logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz TDA1562Q - buczenie w głośniku po zmianie kondensatora C6

galaxy_938 29 Cze 2007 23:40 1598 7
REKLAMA
  • #1 4034532
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Witam mam taki mały problem ze wzmacniaczem na tym scalaku. Otóż wszystko mam polutowane (w pajączku) i zamiast jednego kondensatora (C6) 10µF 16V dałem 33µF 16V bo nigdzie nie miałem takiego. I po podłączeniu wzmacniacza słyszę tylko "buczenie" w głośniku nic więcej, czy to jest wina tego kondensatora? czy coś źle polutowałem??
    Niżej zamieszczam schemat ;)

Wzmacniacz TDA1562Q - buczenie w głośniku po zmianie kondensatora C6
  • REKLAMA
  • #2 4034597
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam!
    Wg. mojej opinii to nie jest wina tego kondensatora. Szukaj usterki w przypadkowych zwarć, napięcia pomierz, sprawdź zasilacz, oraz ile pobiera prądu cały ten "wzmacniacz" oczywiście mamy nadzieje że kondensatory odpowiednio w lutowane pod względem polaryzacji +/- ? Nie wiem co jeszcze by dodać...
    A co do tych napięć to przede wszystkim pomierz jakie napięcie występuje na "wyjściu głośnikowym"
    Kondensatory zasilacza jakiej pojemności?
    pozdro KuczuŚ
  • REKLAMA
  • #3 4034618
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Zasilam to narazie starym zasilaczem ATX. Jest tylko jeden kondensator na zasilaniu 2200µF 25V. Zwarć żadnych nie ma polarazyacja dobra ;) Układ się grzeję po włączeniu go do zasilania ;)
  • #4 4034626
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 466
    Zasilacz impulsowy do wzmacniacza to niezbyt dobry pomysł.
  • REKLAMA
  • #5 4034669
    Kuczus
    Poziom 19  
    Podaj wartości napięć a się dowiesz czy kostka jeszcze żyje :) Taki mały PS'ik. Nie masz dostępu do akumulatora samochodowego? O ile pamiętam to ta kostka była właśnie do car-audio. To co napisał VCC to szczera prawda.
  • #6 4034888
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Napięcie jest 11~13V, a z czego ja wiem to ta kostka wytrzymuje do 18 ;) powinno się chociaż uruchomić, dostęp do aku mam.
  • REKLAMA
  • #7 4034929
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    nie musi się dać uruchomić, ta kostka ma wewnętrzną przetwornicę i powstaje pytanie jak do pracy tej przetwornicy mają się śmieci pochodzące z zasilacza impulsowego od kompa. podłącz sam wzmacniacz z odłączonymi głośnikami i zwartym wejściem do aku i zmierz prąd pobierany przez kostkę, póżniej dołącz rezystor 4 ohm na wyjście i zmierz napięcie na nim, póżniej rozłącz zwore na wejściu i te same pomiary, przedstaw wyniki i będziemy myśleć dalej
  • #8 4035159
    Kuczus
    Poziom 19  
    Jeśli takie napięcie występuje na wyjściu to kostka już upalona na pewno. Bardziej precyzuj swoje wypowiedzi, abyśmy mogli Ci szybko pomóc ;) pozdrawiam KuczuŚ

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza audio opartego na scalaku TDA1562Q, w którym po wymianie kondensatora C6 z 10µF 16V na 33µF 16V pojawia się buczenie w głośniku zamiast poprawnego dźwięku. Użytkownik zasila układ zasilaczem ATX z kondensatorem filtrującym 2200µF 25V. Wskazano, że zasilacz impulsowy może powodować zakłócenia w pracy wewnętrznej przetwornicy scalaka. Zalecane jest sprawdzenie poprawności lutowania, polaryzacji kondensatorów, pomiar napięć na wyjściu głośnikowym oraz prądu pobieranego przez układ. Napięcie zasilania wynosi 11-13V, co jest w granicach dopuszczalnych dla TDA1562Q (do 18V). Sugerowano testy z odłączonymi głośnikami i pomiary napięć oraz prądów przy różnych konfiguracjach wejścia i wyjścia, aby wykluczyć uszkodzenie scalaka. W przypadku obecności napięcia na wyjściu głośnikowym bez sygnału audio, istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA