logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka SONY DVD model:DRU-530A po wgraniu firmware

juras10 23 Sty 2006 22:28 1905 20
REKLAMA
  • #1 2212087
    juras10
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Kupiłem na aukcji nagrywarkę DVD model:DRU-530A firmy SONY i mam problem bo chyba cos jest nie tak.Wgralem najnowszy mozliwy firmware sony i ruszyla ale tak czyta niektore plyty dvd np. lapie verbatim dvd-r 8x z filmem i odtwarza , plyte dvd-r 4,7gb wypala ale w czasie 1godz. i30 minut , cd plyty odtwarza podobnie jak dvd fifty-fifty, jedna idzie inna nie odtwarza, zasilanie jest , tacka chodzi otwiera zamyka, laser niby swieci ale cos dziwnie chodzi po prowadnicy cos jakby zabki strzelal takie przeskoki ale swiruje, plyty kreca normalnie ,czy to zrębany laser nagryewarki , czy to wina czegos innego , czy laser trza wykalibrowac i co tu mozna zaradzic czy raczej za psami ją?Z gory dzieki.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 2212152
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Na moje oko nagrywarka est uszkodzona, ile za nia dales ?
  • #3 2213318
    juras10
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Byla niby nie sprawdzana - dalem 50pln, nie wiem co moze byc laser ?

Dodano po 2 [minuty]:

Uszkodzona jest na 100% tylko co jest uszkodzone? Dalem za nia 50pln i niby nie byla sprawdzana.chce ja jakos naprawic.
  • #4 2213907
    Logan
    Poziom 30  
    Kazdy sprzet niby niesprawdozny jest uszkodzony na 100%. Nie wiedzial kolega o tym ? Mogles dolozyc drugie 50 i miec nowy sprzecik na 3 letniej gwarancji. Teraz mozesz sobie ta nagrywarke polozyc na mebelka z karteczka "nigdy wiecej nie dam sie nabrac".
  • #5 2272619
    andrekk25
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witaj Juras 10. Widze nie tylko ja sie dalem naciąc na tą nagrywarke "sprawna" tyle ze mi wcace nie rusza.Skąd wzieles firmware?Podziel sie tą informacją.Pozdrawiam moj gg 3825553
  • #6 2272676
    _zax
    Poziom 12  
    Logan napisał:
    Mogles dolozyc drugie 50 i miec nowy sprzecik na 3 letniej gwarancji.

masz kolego dojscie do nowych nagrywarek za 100 chetnie bym taka za taka cene kupil...

do dzis myslalem ze nowa nagrywakra to wydatek minimum 150 zl...
  • REKLAMA
  • #7 2274257
    Logan
    Poziom 30  
    _zax napisał:
    Logan napisał:
    Mogles dolozyc drugie 50 i miec nowy sprzecik na 3 letniej gwarancji.

masz kolego dojscie do nowych nagrywarek za 100 chetnie bym taka za taka cene kupil...

do dzis myslalem ze nowa nagrywakra to wydatek minimum 150 zl...

Chyba pomyslilo mi sie z nagrywarkami CD, przepraszam za wprowadzenie w blad.
  • REKLAMA
  • #9 2275624
    Logan
    Poziom 30  
    andrekk25 napisał:
    w moim napędzie laser działa plyta sie kręci przez chwile i na tym koniec.Co by z tym zrobic?Macie jakies ciekawe pomysłyjak by go odpalic?Moze jakies sterowniki są mi potrzebne?Skąd je wziąsc?Wgrałęm firmware ze strony http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.php?oneid=3347172517.

Skad wiesz ze laser dziala ? Przeciez nie czyta plyty :D
  • #10 2277362
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    ... a co powiesz na uszkodzenie silniczka obracającego płytę?
  • REKLAMA
  • #11 2277687
    Logan
    Poziom 30  
    Czy gdzies w necie (najlepiej po polsku) jest jakas strona o serwisowaniu cd-rmow/nagrywarek ?
  • #12 2287669
    andrekk25
    Poziom 16  
    Znalazłem dobry sposób na ten nasz problem...NIE KUPOWAC używanych napędów na ALEGRO!!!! :-))
  • #13 2287725
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    z tego co pamietam jak modowalem biosy do liteonow (sony to prawie to
    samo jak nie to samo co liteon) to oprocz biosu zwanego flashem liczyl
    sie takze eprom poniewaz tam byla zapisana kalibracja lasera czy cos w
    podobie tego. wiec tak liteony z wgranym epromem od innego drive'u
    nie chodzily za dobrze czasem pomagalo wgranie epromu od napedu
    z tej samej serii (data wyprodukowania sie liczyla) i smigalo
    moze w tym tkwi problem
    jeszce podam linka do firmware rpc1.org:
    http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=1719
  • #14 2288105
    nikto2
    Poziom 11  
    Mam nagrywarkę Sony DW-U18A podobno jest to dokładnie to samo co DRU-530A tylko wersja OEM. I w rzeczywistości jest to liteon w najczystszej postaci.
    Po flashowaniu firmware na Liteona chodzi bez zarzutu. Około 70% nagrywarek Sony produkuje Liteon. Oryginalny Firmware znajdziesz tutaj: http://www.cdfreaks.com/drive/511, a więcej na ten temat pod adresem: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html.
    A jeśli chodzi o czytanie i zapis to czasem pomaga banalne wyczyszczenie soczewki miękkim pędzelkiem. A te dziwne dźwięki trzaski itd. to chyba jakieś uszkodzenie mechaniczne. Najlepiej jest zdjąć obudowę i zobaczyć co tam się dzieje w środku.
    Powodzenia!
  • #15 2288221
    Logan
    Poziom 30  
    andrekk25 napisał:
    Znalazłem dobry sposób na ten nasz problem...NIE KUPOWAC używanych napędów na ALEGRO!!!! :-))

Moja byla kupowana jako nowa w sklepie i tez padla. Jaka masz na to rade ?
  • #16 2288251
    andrekk25
    Poziom 16  
    Wiesz nie mam pojęcia ja sobie ze swoją nie poradziłem-system ją wykrywa normalnie jako sony DRU-530A kieszen sie wysówa plyta zakręci pare razy i to wszystko.Zworki ustawione ok stary cd rw odinstalowany nowy firmware wgrane ale itak nie chodzi.Nie wiem moze robie cos nie tak?!
  • #17 2296170
    nikto2
    Poziom 11  
    Jeli płyta się wsuwa, a potem kręci parę razy to pewnie problem z laserem. Jak pisałem wcześniej pomaga czasem czyszczenie soczewki. Czy próbowałeś uruchomić ją bez obudowy? Czasem uszkodzony jest silnik i po wsunięciu płyty laser tylko wydaje dźwięki próbując się zogniskować, a płyta się nie kręci.
    A co do Allegro i innych aukcji to mądry Polak po szkodzie, lecz rady w stylu nie kupować dla kogoś kto właśnie kupił są trochę bez sensu moim zdaniem. Tu trzeba chyba jakiejś konstruktywnej pomocy, a nie morałów.
    A rzeczy niby nie sprawdzone to zawsze złom!
  • #18 2296380
    Logan
    Poziom 30  
    Czy kolega podkrecal laser ? To chyba jedyne wyjscie.
  • #19 2296936
    andrekk25
    Poziom 16  
    Włączałem bez obudowy laser swieci silniczek kręci plyte wysówa.Soczewke czysciłem zgodnie z zaleceniem.W jaki sposób podkręcic laser?Nie robiłem tego jeszcze.
  • #20 2297361
    Logan
    Poziom 30  
    Kolo lasera znajduja sie takie male poterki. Wszystko bylo opisywane na forum, prosze poszukac :)
  • #21 2562978
    andrekk25
    Poziom 16  
    Ok dziekuje wszystkim temat jest zamkniety pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną nagrywarkę DVD Sony model DRU-530A i po wgraniu najnowszego firmware pojawiły się problemy z odczytem i zapisem płyt DVD i CD. Urządzenie odtwarza niektóre płyty DVD-R Verbatim 8x, ale proces nagrywania trwa bardzo długo (około 1 godziny i 30 minut). Tacka działa poprawnie, laser świeci, a płyty się obracają, jednak słychać nietypowe przeskoki mechanizmu prowadnicy lasera. W dyskusji sugerowano uszkodzenie lasera lub mechanizmu silnika napędu, możliwe problemy z kalibracją lasera zapisaną w pamięci EPROM oraz konieczność czyszczenia soczewki. Wskazano, że model DRU-530A jest często oparty na konstrukcji LiteOn, co umożliwia stosowanie firmware LiteOn i korzystanie z zasobów takich jak rpc1.org czy cdfreaks.com. Proponowano także uruchomienie napędu bez obudowy w celu diagnozy oraz ewentualne podkręcenie lasera za pomocą potencjometrów znajdujących się przy module lasera. Wskazano, że używane napędy z aukcji często są uszkodzone i naprawa może być trudna lub nieopłacalna. Temat zakończono bez jednoznacznego rozwiązania, podkreślając potrzebę dalszej diagnostyki mechanicznej i elektronicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA