logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29FX11x Chassis BE-3D - wyłączanie, migająca dioda, czerwony ekran

Alwert 06 Paź 2006 00:52 1172 5
REKLAMA
  • #1 3089569
    Alwert
    Poziom 11  
    Telewizor Sony KV-29FX11x Chassis BE-3D wyłącza się nieregularnie, w momencie wyłączenia czerwony obraz z linami powrotów, później pinowa linia i ciemność. Dioda miga dwa razy. Po wyłączeniu z sieci i przestaniu migania diody załącza się z powrotem i działa prawidłowo, raz kilka minut innym razem kilka godzin. Dysponuję schematem tego telewizora ale nie wiem gdzie szukać usterki. Może już ktoś się z nią spotkał?
  • REKLAMA
  • #2 3089697
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Moja propozycja jest taka,zacznij od przelutowania płyty-zimne luty,łącznie z płytą p.cz.,głowicą.Sony słynie własnie z zimnych lutów.Następnie posprawdzaj prawidłowość napięć zasilających i ewentualnie ustaw nap.+B a powninno buć wszystko ok.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3089950
    ma750
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam
    Jeżeli pojawia się pionowa linia szukałbym uszkodzeń w okolicach trafopowielacza (układ odchylania poziomego i WN)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3090787
    Alwert
    Poziom 11  
    Przelutowałem wszystko i dalej bez zmian, napięcia zasilające gdy telewizor działa są OK.
    Sprawdzę wg sugestii elementy w układzie odchylania poziomego i WN.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3092736
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Przykre, ale jeśli nie znajdziesz zimnych lutów na płytce kineskopu, to niestety kineskop jest tego przyczyną.
    Aby się upewnić możesz ostukać trzonkiem śrubokręta szyjkę kineskopu gdy tv gra. Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo, że stanie się jedna z rzeczy przy tym zabiegu:
    - tymczasowe samoistne przepalenie nagarów
    - trwałe zwarcie lub odpalenie siatki.
    Możesz też upewnić się metodą bezinwazyjną. Poczytaj

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html
  • #6 3093212
    Alwert
    Poziom 11  
    Opukałem i nic to nie dało, jeśli gra to gra i pukanie mu nie przeszkadza.
    Co do linka to jak napisał autor: "UWAGA. Sposób ten nie nadaje się do TV z automatycznym wyłączaniem po przekroczeniu maksymalnego prądu kineskopu."
    Dlaczego wszyscy każdą usterkę związaną z wizją zwalają na kineskop?
REKLAMA