logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz komputerowy 350W – czy możliwa skuteczna przeróbka na całkowicie pasywny?

Rabol 23 Sty 2006 08:42 6316 17
REKLAMA
  • #1 2209298
    Rabol
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Wie ktoś z Was może czy przerobienie zasilacza komputerowego na całkowicie pasywny (chłodzony tylko radiatorami a nie za pomoca wentylatora) jest dobrym pomysłem? Czy może ktoś z Was robił juz taka przeóbke? jest tam 6 ukłaów kóre wymagaja odprowadzeia ciepła. Zrobiłem juz zasilacz 200W całkowicie pasywmy i działa bez zarzutu i sie wogole radiaror nie grzeje, ale tam były tylko 4 układy i duzo mniej ciepła do odprowadzenia. Chce zrobic taki mof ze względu na hałasliwośc zasilacza komputerowego, a wymiana na cichy wentylator nie wchodzi w grę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2209520
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Owszem jest taka możliwość, ale radiatory muszą być naprawdę duże. Dodatkowo możesz założyć wiatraczek na 5V który będzie niesłyszalny.
  • REKLAMA
  • #3 2209915
    Galareta
    Poziom 23  
    Ocena: 182
    Wywal jakiś radiator na zewnątrz przez dziurę na wentylator możesz użyć rurek miedzianych 5mm średnicy zalutowanych i napełnionych troszkę gazem do zapalniczek około 20% płynnego w temperaturze pokojowej zrobisz coś na styl Heat-pipe dobrze przewodzą ciepło z niższego do wyższego miejsca. Ja tak chłodziłem całego kompa PIII tylko wszędzie pełno blach wystawało :D

Te czarne paski to blacha miedziana niebieskie ta rurka czerwone to co ci się grzeje, daj blachę pod skosem najlepiej działa około 45°
    Załączniki:
    • Zasilacz komputerowy 350W – czy możliwa skuteczna przeróbka na całkowicie pasywny? Schemat.GIF (1.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2209933
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja bym dał 2 wentyle, jakieś ciche, dodatkowo podłączone na 5V i byłyby praktycznie niesłyszalne.
  • #5 2209992
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Przeszukaj forum na okoliczność tematu zasilacza, wałkowane to było wiele razy.
    Generalnie, musisz uważać na elektrolity, nie mogą być gorące - jakikolwiek przypływ powietrza musisz zapewnić.
    Radiatory jak wywalisz na zewnątrz (na każdy tranzystor mocy i diody prostownicze) to połowa sukcesu, zobacz jeszcze jak Ci się grzeje trafo...
  • #6 2210054
    Galareta
    Poziom 23  
    na kondensatory też możesz dać ten mój patent z rurkami to naprawdę fajnie działa a i sprawdź co ci się jeszcze grzeje
  • #7 2210443
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Galareta: załóż sobie te rurki na głowę :D a nie wypisuj takich rzeczy. Kondensatory nie mają być chłodzone, mają nie być rozgrzewane przez sąsiedztwo, jeśli zaś są same z siebie gorące, to są do wymiany.[/b]
  • #8 2211160
    Galareta
    Poziom 23  
    Nie zauważyłeś jednego ciepło dobrze leci do góry gdzie się unosi parujący gaz a w drugim kierunku no już jest troszkę gorzej ale jego decyzja co będzie używał ja tam twierdze że to super działa

Rurki robisz tak: ściskasz jedną stronę w imadle i zalewasz cyną dokładnie nakładasz na drugą porządnie jakiś przezroczysty wężyk tankujesz gazem przez ten wężyk obracając co chwile żeby sprawdzić ile zatankowałeś jak będziesz miał około 10-20% długości rurki to zaciskasz porządnie tom stronę do której tankowałeś i zalewasz ją cyną oczywiście jak nic nie syczy. Zaciskaj miedzianym na dół :D
  • REKLAMA
  • #9 2227836
    Rabol
    Poziom 15  
    DZieki za rade, właśnie przerabiam moj zasilacz. Beda 2 radiatory, jeden na 2 tranzystory a drugi na reszte chłodzony dodatkowo cichym (niesłyszalnym) wentylatorem sterowanym czujnikiem temp. Kond sie nie grzeją tylko trafo trochę ciepły, ale nie gorący. Obudowa zasilafca nie bedzie zamknieta wiec bedzie zapewnione chłodzenie trafa. Jak tylko skoncze wrzuce fotki. Napisze jeszcze że układy duzo mniej sie grzeja niż na standardowych radiatorach i zwykłym chłodzeniu. Mam nadzieje, że bedzie Wam sie podobało.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

mam do Was jeszcze jedno pytanie. Nie wiece może czy można połaczyc równolegle diody led ze soba ale tylko za pomoca jednego rezystora (wiece o co mi chodzi mam nadzieje). jak tak to jaki powinien byc opór tego rezystorka, chodzi o 8 diod czerwonych (nie super jasnych niebieskich czy białym)
    Apropos zasilacza, wymieniłem w nim jeszcze jeden tranz i diody na lepsze.
  • Pomocny post
    #10 2228361
    djskate8
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Jasne że można rezydtor o rezystancji takiej samej jak dla jednego Leda, ale o większej mocy. Jakiej mocy są te diody lub podaj napięcie i prąd ich, to Ci powiem jakiej mocy rezystor zastosować:)
  • #11 2228431
    Rabol
    Poziom 15  
    Dzęki, zaraz jade po diodki i zmierze ich prąd i rezystancje.
  • #12 2231674
    Rabol
    Poziom 15  
    Ni4stety nie było w elektronku takich diodek jak ja chce, ale dowiedzialem sie że prąd powinien nie przekraczać 25mA, a najlepiej jakby miał wartośc 20mA. Co do rezystancji to nie mam jak jej sprawdzic, ale widaje mi sie że mają 500kOhm (ale moge sie mylić). Jakie mam wsadzic tam rezystorki dla 8 diodek.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #13 2232368
    djskate8
    Poziom 19  
    Napięcie tych diód pewnie 3 V prąd 20 mA to rezostor powinien być o mocy 0,5 W ale ja bym polecał 1 W(mniej będzie się grzał). Dla 12 V potrzeba rezystora 450-500 Ω.
  • #14 2232690
    Rabol
    Poziom 15  
    Mysle, że podłacze te diodki do 5 V, jaki wtedy mam dobrac rezystorek??
  • Pomocny post
    #15 2232991
    djskate8
    Poziom 19  
    wystarczy ci rezystor koło 100 Ω zreszta możesz sam sobie policzyc we wzoru: U zasilania-U diody(3V) podzielić przez prąd 20mA * ilość diod. 100 Ω bedzie dla jednej diody. Dla 8 diod potrzeba rezystora koło 12 Ω/0.5w lub 1W.
  • #16 4068658
    przemek1
    Poziom 11  
    Ja mam pytanie bo tz zastanawiałem sie nad zbudowaniem takiego zasilacza. czy coś sie stanie gdy dwa radiatory stykały by się ze sobą? Czy nie było by jakiegoś zwarcia?
  • #17 4068688
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 272
    To zależy od konstrukcji danego zasilacza. W większości nic się nie stanie. Jest jedno ale: masa zasilacza jak i całego komputera będzie oddzielona od napięcia sieciowego tylko dzięki podkładkom izolacyjnym pod tranzystorami mocy. Trzeba dołożyć dodatkowych starań, aby być pewnym, że nie będzie nigdzie przebicia. Zagrożenia nie będzie, o ile obudowa i masa będą uziemione (a wszystkie komputery powinny być uziemione).
  • #18 4070757
    przemek1
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedz. Bo mam zamiar zrobić pasywny zasilacz i w planach miałem wykonać miedziane radiatory i zastąpić originalne z zasilacza nimi, a od tych miedzianych radiatorów poprowadzić po jednej heatpipe na zewnatrz obudowy gdzie znajdował by sie duży wspólny radiator dla dwóch rurek cieplnych.

Jednak chyba będe musiał zrobić dwa oddzielne radiatory zewnętrzne dla bezpieczeństwa. Jak myślicie?

Projekt przedstawiłem na rys.
    Załączniki:
    • Zasilacz komputerowy 350W – czy możliwa skuteczna przeróbka na całkowicie pasywny? zasil.JPG (40.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przeróbka zasilacza komputerowego 350W na całkowicie pasywny jest możliwa, jednak wymaga zastosowania bardzo dużych radiatorów oraz odpowiedniego odprowadzenia ciepła z kluczowych elementów, takich jak tranzystory mocy, diody prostownicze i transformator. Zaleca się montaż radiatorów na zewnątrz obudowy, często z wykorzystaniem miedzianych rurek wypełnionych gazem (heat-pipe) dla efektywnego transportu ciepła. W przypadku kondensatorów ważne jest, aby nie były one narażone na wysoką temperaturę, gdyż ich przegrzewanie skraca żywotność. Alternatywnie można zastosować ciche wentylatory 5V sterowane czujnikiem temperatury, które są praktycznie niesłyszalne. Przy łączeniu diod LED równolegle z jednym rezystorem, należy dobrać rezystor o odpowiedniej wartości i mocy, np. dla 8 czerwonych diod o napięciu około 3V i prądzie 20mA przy zasilaniu 12V stosuje się rezystor 450-500 Ω o mocy 1W. W przypadku 5V rezystor powinien mieć około 100 Ω dla pojedynczej diody, a dla 8 diod około 12 Ω. Przy łączeniu radiatorów należy zwrócić uwagę na izolację elektryczną, aby uniknąć zwarć, szczególnie że masa zasilacza jest izolowana od sieci przez podkładki pod tranzystorami. Zaleca się uziemienie obudowy i masy. Projektowanie pasywnego chłodzenia wymaga starannego rozplanowania radiatorów i ewentualnego zastosowania oddzielnych radiatorów zewnętrznych dla bezpieczeństwa i efektywności chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA