A jest cos takiego?
Pradu bedzie Ci zarl tyle, ile masz aktualnie podlaczonych elementow ciagnacych prad i ile kazde z nich potrzebuje. U kazdego moze byc inaczej.
Mysle że w najpełniejszym komplecie nie więcej niz 0,1 - 0,2 ampera.
Sama centralka to około 20 - 30 mA.
Wartości te sa jednak indywidualne i będą zależeć od sprzetu.
Z doświadczenia wiem ,że pobór około 50mA ( centralka ,dwa czujniki syrenka z własnym zasilaniem) jest prawidłowy. Natomiast pobór rzędu 100mA i więcej wskazywałby na uszkodzenie jakiegoś elementu lub błąd podłączenia alarmu w samochodzie.
Poza alarmem jeszcze musisz wziąć pod uwagę inne stałe pobory-
- jakieś diodki mrugajace
- układ pamięci radia
- zegar
-coś z elektroniki w tablicy wskaźników
- doładowanie akumulatorka syreny ( jęsli taki ma )
- inne nieznane pobory w aucie - łącznie z ew upływami w instalacji - niewiele ale zawsze coś tam płynie.
sam prąd alarmu możesz zmierzyć na jego kablu ( bezpieczniku) zasilającym, z uwzględnieniem tego ładowania syreny.
Pozdr.J.
wszelkie dokumentacje serwisowe podaja max pobor pradu ok 25mA,ale w praktyce do 80mA jest ok . Pozatym gdy pomiar wykonuje sie bezposredni poi np zamknieciu centr zamka pobor moze byc znacznie wiekszy niz np za 20 min,ale to tyczy sie najnowszych samochodow z tzw usypiajacą elektronika.
Podając te wartości kierowałem sie aby uwzględnić najwyższe realnie mozliwe, bi o to chodziło jak mi sie wydaje w pytaniu.
Spotkałem tez alarm którego centralka w czuwaniu pobierała ~ 6 - 7 mA, lub kopmaktowe alarmy typowo motocyklowe które z racji kilkakrotnie mniejszej pojemności akumulatorów tych pojazdów pobieraja bardzo małe prądy.
Mysle że dokładne wartości trzeba ustalić eksperymentalnie na konkretnym egzemplarzu alarmu.
✨ Pobór prądu przez alarm samochodowy w stanie czuwania i z zazbrojonym alarmem zależy od liczby podłączonych elementów oraz ich indywidualnego zapotrzebowania na energię. Typowy pobór prądu centralki alarmowej wynosi około 20-30 mA, a w pełnym zestawie z czujnikami i syreną z własnym zasilaniem około 50 mA jest uznawany za prawidłowy. Wartości powyżej 100 mA mogą wskazywać na uszkodzenie lub błędne podłączenie. Dokumentacje serwisowe podają maksymalny pobór około 25 mA, jednak w praktyce do 80 mA jest akceptowalne, zwłaszcza w nowoczesnych samochodach z elektroniką usypiającą. Dodatkowo należy uwzględnić inne stałe pobory prądu w pojeździe, takie jak diody sygnalizacyjne, pamięć radia, zegar, elektronika deski rozdzielczej oraz doładowanie akumulatorka syreny. Pomiar prądu alarmu najlepiej wykonać bezpośrednio na kablu zasilającym z uwzględnieniem tych czynników. Wartości poboru mogą się różnić w zależności od modelu alarmu, a niektóre kompaktowe systemy motocyklowe charakteryzują się znacznie niższym poborem prądu (około 6-7 mA). Dokładne wartości najlepiej ustalić eksperymentalnie dla konkretnego egzemplarza alarmu. Wygenerowane przez model językowy.