logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSL-504T D-LINK - Zrywanie połączenia po kilku godzinach pracy

mdm150 19 Maj 2006 00:00 1611 11
REKLAMA
  • #1 2640082
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    siemka!
    Mam router DSL-504T(D-LINK) zanaczam ze kupiłem nowego, uzywam go juz dobrych kilkanascie dni i... jest problem!
    Otóż on od nowego stwarza pewien problem-po dłuższej pracy kompa góra kilka godzin ciągłej pracy w sieci(przeglądanie stron czy sciąganie danych z sieci) zrywane jest połączenie z netem. Ponowne uruchomienie całosci (komp+router) naprawia ten problem.
    Co jest grane? karty sieciowe są sprawne napewno-router obsługuje dwa kompy.Problem wystepuje na jednym i drugim kompie

<dzieki za ewentualną pomoc>
  • REKLAMA
  • #2 2640331
    andrewn
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    MIałem taki sam problem, na routerze DLink było powieszonych 11 komputerów. Po roku uzytkowania routera pojawił się problem o którym piszesz. Zauwazyłem jednak dość ciekawą sytuację otóż nie mozna było ściągnąć żadnego pliku ani też otworzyć żadne strony, natomiast komunikatory (GG, Skype i inne) funkcjonowały normalnie. Próbowalem wymieniać firmware jednak nie przynosiło to żadnego efektu. Restart routera umożliwiał dalszą normalną pracę. Nie mogąc rozwiązać problemu wymieniłem router, problem zniknął. Jednak sam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś się z czymś takim spotkał.[/url]
  • REKLAMA
  • #3 2642722
    mdm150
    Poziom 27  
    no wiesz ,u mnie jak zrywa neta to niedziała ani gg,skypei tlen no iczywiscie tez nieładują sie zadne strony itd. .Czy to oznacza ze mój router ma jakąs wade?:cry:
  • #4 2643301
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Ja miałem takie 2 routery u klientów. Oba zrywały połączenia. Może nie tak często jak u kolegi mdm150, ale nie mogłem sobie pozwolić na niezadowolenie tych klientów. Wymieniłem je na Linksys'y. Ale to nie koniec historii. Jeden z nich udało mi się oddać do mojego dostawcy, bo był jeszcze na gwarancji. Drugi natomiast podarowałem koledze, który ma własną firemkę. To dziwne, ale na jego neostradzie nie powiesił się już ponad rok, a ustawienia ma identyczne jak u mojego klienta (oprócz nazwy użytkownika i hasła). Nie potrafię tego wytłumaczyć.

Gdzieś na forum jeden z kolegów podsyłał programik, który załatwiał ten problem. Dla mnie to jednak mało profesjonalne rozwiązanie.
  • #5 2643518
    zarazek12
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Pierwsze co to zgłoszenie do operatora o sprawdzenie linii, jakiekolwiek anomalie są odczuwalne na szerokim paśmie. U innego użytkownika linia może być OK i modem nie będzie sprawiał problemu.
  • REKLAMA
  • #6 2643548
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Oczywiście, że tak. Byli ludzie od neo u moich klientów nawet nie raz. Badali, testowali i zawsze według nich wszystko było OK. Tylko D-Linki jakoś nie chciały tego przyjąc do wiadomości.:)
  • #7 2643680
    zarazek12
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    dwurazowy napisał:
    Oczywiście, że tak. Byli ludzie od neo u moich klientów nawet nie raz. Badali, testowali i zawsze według nich wszystko było OK. Tylko D-Linki jakoś nie chciały tego przyjąc do wiadomości.:)

Jaka prędkość i jaka odległość? To jest ważne. Poza tym każdy modem zachowuje sie inaczej, nawet na tej samej linii. Sam tego doświadczyłem. Poza tym, jeśli kiedyś te modemy działały poprawnie, a później zaczęły szwankować, to niestety wina modemów (złe zasilanie?). A może dodatkowe chłodzenie?
  • #8 2648627
    mdm150
    Poziom 27  
    mam neostrade512 odległosc od centrali do mnie to jakies conajmniej kilka kilosów(trudno mi powiedzieć)wczesniej jak miałem modem usb sagema to chodziło ok(przypadek zrywania neta występował bardzo rzadko w porównaniu z routerem.
  • #9 2667603
    mdm150
    Poziom 27  
    PS. a właśnie ma ktos z was ten programik?
    bylbym wdzieczny za ten programik.moj mail to: mdm150(_at_)wp.pl tam mozecie tez go wrzucic
    Dzieki
  • REKLAMA
  • #10 2667661
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

U mnie w pracy był identyczny problem. pomogła zmiana ustawień rutera.

Nizej podaje ustawienia na których u mnie pracuje poprawnie juz 3 miesiace.

Typ PPPoA

Enkapsulacja: VC

MTU : 1400

MRU 1492

VPI: 0

VCI: 35

QoS: UBR

Pozatym wina moze być po stronie tepsy napisałeś że odległosc jest kilka km i to mozebyć problem. Oczywiście tepasa zawsze powie ze z linią jest wszystko ok. bo działa ( co z tego ze nie zawsze).

Pozdrawiam
  • #12 3574150
    mdm150
    Poziom 27  
    nic z tego i na tych ustawieniach tez ruter zrywał połączenia sieciowe.Dopiero na ustawieniach od kolegi-informatyka mojego szwagra, ruter chodzi stabilnie bez zrywania jak narazie.Ustawienia są w załączniku
    Załączniki:
    • konfig dla DSL-504T.rar (610.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z routerem DSL-504T firmy D-Link polega na zrywaniu połączenia internetowego po kilku godzinach ciągłej pracy, zarówno podczas przeglądania stron, jak i pobierania danych. Restart komputera i routera tymczasowo rozwiązuje problem. Użytkownicy zgłaszają podobne problemy, niekiedy z różnymi objawami – u jednych komunikatory działają mimo braku dostępu do stron, u innych całkowity brak łączności. Próby aktualizacji firmware nie przyniosły efektu. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak problemy z linią telefoniczną, odległość od centrali (kilka kilometrów), niewłaściwe ustawienia routera, zasilanie lub przegrzewanie urządzenia. Zalecano zgłoszenie problemu operatorowi w celu sprawdzenia linii. Niektórzy użytkownicy wymieniali router na inny model (np. Linksys) i problem znikał. Podano przykładowe stabilne ustawienia routera DSL-504T: typ PPPoA, enkapsulacja VC, MTU 1400, MRU 1492, VPI 0, VCI 35, QoS UBR. Jeden z użytkowników uzyskał stabilność po zastosowaniu ustawień od informatyka, jednak nie podano szczegółów tych ustawień. Wspomniano także o programie mającym rozwiązać problem, jednak nie udostępniono go w dyskusji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA