logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytrawianie. Temperatura roztworu, liczba płytek, proporcje kalafonii/denaturatu

XtatiC 23 Sty 2006 13:25 6391 8
REKLAMA
  • #1 2210000
    XtatiC
    Poziom 11  
    Witam! Chciałbym wytrawić kilka płytek i w związku z tym mam kilka pytań:
    1. Jaka musi być temperatura roztworu (B327)?
    2. Ile płytek zdołam wytrawić w 0,5l roztworu?
    3. Jakie mają być proporcje kalafonii z denaturatem (czy zamiast denaturatu może być np. spirytus salicylowy lub inny alkohol)?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2215558
    XtatiC
    Poziom 11  
    Powracam po otwarciu tematu :P Na 1 i 3 znalazłem już odpowiedzi :P Ale mam jescze jedno ważne pytanie. Czy rozrobiony roztwór B327 może znajdować się przy źródle ognia (piec CO) i ile czasu może leżeć między kolejnym wytrawianiem? Pozdro!
  • REKLAMA
  • #4 2215705
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    B327 to nadsiarczan sodu, który jest substancją silnie utleniającą. Nie jest wybuchowy, ale ja nie stawiałbym w ciepłych miejscach. Utleniacze mają to do siebie że łatwo oddają tlen do innych związków (gdy mają kontakt z substancją redukującą) lub w postaci tlenu cząsteczkowego (samorzutnie lub pod wpływem ciepła). Lepiej niech sobie stoi na chłodnym parapecie w piwnicy :)
  • #5 2216941
    XtatiC
    Poziom 11  
    Ale właśnie w piwnicy jest kociołCO :/ A poza tym ile razy moge w nim wytrawiać? Jak to sprawdzić?
  • #6 2217859
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Jak mnie najdzie chęć i ochota, to policze ci ile gram miedzi mozna tym wytrawić.... Oczywiście tylko teoretyczne, bo im bardziej będziesz trawił tym mniejsze stężenie samego wytrawiacza będziesz miał czyli proces będzie przebiegał coraz wolniej.

Odpowiem najpóźniej w piątek.
  • REKLAMA
  • #7 2364810
    bartekgrucha
    Poziom 2  
    hm ja mam troche inne pytanie jaka jest najtansza metoda wytrawiania jaka najszybsza a jaka naj wygodniejsza i najbardziej estetyczna ?? :D
  • #8 2365656
    Olo999
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Na początku B327 jest przeźroczysty i płytki szybko się trawią. Stopień zużycia wytrawiacza pokazuje jego kolor im bardziej niebieski tym większe zużycie. Sam zauważysz, że płytki będą się wolniej trawiły.
  • #9 2369250
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    1.Optymalna temperatura robocza tzn. wytrawiania to około 40 C.
    2. Całkiem sporo można wytrawić. W zależności jaki wymiar mają płytki i ile miedzi jest na nich do trawienia. W razie spowalniania procesu trawienia radzę zastosować zwykłe napowietrzanie pompką akwariową. Znacznie przyśpiesza to trawienie.
    3. Może być dowolny alkohol ( z wyjątkiem piwa i wina ;-) ) Proporcje ustalisz sam . Po prostu dolewa do skruszonej kalafonii tak aby stała sie możliwa do rozprowadzenia pędzelkiem ..

Podsumowanie tematu

✨ Roztwór B327, zawierający nadsiarczan sodu jako silny utleniacz, powinien być przechowywany w chłodnym miejscu, unikając źródeł ciepła, takich jak kotły CO, ze względu na ryzyko samorzutnego uwalniania tlenu i spowolnienia reakcji. Optymalna temperatura wytrawiania płytek PCB wynosi około 40°C. W 0,5 litra roztworu można wytrawić znaczną liczbę płytek, jednak efektywność maleje wraz z zużyciem wytrawiacza, co objawia się zmianą koloru roztworu na bardziej niebieski oraz spowolnieniem procesu. Aby przyspieszyć trawienie, zaleca się napowietrzanie roztworu za pomocą pompki akwariowej. Proporcje kalafonii do denaturatu można ustalać eksperymentalnie, tak aby uzyskać konsystencję umożliwiającą rozprowadzanie pędzelkiem; zamiast denaturatu można użyć dowolnego alkoholu (z wyjątkiem piwa i wina), np. spirytusu salicylowego. Czas przechowywania roztworu między kolejnymi wytrawieniami nie jest ściśle określony, ale należy unikać przechowywania w ciepłych miejscach. Stopień zużycia roztworu można ocenić po kolorze i szybkości trawienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA