logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor ctx pr705f - poziome pasy zamazujące obraz

cin_net 24 Sty 2006 14:15 1569 5
REKLAMA
  • #1 2213732
    cin_net
    Poziom 11  
    Dokładnie jest to model CFA1797C . Wymieniłem wszystkie kondensatory w przetwornicy po obu stronach pierwotnej i wtórnej oraz w okolicach trafopowielacza niestety to nic nie pomogło. Szukałem zimnych lutów ale nie znalazłem. Mam schemat ale nie ma na nim schematu płytki kineskopu.
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2213985
    shido
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    podaj dokładnie objawy, sprawdź trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #3 2215255
    cin_net
    Poziom 11  
    Dokładniejsze objawy sa następujące. Po włączeniu monitora do zasilania i podłączeniu kabla do karty graficznej na ekranie pojawia się zamazany obraz który jest pokryty poziomymi pasami o grubości 5mm przesuwajacymi sie w góre ekranu. Gdy przewód dochodzący z monitora do karty graficznej na chwile wysunąłem troche z gniazda tak, że obraz wyświetlany na ekranie zgasł i ponownie go wpiąłem do gniazda w karcie graficznej to wowczas obraz wyświetlany był prawidłowy.
    Gdy monitor jest w stanie czuwania to wówczas wyswietlana ramka z informacją o braku sygnału jest w poziomie rozciągnięta, zniekształcona.
    W jaki sposób moge sprawdzić trafopowielacz gdyż sondy wysokonapięciowej nie posiadam.
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 2216883
    shido
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    zmierz pojemność pomiędzy fajką a masą
  • REKLAMA
  • #5 2217208
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    przeanalizuj to co napisales
    Cytat:
    Gdy przewód dochodzący z monitora do karty graficznej na chwile wysunąłem troche z gniazda tak, że obraz wyświetlany na ekranie zgasł i ponownie go wpiąłem do gniazda w karcie graficznej to wowczas obraz wyświetlany był prawidłowy.

tutaj szukaj uszkodzenia
  • #6 2217213
    cin_net
    Poziom 11  
    Zmierzyłem pojemność. Jest ona równa 6,1 nF.
REKLAMA