logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i zwrotnice do kolumn Vermona z wzmacniaczem Regent 1000H?

piotrekmanko 23 Sty 2006 12:38 1710 5
REKLAMA
  • #1 2209867
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam wszystkich posiadam kolumny firmy VERMONA oraz wzmacniacz do nich REGENT 1000H mam tylko jeden problem kolumny nie mają głośników. czy ktoś wie jakie głośniki i zwrotnice musiałbym zastosować żeby te kolumny znowu zabrzmiały? prosze pomóżcie ja już nie mem pomysłów kolumny muszą mieć Z=8Ω tak pisze na wzmacniaczu z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2209938
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Ktoś niedawno stawia na forum temat głośników od vermony, nie wiedział co to jest - może to te z Twoich kolumn.
    Normalnie są tam ( trudne pewnie dziś do zdobycia) 8Ω 50VA solidne głośniki nisko-średnio-tonowe i po cztery eliptyczne wysokotonowce.
    W eksploatacji doadawałem jeszcze takie nadstawki po 4 szt GDWT tonsila i wtedy chodziło naprawdę dobrze.
    Schemat i opis wzmacniacza znajdziesz na stronie www.vermona.de/serwis/downloadbereich.

Pozdr.J.

Dodano po 8 [minuty]:

Ktoś niedawno stawia na forum temat głośników od vermony, nie wiedział co to jest - może to te z Twoich kolumn.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic330517.html
    Normalnie są tam ( trudne pewnie dziś do zdobycia) 8Ω 50VA solidne głośniki nisko-średnio-tonowe i po cztery eliptyczne wysokotonowce.
    W eksploatacji doadawałem jeszcze takie nadstawki po 4 szt GDWT tonsila i wtedy chodziło naprawdę dobrze.
    Schemat i opis wzmacniacza znajdziesz na stronie www.vermona.de/serwis/downloadbereich.

Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2213250
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    hej sęk w tym że ja nie mam żadnego głośnika w tych kolumnach i trzeba mi pomóc jakieś dobrać w jednej kolumnie są dwie duże dziury na głośnik 30cm jak narazie wstawiłem tu dwa głośniki dibeisi ponoć są to głośniki Tonsila. a w drugiej są tak jak mówiłeś 4 owalne otwory i jeden okrągły o średnicy około 35cm. i niewiem jakie głośniki dobrać żeby to dobrze grało i żeby głośniki mniej więcej pasowały do tych oryginalnych otworów nie chciałbym tych kolumn mocno przerabiać bo to by był straszny grzech psuć coś takiego pozdro.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2213305
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Ta pierwsza wygląda na Regenta 60 lub coś w tym stylu - tam były po dwa głośniki 12,5 W. JAk wstawisz nasze GDS 30/30 będzie dobrze. Problem widzę tu we współpracy tak różnych kolumn na jednym wzmacniaczu. niby będzie tu 60 W a tu 50 ale bardzo różna skuteczność. Jak pisałem z tym 50W od vermony będziesz miał kłopot. Eliptycznymi bym się nie przejmował-to raczej trzeba przerobić. W oryginale były tam głośniki ze szczelnym pełnym koszem. Jak wstawisz w ich miejsce coś w styu GDWT z adapterem do kształtu otworu będzie dobrze.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #5 2213725
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    dzięki a masz jeszcze może jakieś pomysły związane ze zwrotnicami do tych głośników jedną mam z kolumny z 5 głośnikami ale nie jest ona w dobrym stanie może by udało mi się ją naprawić ale czy będzie pasowała do tych "nowych" głośników pod warunkiem że wogóle zdobęde te głośniki pozdro.
  • #6 3107091
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    witam po długiej przerwie doszedłem do wniosku że przerobię te kolumny. tzn. przody wstawię płytę 20mm i zrobię w każdej po 2 otwory na głośniki 30cm. myślałem wstawić GDS30/30 ale są drogie i ciężko je dostać i tu mam pytanie czy można zamienić te GDS30/30 jakimiś STX lub czymś innym i czym. jeżeli się nie opłaca to poszukam GDS-ów ale jak można je czymś innym zamienić co by lepiej grało to proszę o propozycje czym to zamienić.
REKLAMA