Niestety drukarkę zakupiłem bez gwarancji i pewności czy działa. Po skonstuowaniu przeze mnie zsilacza, udało się ją odpalic. Kartridży w niej nie ma i wydaje mi się, iż było to jej dziewicze odpalenie. Wszystkie opcje działają poprawnie, error pojawia się w momencie gdy zaczynam skanować dokumenty poprzez automatyczny podajnik dokumentów, wówczas urzadzenie zaczyna drukować a po wydrukowaniu pojawia się ten tomunikat. Przypuszczam iż ma on związek ze skanerem, gdyż według mnie to nie działa on poprawnie, lampa była cały czas schowana między lustrzaną przestrzenią automatycznego podajnika dokumentów, a szybą konwencjonalnej przestrzeni skanowania i nieznacznie drgała
jak skanuje podajnikiem automatycznym to skaner ma zostawac wlasnie pod podajnikiem
moze blad wynika z braku kartridzy
a skanowanie normalnie bez podajnika dziala??
skanujesz za pomoca komputera czy po prostu naciskasz na urzadzeniu guzik kopiuj??
kopiowania próbowałem bez udziału komputera, a gdy niby dokument został zeskanowany drukarka wyraziła chęć drukowania i karetka przesuwała się nad kartką usiłując drukować. A co do lampy skanera to to wiem że przy udziale automatycznego podajnika ona musi znajdować się pod waskim przeszklonym paskiem, problem jest jednak w tym że ustawia się ona pod plastykiem oddzielającym tą wąską przeszkloną przestrzeń dla automatycznego podajnika od zwykłego skanera
kopiowania próbowałem bez udziału komputera, a gdy niby dokument został zeskanowany drukarka wyraziła chęć drukowania i karetka przesuwała się nad kartką usiłując drukować. A co do lampy skanera to to wiem że przy udziale automatycznego podajnika ona musi znajdować się pod waskim przeszklonym paskiem, problem jest jednak w tym że ustawia się ona pod plastykiem oddzielającym tą wąską przeszkloną przestrzeń dla automatycznego podajnika od zwykłego skanera
PS. poprzedniej odpowiedzi udzieliłem z komputera znajomego i niepostrzerzenie byłem zalogowany na jego profilu, to w ramch sprostowania
zdemontuj szybę skanera i prawdź czy można przestwić lampe skanera w dowolnej pozycji jest to błąd mechaniczny skanera brak pozycjonowania skanera (home position incorrect)
zdemontowalem szybe skanera i lampa porusza sie bez zastrzeżeń (ręcznie kręciłem zębatkami, a lampa poruszała się od początku do konca i z powrotem bez zarzutów) Co moge jeszcze sprawdzić ?
Dodano po 18 [minuty]:
po włączeniu urządzenia bez szyby po wcześniejszym ręcznym przesunięciu lampy, lampa powraca na swoje miejsce. W momencie wybrania opcji skanowania lampa przesuwa się w pozycje ADFu , automatycznego podajnika papieru i próbuje skanować lecz lampa sie nie pali a drukarka domyslnie próbuje skanowania tylko pod automatycznym podajnikiem, nie ma możliwości skanowania pod szybą nawet po podaniu komunikatu z komputera. Po próbie kopiowania skaner porusza się tradycyjnie pod podajnikiem z lampą wyłaczoną po czym drukarka pobiera kartkę i wypuszcza ją pustą, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat o błędzie numer 2200 po czym drukarkę można tylko wyłączyć gdyż nie reaguje na żadne komunikaty.
zdemontowalem szybe skanera i lampa porusza sie bez zastrzeżeń (ręcznie kręciłem zębatkami, a lampa poruszała się od początku do konca i z powrotem bez zarzutów) Co moge jeszcze sprawdzić ?
Dodano po 18 [minuty]:
po włączeniu urządzenia bez szyby po wcześniejszym ręcznym przesunięciu lampy, lampa powraca na swoje miejsce. W momencie wybrania opcji skanowania lampa przesuwa się w pozycje ADFu , automatycznego podajnika papieru i próbuje skanować lecz lampa sie nie pali a drukarka domyslnie próbuje skanowania tylko pod automatycznym podajnikiem, nie ma możliwości skanowania pod szybą nawet po podaniu komunikatu z komputera. Po próbie kopiowania skaner porusza się tradycyjnie pod podajnikiem z lampą wyłaczoną po czym drukarka pobiera kartkę i wypuszcza ją pustą, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat o błędzie numer 2200 po czym drukarkę można tylko wyłączyć gdyż nie reaguje na żadne komunikaty.
moze lapka wykrywajaca obecnosc papieru w podajniku szwankuje??
Poczekaj do poniedziałku chłopaki już pracują nad tym i odpowiem ci co to dokładnie i czy możesz sam to usunąć, szkoda ze nie pisałeś na PW to bym już ci odpowiedział (troche mało czasu na elktrodkę)
Błąd tem może byc spowodowany wadliwym nabojem lub też jakiś uszkodzeniem urządzenia.
Czy były stosowane refilowane (nabijane tuszem naboje) ?
Czy urzadzenie jest jeszcze na gwarancji?
Pozdrawiam
Lexmark Service Support
a pare dni temu powiedział że skaner więc sam rozumiesz
pisałem wyraźnie że problem dotyczy tylko i wyłącznie skanera, drukarka działa i pracuje bez zarzutów ( drukuje na oryginalnych nieregenerowanych kartridżach). Problem pojawia sie tylko i wyłacznie w momencie skanowania lub też kopiowania. W przypadku skanowania lamapa skanera porusza sie o 2 cm w lewo i 2 cm w prawo, lecz mimo tego lampa jest wyłączona. Natomiast przy kopiowaniu lampa zachowuje sie podobnie tylko ze na końcu pobiera kartkę w celu wydrukowania skopiowanego dokumenu. Kartka wyjeżdza biała i pojawia się komunikat o błedzie numer 2200. Kartridż i drukarka nie ma z tym nic wspólnego, przypuszczam że problem tkwi w skanerze.
Dodano po 2 [minuty]:
pracowałem tylko na oryginalnych kartridżach, a sprzęt nie jest na gwarancji
Ja ci tylko napiasałem "cytat" co powiedzieli z lexmarka to co ja wiedziałem to powiedziałem ci w pierwszym poście, a to co jest powyżej to jest odpowiedź lexmark Polska