
    faza12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wiecie czemu to niegra????nie przykręcajcie tych scalaków mocno do radiatora bo coś w nich chyba pęka !!!a ten tda1562 to przy głośniku hh1086 Hi-End jest super i bas z auta na 1oo m czuć! w obudowie głośnika 30l z dużym bas refleks i labiryntowa.a ten sam głośnik w domu u mnie jest w obudowie 160 L i ścianami żuca.w fuże mam jeszcze 2x22W tda1554Q do szeroko pasmowych Lfg

Dodano po 2 [minuty]:

wiecie czemu to niegra?nie przykręcajcie tych scalaków mocno do radiatora bo coś w nich chyba pęka !!!a ten tda1562 to przy głośniku hh1086 Hi-End jest super i bas z auta na 1oo m czuć! w obudowie głośnika 30l z dużym bas refleks i labiryntowa.a ten sam głośnik w domu u mnie jest w obudowie 160 L i ścianami żuca.w fuże mam jeszcze 2x22W tda1554Q do szeroko pasmowych Lfg

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem wzmacniacza na układzie TDA1562Q, w szczególności nieaktywnej przetwornicy napięcia oraz szumów przy podgłaśnianiu. Użytkownicy zgłaszają, że na kondensatorach elektrolitycznych 4700 µF/35V pojawia się napięcie około 10 V, a na czwartej nóżce układu jest napięcie plusowe. Problemy mogą wynikać z niewłaściwego podłączenia nóżek układu, braku miękkiego startu przetwornicy, uszkodzeń scalaka spowodowanych odcinaniem zasilania bez aktywacji funkcji mute, a także zbyt mocnego przykręcenia układu do radiatora, co może powodować pęknięcia. Zalecane jest stosowanie zabezpieczeń w postaci przekaźnika lub tranzystora MOS do sterowania funkcją mute, użycie kondensatorów o większej pojemności dla miękkiego startu, oraz poprawne podłączenie nóżek układu (np. nóżka 1 przez 100 nF do sygnału, nóżka 2 przez 100 nF do masy sygnału lub zasilania). Wskazano również, że układ TDA1562Q dobrze współpracuje z głośnikami HH1086 Hi-End w obudowach bas refleks i labiryntowych. Podano link do noty katalogowej układu TDA1562Q dla dalszej analizy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA