logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charakterystyki napięciowo-prądowe dwójników pasywnych

kaspi25 24 Sty 2006 15:49 4059 3
REKLAMA
  • #1 2214057
    kaspi25
    Poziom 10  
    mam pytka:) oto one:
    1 dlaczego charakterystyki napięciowo-prądowe dławika i kondesatora wyznaczane przy pomocy testera podzespołów maja kształt elips??
    2. które z podanych dwójników mogą być wykożystywane do stabilizacji napięcia: bezpiecznik, termistor PTC 240Ω, dioda germanowa ostrzowa, dioda germanowa złaczona, dioda krzemowa, dioda schpttkyego, dioda led czerwona, dioda led zielona, dioda led niebieska, dioda led biała, dioda zenera 3,6V, dioda zenera 6,8V, dioda zabezpieczająca 2 kierunkowa, stabilizator prądu, rezystory 240Ω i 3,3kΩ, dławik, kondesator???
    za odpowiedz serdecznie dziękuje
    Kaspi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2214148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3236677
    haito
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Wybaczcie że powróciełem do starego postu, ale chyba lepiej niż mam nowego zakładać i o to samo pytac...

Do rzeczy...
    Ostatnio robiłem sprawozdanie na ćwiczenia, i posłużyłem sie odpowiedziami zawartymi w tym poście. Jednak pytanie drugie dla mojego wykładowcy było niepełne. Kazał mi sie zastanowić jakie jeszcze elementy służą do stabilizacji, oprócz diody Zenera.
    Co myślicie ? Bo co do diody Zenera to wieidzałem, ale innych jakie jeszcze ? Nie wiem.

pozdro i z gory dzieki za odp
  • #4 3239749
    haito
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A może innego rodzaju diody ??
    Troche szperam i nie moge znaleźć :/
REKLAMA