logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX PR705F - szarpanie obrazu po wymianie trafopowielacza i tranzystorów

Tomek Włodarczyk 28 Sty 2006 17:56 1842 6
REKLAMA
  • #1 2230189
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    Witam!
    Problem dotyczy monitorka jak w temacie. 17" cali kineskop Sony. Przyszedł na uszkodzony trafopowielacz (47F13-1090B) oraz Q401 (FS3KM). Po wymianie w/w ruszył bez żadnych problemów z b. ładnym obrazem, lecz po ok. 15-20 min. zaczyna zrywać lub może inaczej mówiąc, szarpać obrazem. Wygląda to tak jakby miał zamiar zerwać synchro H, lecz jest to ruch o wychyleniu ok.3cm z lewej do prawej strony całego obrazu, najczęściej pojedynczy choć czasami 2x razy po kolei. Częstotliwość różna czasami 1-2x na minutę (nie wzrasta nawet po długim wygrzaniu monitora). Nie jest to bardzo dokuczliwe aczkolwiek widoczne i denerwujące na dłuższą metę!
    Co było zrobione do tej pory w tym temacie:
    -podstawiłem następny, inny trafopowielacz
    -inny tanzystor Q401
    -tranzystor Q402 (oryg.SFS9634)
    -nap. anodowe ustawione na 25,5KV (sprawdzone także przy 25,0KV)
    -napięcie linii stabilne
    Problem z pomiarami wszelkich napięć jest taki, że usterka jest tak szybka i krótko widoczna, że miernik może tego nie rejestrować!
    Czy któryś z kolegów może borykał się z tego rodzaju problemem i coś podpowie?
    Pozdrawiam Tomek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2230646
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Ten problem dotyczy raczej tylko odchylania H i trafopowielacza oraz współpracujących elementów bym tutaj nie mieszał. Prędzej stawiałbym na szwankujące sprzężenie zwrotne z H do syncprocka H/V. Najczęściej jest to jakiś mały kondensatorek (na 2-3kV) w kolektorze HOT + kilka dodatkowych elementów. to takie trochę gdybanie, ale nie mam pod ręką mapy :).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2234070
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Dziękuję za zainteresowanie tematem!
    :arrow: zdzichu58 zimne luty odpadają! Po pierwsze płyta dość nowa i nie wygrzana, a po drugie dokładnie opukana i polutowana (sorry, ale zapomniałem napisać w pierwszym poście :D )
    :arrow: Connor MacLeod niestety też nie mam schematu do tego cuda. Rozważając temat w kierunku, który zaproponowałeś zastanawiam się co najprędzej w tej sytuacji mógł uszkodzić trafopowielacz (oprócz wymienionego już przeze mnie Q401)? Czy możliwe jest także uszkodzenie np. jakiegoś kondensatorka, następnego półprzewodnika? Ale dlaczego w takim razie objaw występuje po kilkunastu minutach pracy? To raczej rzadkość (szkoda,że na mnie trafiła), żeby pikuś zaczynał przywierać po np. 20min. pracy!
    Ps.Gdyby był potrzebny schemat do analizy to już mam, był w naszej bazie i mogę podesłać na e-mail.
  • REKLAMA
  • #5 2234813
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    CTX tak mają, że padają im trafopowoielacze. Wymień kondensatory elektrolityczne podłączone pod odczepy z trafopowielacza - najprędzej ten z ABL. Jego wyschnięcie powoduje zawyżanie WN a w konsekwencji uszkodzenie.
  • #6 2241380
    radoart
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ja miałem chyba podobny efekt. W 15 calowym proview. Padł trafopowielacz, kupiłem zamiennik HR. Po tej podmianie zaczeły mi przy niektórych synchronizacjach szarpać boki obeazu. Z tego co mi powidziano w sklepie el. powodem jest zamiennik HR. Efekt w pewnym stopniu dało sie wyeleminowac poprzez pokręcenie pot. mont. adj. H+V lecz z kolei na innych rozdzielczościach skakało. Więc powodem pewnie jest to sprzężenie o którym pisał Connor MacLeod.
  • #7 2282359
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Po wymianie TDA4856 i elektrolitów w aplikacji monitor u klienta i jak na razie nie wrócił :D . Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat zamykam.
    Pozdrawiam Tomek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora kineskopowego Sony 17" CTX PR705F, u którego po wymianie trafopowielacza (47F13-1090B) i tranzystora Q401 (FS3KM) pojawia się szarpanie obrazu po około 15-20 minutach pracy. Objaw polega na przesunięciu obrazu w poziomie o około 3 cm, przypominającym utratę synchronizacji poziomej. Wymieniono również tranzystor Q402 (SFS9634) oraz sprawdzono napięcia anodowe i linii, które pozostają stabilne. Podejrzewano zimne luty, ale zostały wykluczone. Wskazano na możliwe uszkodzenie elementów sprzężenia zwrotnego synchronizacji poziomej, zwłaszcza kondensatorów wysokiego napięcia (2-3 kV) w kolektorze HOT oraz kondensatorów elektrolitycznych podłączonych do odczepów trafopowielacza, szczególnie kondensatora ABL, którego wyschnięcie może powodować wzrost napięcia wysokiego napięcia i uszkodzenia. W jednym przypadku problem był związany z zamiennikiem trafopowielacza HR, który powodował szarpanie synchronizacji, co częściowo dało się skorygować regulacją potencjometrów montażowych H+V. Ostatecznie wymiana układu TDA4856 i elektrolitów rozwiązała problem i monitor działał stabilnie.
REKLAMA