logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-X2983E - stuk przekaźnika, brak obrazu i dźwięku po włączeniu

grego070 01 Sie 2006 14:13 1445 6
REKLAMA
  • #1 2869861
    grego070
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    po włączeniu słychać stuk przekaźnika, dioda nie świeci i za chwilę przekaźnik puszcza i cisza, proszę o jakąś podpowiedź, bo "nie siedzę" w temacie naprawy TV i nie chcę przypadkowo narobić wiekszych szkód
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2869895
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam serdecznie ! Proponuje sprawdzić diody po stronie wtórnej, czy nie ma zwarcia na poszczególnym zasilaniu! Sprawdź tranzystor odchylający! Pisz o postępach!
  • REKLAMA
  • #3 2869916
    center.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Spróbuj wymienić kondensatory elektrolityczne po pierwotnej stronie przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #4 2869947
    grego070
    Poziom 11  
    jeszcze chciałbym się upewnić co do chassis czy to jest BE-3B? bo mam taki schemat i wydaje mi się że to ten
  • #5 2870014
    zuhrtvavisat
    Poziom 24  
    BE3B. Płyta - przetwornica, okolice wysokiego podkątem zimnych lutów.
  • #6 2879841
    grego070
    Poziom 11  
    poprawiłem luty, wymieniłem elektrolity i dalej cisza, po właczeniu przekaźnik łapie i za chwilę puszcza, dioda nie świeci
  • REKLAMA
  • #7 2880611
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Witam.
    Może lepiej jednak oddaj do serwisu, skoro przez 4 dni nie chce ci sie pomierzyć napięć choćby.
    A skoro masz schemat to powinieneś widzieć, że przekaźnik służy tylko do chwilowego przyłączenia cewek rozmagnesowujących kineskop.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SONY KV-X2983E po włączeniu słychać stuk przekaźnika, dioda nie świeci, a przekaźnik po chwili rozłącza się i nie ma obrazu ani dźwięku. Zalecane jest sprawdzenie diod po stronie wtórnej zasilacza pod kątem zwarć oraz kontrola tranzystora odchylającego. Sugerowano również wymianę kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej przetwornicy. Chassis urządzenia to BE-3B, co potwierdza schemat i lokalizację potencjalnych zimnych lutów w okolicach przetwornicy. Po poprawieniu lutów i wymianie elektrolitów problem nadal występuje. Przekaźnik służy do chwilowego przyłączenia cewek rozmagnesowujących kineskop, co wskazuje na konieczność pomiaru napięć i ewentualnej dalszej diagnostyki lub oddania sprzętu do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA