logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 32PW9615/58 - zmieniające się kolory po minucie działania TV

awy 23 Lip 2006 00:27 1833 10
REKLAMA
  • #1 2843407
    awy
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    Witam
    Jak w temacie. Telewizor po 1 minucie od włączenia zaczyna mienić sie kolorami tęczy. Raz się robi przewaga zielonego raz niebieskiego a raz czerwonego. Nieraz występują bardzo delikatne powroty. Gdy zmiejszę nasycenie obraz też jakby falował. Nie bardzo wiem od czego zacząć. Nie wiem jakie to chassis. Znalazłem na forum że chyba MG3.1E ale nie mam pewności ani schematu. Jedyne pomiary które zrobiłem to napięcia na PK +210V i na katodach w granicach 160V. Gdy wyjmę wtyk od anteny i pojawi się pole niebieskie to napięcie na katodzie niebieskiej zmienia sie w zakresie 140-150V. Może ktoś miał podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 2843557
    yuzyk
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    to chyba kineskop!
  • REKLAMA
  • #3 2843948
    awy
    Poziom 19  
    Zwarcie pomiędzy katodami objawia się inaczej. W moim przyrządzie nie mam akurat podstawki do tego typu kineskopu więc go nie sprawdzałem. Dodam jeszcze że zaraz po włączeniu obraz jest idealny.
  • #4 2843991
    Giciomen
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Dobrze byłoby gdybyś wymienił wzmacniacze wizyjne (wszystkie) ,jeśli to nie pomoże stawiam na kineskop.Symbol kineskopu to nie przypadkiem słynna seria ESF ??
  • #5 2844091
    marko41
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Mialem taki tv z identyczna usterka to niestety jest kineskop dosc czesta przypadlosc w tym tv.Pozdrawiam
  • #6 2845381
    awy
    Poziom 19  
    Typ kineskopu to ESF031X44
  • REKLAMA
  • #7 2845458
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Sprawdź czy stukanie w szyjkę kineskopu daje jakiś efekt.
  • REKLAMA
  • #8 2845494
    awy
    Poziom 19  
    Stukanie nie pomaga. Chyba będę musiał zdobyć taką podstawkę i sprawdzić na przyrządzie czy nie pływa emisja albo po nagrzaniu coś nie przywiera. Widziałem sporo uszkodzonych kineskopów i albo nie było emisji na którejś katodzie co objawiało sie brakiem któregoś koloru albo było zwarcie co objawiało się jasnym świeceniem i powrotami. Takiego objawu jeszcze nie spotkałem to tak jakby maska falowała. Aha jeszcze jedno pytanie, są tam dwa pozystory nie mam schematu więc nie wiem dlaczego akurat dwa. Podczas pracy telewizora oba są gorące tak jakby cały czas pracowały nawet jak odłącze pętlę rozmagnesujacą. Nie jest to przyczyna tej usterki ale pytam moze ktoś wie.
  • #9 2846026
    awy
    Poziom 19  
    Źle podałem typ kineskopu, właściwy to: W76ESF031X44.
  • #10 2846190
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Stukanie w szyjkę nie ma pomagać! Jeśli stukanie wywołuje jakieś objawy uszkodzenia to mozna podejrzewać kineskop.
  • #11 2846887
    awy
    Poziom 19  
    Nie pomaga tzn. nie wywołuje żadnych objawów a przynajmniej nie wywoływało bo sprzęt z racji rozmiarów stoi na razie u klienta.

Poczytałem trochę na forum i to chyba jednak kineskop. Na razie temat odkładamy, jak się wyjaśni to oczywiście napiszę jaka była przyczyna.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 32PW9615/58 po około minucie pracy zaczyna wyświetlać zmieniające się kolory tęczy, z dominacją kolejno zielonego, niebieskiego lub czerwonego. Obraz falował także przy zmniejszaniu nasycenia. Wstępne pomiary napięć na anodzie (+210V) i katodach (~160V) nie wykazały jednoznacznej przyczyny. Typ kineskopu ustalono na W76ESF031X44. Objawy wskazują na uszkodzenie kineskopu, co potwierdzają podobne przypadki zgłaszane przez użytkowników tego modelu. Zwarcie między katodami zostało wykluczone, a stukanie w szyjkę kineskopu nie wywołało efektów. Sugerowano wymianę wzmacniaczy wizyjnych, jednak główną przyczyną jest prawdopodobnie uszkodzony kineskop. Dodatkowo zauważono dwa pozystory, które podczas pracy są gorące, jednak nie są one powiązane z opisywaną usterką. Temat pozostaje otwarty do dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA