logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta DVD-007 Emperor - brak reakcji, wyświetlacz nie świeci, co robić?

mietex 23 Sty 2006 19:51 2516 5
REKLAMA
  • #1 2211358
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Problem wygląda a raczej wyglądał następująco : nie świecił wyświetlacz, brak reakcji na klawiaturę. Napięcia z zasilacza prawidłowe. Odpiąłem taśmę od napędów - pojawiło się świecenie wyświetlacza i reakcja na przyciski na panelu, lekko przesunąłem laser zębatkami żeby sprawdzić czy nie jest zablokowany, wpiąłem taśmę i odtwarzacz zaczął normalnie pracować. Teraz mam pytanie - może ktoś miał podobny przypadek i ustalił co było przyczyną tego zblokowania. Obawiam się, że po pewnym czasie sytuacja może się powtórzyć.
    Wszelkie sugestie mile widziane.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2211463
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Dziadoskiej jakości silniki - zwierają i robią swoje. Nie martw się, za którymś razem takie będzie zwarcie, że odleci driver i wtedy warto kupić już porządne dvd.
  • REKLAMA
  • #3 2214387
    mietex
    Poziom 25  
    Pewnie masz rację <djlj24>, dzisiaj historia się powtórzyła.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2218612
    mietex
    Poziom 25  
    Witam ponownie !
    Znowu brak startu - stwierdziłem jednak, że dzieje się tak nawet przy wypiętej taśmie od napędów. Raz startuje raz nie. W chwili kiedy nie chce załączyć napięcie na stabilizatorze 5V, który znajduje się na płycie głównej spada do ok 4V. Stabilizator podmieniałem - bez skutku, coś go musi obciążać. Skutkuje na sto procent wypięcie po wyłączeniu taśmy od zasilacza do płyty, ponowne wpięcie i załączenie. Może to procesor, a może jakiś układ resetu ? Bez schematu nic nie wymyślę - chyba, że znowu jakaś podpowiedź ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2306386
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Witam.
    Sprawdź silnik - prąd pobierany podczas pracy (o ile wogóle zadziała). jeżeli jest większy niż 0,1A to walnięty masz silnik. W razie problemów pisz to chętnie pomogę, z takim sprzętem mam do czynienia codzień
  • #6 2306490
    mietex
    Poziom 25  
    Witam !
    Dzięki <libretto 4> ale sprzęt oddałem bez naprawy - zaproponowałem serwis producenta.
    Pozdrawiam.
REKLAMA