logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compex netPassage 15-c - problem z rozdzieleniem DSL na kilka komputerów

Molnas 22 Sty 2006 22:48 843 6
REKLAMA
  • #1 2208626
    Molnas
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Mam takie pytanko do kogoś mądrego bo sam jestem nowicjuszem w tych sprawach. od 2 dni probuje rozdzielic dsl na 2 - 3 kompy i prawie mi się udało Lan działa ok ale WAN najpierw wcale się nie łaczył a teraz sie łaczy ale po paru kliknieciach w strony ionternet zanika jakby router wisiał choc wydaje się że działa ok testowałem go na osiedlówce i działał ok. Router to Compex netPassage 15-c. pewnie robie jakiś dziecinny bład ale za każdą wskazówkę z góry serdeczne tanx
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2208713
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    cos wiecej napisz, jakie systemy na kompach, czy jeszcze jakies urzadzenia masz podrodze miedzy routerem a kompami,
    sprubuj najpierw jeden komp podlaczyc, poustawiac wszystko odpowiednio, jesli to nic nie da, bycmoze to wina dsl..

pozdrawiam;
  • REKLAMA
  • #3 2208855
    Molnas
    Poziom 2  
    Na obu mam win xp bez routera działa ok a jak daję router to kaszana zadziala na chwilke a potem jak juz mam nie mozna wyswietlic strony to nawet w konfig routera sie wejsc nie da Dopiero dziala jak mu wyłaczę zasilacz.
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #4 2208914
    shivo
    Poziom 20  
    no to cos nie tak z routerem, na nim powinein byc magiczny :reset: uzywales ?
    jesli nie to uzyj, (dosc trywialne, ale moze akurat)
    i ustaw router od nowa, is prawdz czy dziala)
  • REKLAMA
  • #5 2208968
    Molnas
    Poziom 2  
    restet był nawet resetowałem do standardowych ustawień producenta co do rutera to na sieci w innym miejscu dziala ok tylko na dsl cos nie chce chulac moze cos nie tak ustawiam sam juz nie wiem jak go ustawiłem na sieci to potem zmieniłem tylko ustawienia sieci WAN moze co s do dsl trzeba inaczej skonfigurowac??
    Pozdrawiam
  • #6 2208978
    shivo
    Poziom 20  
    jesli, dsl masz z tpsa, to taka karteczke Ci dali napewno, i tam masz IP ktore masz wpiasc, Bame, Maske, na routerze ustaw statistic IP(albo cos w tym stylu)
    w statusie sprawdz czy widzi komputery podlaczone do niego...
  • #7 2209078
    Molnas
    Poziom 2  
    tak dsl jest z tpsa wszystkjo było wpisane w konfiguracji WAN na routerku podaje sie tylko IP maske i brame w LANIE DNS po zresetowaniu ustawien na te standardowe od producenta LAN jest juz skonfigurowany poza oczywiscie DNSami ktore wpisuje z magicznej karteczki i tak jak pisalem wczesnie LAn dziala ok kompki sie widza itd a WAN zadzialal mi na jednym wiec zaczolem klikac z minutke po stronacz i nagle nie mozna wyswietlic strony heh wiec chcialem sie dostac do ustawien routera a tu znów nie mozna wyswietlic strony wiec mu wyciagnołem zasilacz i po ponownym podlaczeniu znow zadzialalo na chwilke a potem kaplica. Dziwne tylko dla nie jest to ze na osiedlówce na routowalnym adresie IP dziala mi ok a tam mam problemy z tym DSL
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rozdzielenia łącza DSL na kilka komputerów za pomocą routera Compex netPassage 15-c. LAN działa poprawnie, komputery się widzą, jednak połączenie WAN jest niestabilne – początkowo łączy się, ale po krótkim czasie zanika dostęp do internetu i nie można nawet wejść w konfigurację routera. Router działa poprawnie w innej sieci (osiedlówka) na adresie routowalnym IP, natomiast na DSL z TPSA pojawiają się problemy. Konfiguracja WAN obejmuje statyczne IP, maskę, bramę oraz DNS-y wpisane zgodnie z danymi od dostawcy. Próby resetowania routera do ustawień fabrycznych nie przynoszą trwałego efektu. Sugerowane jest sprawdzenie konfiguracji WAN, w tym poprawności wpisanych parametrów DSL oraz testowanie podłączenia pojedynczego komputera, aby wykluczyć błędy po stronie sprzętu lub ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA