to ja też wtrącę swoje trzy grosze
co do ustawień geometrii w nowych telewizorach to rzeczywiście jest ona tragiczna, kiedyś stałem przed "ścianą" telewizorów w EURO i niezależnie czy to był TV za 3000 zł czy za 12 tyś. na wszystkich geometria był do d... szczególnie na płaskoekranowcach i to przede wszystkim zniekształcenia poduszki albo nawet na samym brzegu ekranu było coś w rodzaju litery S, najciekawsze jest to że im droższa marka i bardziej zaawansowany technicznie sprzęt tym ta geometria była gorsza... dlaczego tak jest, nie mam pojęcia, pewnie wynik taśmowej produkcji i użycie tanich badziewnych podzespołów...
do kolegi SonyES,
hmm... trochę się z tobą niezgodzę co do tego że na każdym formacie oddzielnie się ustawia geometrię, posiadam akurat TV Panasonica 32PG -nie 30 a 50, oddzielnie ustawia się geometrię owszem ale tylko dla trybu 4:3 a pozostałe tzn. Zoom, S-Zoom, 16:9, Rozszeżony i Panasonic Auto mają regulację wspólną niestety, zresztą tylko regulacja amplitudy, pozycji ekranu w poziomie, trapez, parabola i regulacje naroży są oddzielne dla formatów 4:3 i 16:9, reszta czyli korekcja symetrii, zniekształceń liniowości, regulacja pozycji w pionie i pozostałe (nie będę wszystkich wypisywał) jest wspólna dla obu formatów.
Co to telewizorów Philipsa to miałem właśnie 29" 100Hz made in France i co...? dwa i pół roku i po kineskopie, czerowny obraz i linie powrotu, telewizor stoi sobie teraz w moim pokoju i robi za mebel

także to gdzie wyprodukowany to moim zdaniem też nie jest reguła, ale fakt dopóki działał to obraz miał super
pozdrawiam wszystkich