logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 28PW6324/58R A8.0E - Zmiany nasycenia kolorów i ostrości po kilku minutach

edison 24 Sty 2006 12:38 1843 9
REKLAMA
  • #1 2213428
    edison

Poziom 26  
    Ocena: 55
    Witam.
    Proszę o pomoc w określeniu przyczyn nieprawidłowości w pracy w/w tv;
    Po załączeniu telewizor działa prawidłowo przez ok 2 - 10 minut, po czym "przygasa" zielony, a czerwony i niebieski płynnie zmieniają nasycenie (najczęściej przesycają). Towarzyszy temu okresowe blednięcie obrazu, oraz rozjechanie ostrości. Po wyłączeniu i załączeniu poprawa jest chwilowa, lub od razu na chwilę pojawia się wygaszanie z bladym zielonkawym tłem, zanim pojawi się obraz. Może ktoś mial z czym takim do czynienia. Z góry dzękuję za wszelkie porady.
    Konto firmowe:
    Multisec
    Różanki ul.Ogrodowa 1, Kłodawa, 66-415
  • REKLAMA
  • #3 2213493
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Zrób pomiary na PK i sprawdź na niej lutowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2213496
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Proszę sprawdzić tak jak podał kolega powyżej zimne luty w okolicach trafopowielacza ,a następnie na PK wzm. wizyjne oraz sprawdzić czy przypadkiem nie przerywa napięcie żarzenia
  • #5 2215761
    edison

Poziom 26  
    Sprawdziłem luty i połączenia trafa oraz na PK. Pod punktem lutowniczym trafopowielacza była jakby wypalona część otworu. Naprawiłem to, ale to nic nie zmieniło. Niestety nie mam schematu by sprawdzić gdzie i jakie napięcia powinne być.
    Konto firmowe:
    Multisec
  • REKLAMA
  • #7 2292577
    edison

Poziom 26  
    Posprawdzałem napięcia na przetwornicy i PK. Znalazłem kilka nieprawidłowości (w/g schematu),mianowicie napięcia na wyjściach wzmacniacza RGB wachają się w granicach 70-120V, również napięcie na EHT INFO wacha się w przedziale 19-28V, a gdy jest ok 27-28V obraz jest w miarę normalny. Według schematu napięcie na EHT INFO powinno wynosić 12.1V. Reszta napięć na pretwornicy w normie.
    Konto firmowe:
    Multisec
  • #8 2367093
    Mateuszz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam identyczny problem-czy znalazł ktoś przyczynę tej usterki
  • REKLAMA
  • #9 2368878
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    A jak kinol?Sprawdzałeś, może w bańce coś przywiera?
  • #10 2901147
    edison

Poziom 26  
    Mam inny telewizor Philipsa podobnego typu. Jeżeli dam radę , to spróbuję podmienić kineskop lub inne pasujące podzespoły. O wynikach napiszę.
    Konto firmowe:
    Multisec

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor PHILIPS 28PW6324/58R A8.0E po włączeniu działa poprawnie przez kilka minut, następnie pojawiają się problemy z nasyceniem kolorów – zielony przygasa, a czerwony i niebieski zmieniają nasycenie, często przesycone. Towarzyszy temu blednięcie obrazu i rozjechanie ostrości. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu usterka powraca lub obraz pojawia się z bladym zielonkawym tłem. Zalecane jest sprawdzenie stabilności napięcia U G2, obecności zimnych lutów przy transformatorze powielacza oraz na płytce wzmacniacza wizyjnego (PK). Wykryto wypaloną część otworu pod punktem lutowniczym trafopowielacza, jednak naprawa nie przyniosła efektu. Pomiar napięć wykazał niestabilność na wyjściach wzmacniacza RGB (70-120V) oraz na linii EHT INFO (19-28V), podczas gdy według schematu napięcie EHT INFO powinno wynosić 12,1V. Pozostałe napięcia przetwornicy mieszczą się w normie. Wskazano również na możliwość problemów z kineskopem (kinol) lub jego elementami. Jeden z użytkowników planuje wymianę kineskopu lub innych kompatybilnych podzespołów w podobnym modelu Philipsa. Schematy i dalsze wskazówki dostępne są na forum elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA