logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz TDA1554Q - trzaski, cicha muzyka, grzanie się układu, zasilanie 12V

Abraa 04 Sie 2006 18:55 2644 25
REKLAMA
  • #1 2880659
    Abraa
    Poziom 11  
    Witam.
    Projektuję sobie zestaw 5.1 do pokoju i postanowiłem wzmocnić sygnał z karty muzycznej za pomocą prostego wzmacniacza na TDA1554Q do którego schemat znalazłem na forum elektroda.pl ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic280318.html#1396875 ) . Niestety, po zmontowaniu układu (metodą na pajączka) układ nie chciał działać. nie dałem wprawdzie w odpowiednie miejsce pstryka, bo go nie chcę. jednak po złączeniu na stałe odpowiednich nóżek okazuje się, że choć muzyka leci to z ogromnymi trzaskami i cichsza niż bez wzmacniacza. Próba zamiany plusa z minusem nie skutkuje ;) używam do tego zasilacza 12V ze starej anteny, którego dioda dość mocno przygasa, gdy układ gra (z charczeniem). Czy ja coś popieprzyłem ?

Aha, po podpięciu zasilacza z modemu 9V, 1A dzieje się to samo, poza tym sypie iskry przy podłączaniu do zasilacza, a układ TDA strasznie się grzeje :( . Poradzcie coś bo wydałem ponad 50 zl na ten sprzet a teraz dupa.
  • REKLAMA
  • #2 2880693
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Prawdopodobną przyczyną grzania kostki jest uszkodzenie jej przez błąd w montażu, lub zbyt mały radiator.
  • #3 2880713
    Abraa
    Poziom 11  
    ale ona tak od razu sie grzala. Wszystko zrobilem zgodnie ze schematem. Poza tym ona podobno ma zabezpieczenia przeciw zwarciowe, itp. na radiatorze jakos sie trzyma, obserwacje wynosze z czasow gdy jeszcze jej w nim nie zamocowalem. ogolnie wszystko gra ale buczy i trzeszczy jak cholera
  • #4 2880748
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Abraa napisał:
    ale ona tak od razu sie grzala. Wszystko zrobilem zgodnie ze schematem. Poza tym ona podobno ma zabezpieczenia przeciw zwarciowe, itp. na radiatorze jakos sie trzyma, obserwacje wynosze z czasow gdy jeszcze jej w nim nie zamocowalem. ogolnie wszystko gra ale buczy i trzeszczy jak cholera

Prawdopodobnie masz stałe napięcie na wyjściu kostki.
  • #5 2880759
    jedi9
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    [quote="Abraa"]Witam.
    Próba zamiany plusa z minusem nie skutkuje ;) używam do tego zasilacza 12V ze starej anteny, którego dioda dość mocno przygasa, gdy układ gra (z charczeniem).

witam !!
    jesli pomyliłeś + z - to kostka jest do wymiany.co do zasilacza to stanowczo za mały.z tego co sie orientuje to zasilacz z anteny daje jakie 500mA(jeśli sie myle to mnie poprawcie) sprawdz wszystkie luty
    pozdrawiam jedi
  • #6 2880774
    Abraa
    Poziom 11  
    Po pierwsze to nawet na elektrodzie byl facet co sie chwalil takim ukladem podpietym po 500 mA, a po drugie to podlaczalem pod to takze zasilacz 1A i bylo to samo. ciagle charczy a w tle charczenia slychac muzyke
  • REKLAMA
  • #7 2880811
    jedi9
    Poziom 15  
    ja cie nie potepiam tyklo mowie ze to za mało jak na tego scalka

Dodano po 5 [minuty]:

tak to powinno byc połaczone na "pajaku"
    Załączniki:
    • Wzmacniacz TDA1554Q - trzaski, cicha muzyka, grzanie się układu, zasilanie 12V 1554.JPG (24.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2880851
    Abraa
    Poziom 11  
    wszystko mam dokladnie tak podpiete oprocz tego ze zamiast wylacznika mam kabelek na stale. Ile niby mialoby byc amperow do niego dodac ? Na tym antenowym ziwek jest a;e charczy okropnie, trzeba sie wsluchac zeby uslyszec dzwiek... Moze ktos z okolic strzelec Opolskich mi pomoze to zlozyc do kupy :(
  • #9 2880872
    jedi9
    Poziom 15  
    a jak podłączyłes zasilanie ??
    jesli w miejscu + dales - ,a tam gdzie powinien byc - dales + to mozesz sobie scalka wymienic
  • REKLAMA
  • #10 2880884
    Abraa
    Poziom 11  
    No chyba zartujesz. Przeciez mamy 21 wiek. takie scalaki po prostu nie powinny przepuscic w takim wypadku pradu ! Moglem przez przypadek tak zrobic, w koncu te kable z zasilacza oznaczen nie maja :[
  • #11 2880913
    jedi9
    Poziom 15  
    niestety ten scalek niema zabezpieczenia przed pomyleniem + z -. kup nowy scalek, zmontuj , dokładnie sprwdz i napisz :)
  • #12 2880922
    Abraa
    Poziom 11  
    przypomnialo mi sie ze kiedys mialem keybord ktory podpialem przez przypadek odwrotnie i wtedy buczal, a jak zamienilem kable to dzialal dalej. tak samo bylo z tym scalakiem. przy zlym podlaczeniu zamiast dzwieku slychac buczenie
  • REKLAMA
  • #13 2880923
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Zasilacz o wydajności około 4A z dobrą filtracją napięcia zasilania. Kondensator 10000µF powinien wystarczyć.

Zasilacz wtyczkowy do zasilania przedwzmacniacza antenowego ma wydajność 100mA, a tyle ( a nawet więcej 160mA) to wzmacniacz pobiera w stanie spoczynku. Ten zasilacz 9V/1A ma zbyt słabą filtrację. Do prób może być, tylko dodaj równolegle kondensator 2200µF lub 4700µF.

Pzdr.

p.s. Na 500mA to można uruchomić wzmacniacz o mocy 2W, no może 5W.
  • #14 2881117
    Abraa
    Poziom 11  
    cholibka. Wpialem ten zasilacz z kondensatorem 2200 uF/16V zamiast dzwieku byly same trzaski, a uklad nagrzal w ciagu 10 sekund radiator do tego stopnia ze parzyl !!!
  • #15 2882041
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Jeśli układ parzy na postoju to z reguły jest do wymiany:( mialem taki przypadek z tda1562q kiedy rozlozpny na podlodze w pokoju w pajaku zostal nadepniety przez czlonka rodziny:) zgrzytnelo i w glosniku pojawil sie pisk.Potem to juz tylk osie grzal jak diabli a przeciez ten ukladzik ma zabezpieczenia od zwarcia wyjscia do masy itp.Po to masz miernik zeby upewnic sie gdzie masz + a gdzie - zasilania zamiast przekladac kable na wzmaku przy zasilaniu.Duze prawdopodobienstwo ze usmazyles kosc po zmianie zasilania choc z reguly jest tak ze za pierwszym razem moglo ci poprosru gdzies nie stykac dlatego kosc nie grala a jak zmieniles bieguny to ja ugotowales i tyle :)
    pozdro
  • #16 2882095
    RFX
    Poziom 14  
    Witam
    A ja mam inny pomysł, połącz tą kostkę do zasilacza z odłączonym sygnałem i głośnikiem jeśli układ nadal się grzeje, a podłączyłeś go poprawnie to na 100% kostka jest do wymiany.
    Pozdrawiam.
  • #17 2882624
    Abraa
    Poziom 11  
    ja na to wszystko wydalem 50 zl, a moglem kupic dwa zestawy glosnikow po 15 zl i wymontowac wzmaki :(
  • #18 2883687
    jedi9
    Poziom 15  
    fakt ale takie "zestawy głośnikowe" zazwyczja są mizerne. słaba koncowka mocy , za słabe zasilanie .jak sam poskładasz to masz lepszy sprzet i satysfakcje ze zrobiłes to sam .A tak apropo czemu cie to tak drogo wyszło przeciez TDA kosztuje +/- 13zł reszta elementow to jakies 7zł i miescisz sie w 20zł
  • #19 2884885
    Abraa
    Poziom 11  
    no tak, ale ja kupowalem dwa, bo glosniki przednie i tylne :) A poza tym juz sie wkurzylem, i kupilem najtansze (17 zl) glosniki Tracera. Zadne cudo, ale po przelozeniu do drewnianych kolumn, dzwieki nabraly soczystosci i smaku :) a scalaki chyba pojda do szafki, bo "szkoda wyrzucic" ;) Na szczescie ojciec fundowal...
  • #20 2885872
    Abraa
    Poziom 11  
    a tak w ogole, to mozna jeden kabel sieciowy bez szwanku wpiac do trzech transformatorow ? Bo nie chce miec trzech roznych wtyczek :)
  • #21 2885909
    jedi9
    Poziom 15  
    mozesz ale pamietaj zeby dac bezpiecznik (jezeli sie myle to prosze mnie poprawic) kabe powinien wtedy miec wiekszy przekroj
  • #22 2886026
    Abraa
    Poziom 11  
    a inaczej: transformatory sa trzy - 2 po 9V/200mA i jeden 10V/400mA. mozna wszystko podpiac pod ten jeden 10 V ?
  • #23 2886137
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Zasilanie sieciowe tyc htrafo moze byc na jednej wtyczce/kablu połączonym do gniazdka bo i tak wydajność prądowa czy pobór prądu jest prawdę mówiąc na poziomie kilku no moze kilkunastu watów ale wyjsc trafo nei wolno ci łączyć bo są inne potencjały i takim trafo cięzko było by ci zasilanic wzmaka.Troche to wg mnie takie cudowanie z łączeniem tych trafo...
  • #24 2886221
    Abraa
    Poziom 11  
    ale ja nie myslalem o laczeniu wyjsc, lecz o podpieciu tych wzmacniaczy od 9V/200mA do 10V/400mA, tak zeby miec trzy plytki z napieciem z jednego trafa. mozna to zrobic czy nie ?
  • #25 2888705
    jedi9
    Poziom 15  
    z tego co rozumie to chces pod jedno trafo podpiac 3 układy
  • #26 2890279
    Abraa
    Poziom 11  
    juz niewazne. zrozumiales dobrze, ale juz podpialem wszystkie 3 rownolegle do zasilacza 9V/1A i dzialaja jak ta lala :) jedyny problem to straszny burdel w glosniku centralnym gdzie mieszcza sie 3 uklady i platanina kabli ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z działaniem wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA1554Q zasilanym napięciem 12V. Użytkownik zgłasza trzaski, cichą muzykę oraz nadmierne grzanie się układu. Przyczyną problemów może być uszkodzenie scalaka spowodowane błędami montażowymi, niewłaściwym podłączeniem zasilania (odwrócenie biegunów) lub zbyt słabym zasilaczem o niewystarczającej wydajności prądowej. Zalecane jest stosowanie zasilacza o wydajności co najmniej 4A z dobrą filtracją oraz kondensatorów filtrujących (np. 2200–10000 µF). W przypadku grzania się układu bez obciążenia i prawidłowego podłączenia, najprawdopodobniej scalak jest uszkodzony i wymaga wymiany. Próby zasilania z zasilaczy 9V/1A lub 12V o niskim prądzie skutkują charczeniem i trzaskami. Dodatkowo poruszono temat łączenia kilku transformatorów i zasilania kilku układów z jednego zasilacza, co jest możliwe przy zachowaniu odpowiednich zabezpieczeń i przekroju przewodów. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące jakości tanich zestawów głośnikowych oraz satysfakcji z samodzielnego montażu wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA