logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-C2981D - Telewizor wraca do trybu czuwania po włączeniu pilotem

Joy_Pawel 24 Sty 2006 00:22 2659 6
REKLAMA
  • #1 2212538
    Joy_Pawel
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam !
    Przestał naraz działac telewizor SONY KV-C2981D , jest na czuwaniu i wyzwalam pilotem program , słychac trykniecie i powraca spowrotem do czuwania .
    Wczym szukac przyczyny ?
  • REKLAMA
  • #2 2212567
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Witam!
    To "trykniecie" to wejście WN czy przekażnika?
  • REKLAMA
  • #3 2212580
    Joy_Pawel
    Poziom 19  
    Przekaznik , słychac jak wysokie napiecie idze ale z chwilke tryka przekaznik w stan czuwania . Nie zabardzo znam sie na tv , ale czytałem wczesniejsz posty , moze to tylko zimny lut albo cos gorszego ?
  • REKLAMA
  • #4 2212590
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Witam!
    Musisz zrobić pierwszy krok i podać wyniki ewentualnych pomiarów, zawęzić pole podejrzeń. Przyczyn może być bardzo wiele i trudno Ci jakoś pomóc po tak ogólnikowym opisie usterki. Mogę Ci na wstępie podać, że jest to chassis BE3B. Sprawdź luty w układach pionu,poziomu, zasilacza. Tam najczęściej pękają. Zrób pomiary.Poinformuj o wynikach.
  • #5 2212595
    Joy_Pawel
    Poziom 19  
    Ok , najpierw przejze czy nie zimnych lutow a poznej napisze .
  • REKLAMA
  • #6 2212627
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Witam!
    Ok,jak przejżysz zimne luty i nie pomoże,wylutuj tranzystor końcowy linii przy trafopowielaczu i w jego miejsce podłącz żarówke (60W) (C-E) i załącz.
    Jeżeli masz miernik sprawdż ten tranzystor, czy nie jest zwarty.
  • #7 2212690
    Joy_Pawel
    Poziom 19  
    Zadzała ale nie wim na ile , byly zimne luty w okolicy zailacza i po całej płycie . Była tez słabo osadzona płytka tam gdzie znajduje sie głowica i Euro . Telewizor niedawno przywiozłem z niemiec i widac ze niebył jeszcze grzebany . Wczesnej pisałem na forum o tym TV , bo chciałem sie wiecej dowiedzec .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic432894.html

Dzieki za rady !
    Pozdrawiam Joy_Pawel

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor SONY KV-C2981D po włączeniu pilotem natychmiast wraca do trybu czuwania, słychać kliknięcie przekaźnika. Problem może wynikać z uszkodzenia przekaźnika lub zimnych lutów. Zaleca się sprawdzenie i pomiary elementów na chassis BE3B, szczególnie lutów w układach pionu, poziomu oraz zasilacza. Wskazane jest również sprawdzenie tranzystora końcowego linii przy trafopowielaczu, który może być zwarty – w jego miejsce można podłączyć żarówkę 60W (C-E) w celu testu. Autor potwierdził obecność zimnych lutów w okolicy zasilacza i na płycie, a także słabe osadzenie płytki z głowicą i złączem Euro. Telewizor pochodzi z Niemiec i nie był wcześniej naprawiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA