logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6100 i komunikat "Bateria nie jest ładowana"

mmzajcu 23 Sty 2006 18:10 1986 7
  • #1 2210967
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Witam mam problem z nokią 6100 która trafiła do mnie w stanie martwym. Po zfleszowaniu zaczęła się włączać niestety nie ładuje. To znaczy po podłączeniu ładowarki jest komunikat "Bateria nie jest ładowana". Ma ktoś jakies pomysły jak to ryszyć czy tylko wymiana UMa?
  • #2 2211002
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    A ładowarka ok ???
    A złącze ładowania ok ???
  • #3 2211737
    Techar
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    witaj,
    miałem niedawno taki sam przypadek, po włożeniu innej baterii było ok, ale co dziwne bateria na któej wyskakiwał ten komunikat w innym telefonie się ładowała.
    Więc najprościej podmień inną baterie i zobacz.
  • #4 2212146
    mmzajcu
    Poziom 25  
    sprawdzałem na czterech bateriach i kilku ładowarkach i na każdej to samo.
  • #5 2212576
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    sprawdz linię BSI(środkowa bateri) C100 i R106-47k(BTEMP)
  • #6 2237802
    zbyl
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    to może być też problem z PM, najpierw sprawdź hardware, jeśli to nic nie da, to spróbuj wgrać PM do tego, tylko najpierw zrób backup
  • #7 2238210
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    jezeli lelefon wykrywa ladowarke to znaczy ze uem dostaje napięci a co za tym idzie bezpiecznik i reszta toru ladowania powinny być sprawne. Jest tylko jedno ale, mimo że uem widz ładowarke dioda V100 może być uszkodzona, i wtedy też wyskakuje ten komunikat.
    Druga sprawa to kalibracja toru ładowania. Jeśli zamiana PM nie pomoże a dioda, bateria i ładowarka są sprawne to wina leże po stronie UEMa, i trzeba go będzie wymienić. To były najczęstrze usterki tego maodelu jak pracowalem w serwisie.
    Pozdrawiam Piotrek
  • #8 2243085
    mmzajcu
    Poziom 25  
    To jednak UM strzelił po wymianie telefonik chodzi jak nowy. Ale jednak imei uległ zmianie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6100, który po zfleszowaniu zaczął się włączać, ale wyświetla komunikat "Bateria nie jest ładowana" po podłączeniu ładowarki. Sprawdzono różne baterie i ładowarki, jednak problem pozostał. Sugerowano kontrolę linii BSI (środkowa bateria) oraz elementów C100 i R106 (47k, BTEMP). Możliwe przyczyny to uszkodzenie PM (Power Management) lub UEM (Unified Energy Management). Jeśli sprzęt jest sprawny, warto wykonać backup i wgrać ponownie PM. W przypadku wykrycia ładowarki przez telefon, ale pojawiającego się komunikatu, może być uszkodzona dioda V100 lub konieczna kalibracja toru ładowania. Ostatecznie wymiana UEM rozwiązała problem, choć spowodowała zmianę numeru IMEI.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA