logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson TX92 – zniekształcenia obrazu i utrata koloru po wymianie transformatora

peter27 23 Sty 2006 18:02 2202 8
REKLAMA
  • #1 2210951
    peter27
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Prosze o pomoc mam w warsztacie thomsona po niedawnej wymianie trafa.Telewizor zachowuje sie dziwnie strzepi,wygina,łamie obraz,traci kolor.Wszystkie smd podstawione bedace w poblizu trafa.Jedno co zauwazyłem to ze momentami pracuje poprawnie zwłaszcza po długiej przerwie.w trybie AV jest tak samo.Prosze o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2211056
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Sprawdź płytę pod kątem zimnych lutowań,przerw.
  • #3 2211314
    peter27
    Poziom 13  
    watpie aby to pomogło,płyta jest dosyc mocno skopana w poszukiwaniu usterki ale dziekuje za checi
  • REKLAMA
  • #4 2215157
    A.J.Electronics
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Witam.:D
    Po pierwsze: Upewnij się, czy przewód wysokiego napięcia jest dobrze osadzony w trafku, zwłaszcza jeśli trafo było dostarczone bez przewodów.
    Po drugie: Wymień CL32 (4,7 uF) w bazie tranzystora TL 30, oraz CL38 (1 uF) przy trafie sterującym. Nie jestem pewien czy to CL38 lub CL3??, bo mam trochę niewyraźną kopię schematu. Możesz też wymienić CL36 (47 uF) <CL3??> :?:w zasilaniu trafa sterującego i tranzystorów sterujących TL30 i TL31.
    Życzę powodzenia.[/b]
  • #5 2215345
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    witam,piszesz ze tv jest po wymianie trafa
    a na jakie bylo wymieniane?bo mialem kilka przypadkow ze niby jest to odpowiednik ale jak sie okkazalo jednak nie calkowity,i trzeba bylo zamawwiac jeszcze raz,maielm takie przypadki m.in w thomsonie i daewoo,to tylko sugestia,samo trafo moze byc ok ale bedzie chodzic w innym moodelu
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2216708
    peter27
    Poziom 13  
    Jesli chodzi o transformator to załozyłem HR,potem podstawiłem tani odpowiednik.Za kazdym razem jest tak samo.Dzieki za sugestie.
  • #7 2218197
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    a jak sie zachowuje nap. na wejsciu trafo,zmierz oscyloskpem i sparwdz tez nap 200V
  • REKLAMA
  • #8 3512612
    tomi1430
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam podobny przypadek.Czy udało ci się dojść do przyczyny takiego zachowania ?
  • #9 3526166
    peter27
    Poziom 13  
    Usterki tej nie usunołem.Kupiłem chassis i telewizor działa do dzisiaj.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie transformatora w telewizorze Thomson TX92 pojawiły się problemy z obrazem: zniekształcenia, strzępienie, łamanie obrazu oraz utrata koloru, które występują zarówno w trybie normalnym, jak i AV. Pomimo wymiany transformatora na oryginalny model HR oraz tańszy odpowiednik, problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie płyty pod kątem zimnych lutów i przerw, kontrolę prawidłowego osadzenia przewodu wysokiego napięcia w transformatorze oraz wymianę kondensatorów elektrolitycznych i tantalowych w obwodach baz tranzystorów sterujących (m.in. CL32 4,7 µF, CL38 1 µF, CL36 47 µF). Zwrócono uwagę na możliwość zastosowania nieodpowiedniego transformatora, mimo że był oznaczony jako odpowiednik, co może powodować nieprawidłową pracę. Zalecane jest także zmierzenie napięć na wejściu transformatora, w tym napięcia 200 V, najlepiej oscyloskopem. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a uszkodzony telewizor wymieniono na inny chassis.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA