logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć elementy zasilacza stabilizowanego? Napięcia wejściowe/wyjściowe, prąd

samuray5 03 Paź 2007 19:37 1871 9
REKLAMA
  • #1 4345298
    samuray5
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Otóż dostałem zadanie zaprojektowania zasilacza stabilizowanego tak jak pod linkiem. Tzn. mam według tego schematu obliczyć wszystkie elementy i zaproponować jakie bym zastosował tranzystory. Dane jakie zostały mi podane tyczące się tego zadania to tylko napięcia wejściowe i wyjściowe oraz prąd obciążenia tego układu (dane przy schemacie). Poszukuje jakiej kolwiek pomocy ponieważ nie mam pojęcia od czego zacząć. Co założyć żeby cos wyliczyć. Nic mi nie przychodzi na myśl. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

http://www.samuray.prv.pl/1.jpg
  • REKLAMA
  • #2 4345354
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6159
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • REKLAMA
  • #3 4345537
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Np. R5 policzysz jak się zastanowisz, jaki musi być spadek napięcia na nim by zadziałał tranzystor T3 przy prądzie ciut większym niż 3 A.

R6 policzysz uwzględniając prąd włączenia wybranego tyrystora, który ma za zadanie przepalić bezpiecznik F jeżeli napięcie wyjściowe wzrośnie ponad 5.1V

R2 liczysz obliczając układ polaryzacji diody Zenera DZ1.

Dz1< Uwy

Rezystory R3 i R4 dzielą napięcie wyjściowe a T2 porównuje to podzielone napięcie z napięciem UDZ1

R1 polaryzuje T1 i musi zapewnić odpowiedni prąd bazy (z uwzględnieniem dość małego wzmocnienia prądowego tranzystorów mocy

T1 np. 2N3055

Siadaj i licz ! :D
  • #4 4345615
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    akademicki przykład stabilizatora wtórnikowego (T1, R1) ze wzmacniaczem błędu (T2, DZ1, R2) i z rezystorami ujemnego sprzężenia zwrotnego (R3, R4), zaopatrzony dodatkowo w obwód ograniczenia prądu (T3, R5) wyjściowego stabilizatora, oraz układ zabezpieczający przed zbyt wysokim napięciem wyjściowym - CrossBar - (Ty, F, C5V1, R6).

Metodykę obliczania takiego stabilizatora znajdziesz w każdym szanującym się podręczniku od stabilizatorów napięcia, ale (moim zdaniem) wystarczy tu podstawowa wiedza z Teorii Obwodów Elektrycznych i Układów Elektronicznych.

Kwestią otwartą pozostaje kwestia uzyskania parametrów wyjściowych zadanych dla tego stabilizatora, przy podanej zmienności napięcia wejściowego i tak prostym schemacie...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4345644
    samuray5
    Poziom 12  
    Drodzy koledzy dziękuje za szybką odpowiedz. Mam jeden podstawowy problem z obliczeniem R2. tyczy się do Dz1 co razem tworzy układ zasilacza parametrycznego co za tym idzie ze wzór na R2 to nic innego jak stosunek spadku napięcia na R2 do max. prądu diody. pytanie moje jest takie jaki prąd tam mam założyć albo jak go obliczyć. W końcu prąd diody będzie równy prądowi emitera tranzystora T2. no chyba ze się mylę
  • #6 4345656
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Zaznaczę, że T3 nie pełni w tym obwodzie żadnej sensownej funkcji.
  • REKLAMA
  • #7 4345682
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    dwpl napisał:
    Zaznaczę, że T3 nie pełni w tym obwodzie żadnej sensownej funkcji.

fakt, tam musi być tranzystor typu N-P-N, a nie typu P-N-P... przydałby się też rezystor o wartości ok. 470Ω włączony szeregowo z jego bazą.

Pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

Witam,
    samuray5 napisał:
    Drodzy koledzy dziękuje za szybką odpowiedz. Mam jeden podstawowy problem z obliczeniem R2. tyczy się do Dz1 co razem tworzy układ zasilacza parametrycznego co za tym idzie ze wzór na R2 to nic innego jak stosunek spadku napięcia na R2 do max. prądu diody. pytanie moje jest takie jaki prąd tam mam założyć albo jak go obliczyć. W końcu prąd diody będzie równy prądowi emitera tranzystora T2. no chyba ze się mylę

prawda, a więc należy najpierw policzyć spodziewaną największą wartość prądu emitera T2, dopiero potem przystąpić do obliczenia wartości R2, wyznaczając wcześniej (z mocy dopuszczalnej z marginesem, np. 25%) maksymalną wartość prądu diody Zenera Dz1 i pamiętając, iż jest to suma (maksymalnych spodziewanych) wartości prądu emitera T2 i prądu rezystora R2.

Pozdrawiam
  • #8 4345992
    samuray5
    Poziom 12  
    No cóż policzyłem elementy układu ale nie jestem do końca pewny czy dobrze. Tak wiec jak bym mógł prosić kogoś kto by miał czas by zerknął na moje wartości elementów czy moga takie być. Jak na razie pominąłem układ ograniczenia prądu (R5, T3).
    Oto moje wykorzystane elementy:

Tyrystor C106D (4A 400V 0,2mA prąd bramki)
    T1 2N3055 NPN 20 hFE
    T2 2N3440 NPN 40 hFE
    R1 103,5 Ohm 2,12W
    R2 117 Ohm Wart. min. 1W
    R3 1KOhm 0,125W
    R4 5KOhm 0,125W
    R6 1,5KOhm 0,125W
    Dz1 4,3V 0,5W

R3 oraz R4 przy założeniu ze w gałęzi dzielnika będzie płynął prąd rzędu 1mA

Za wszelkie informacje dotyczące moich obliczeń z góry dziękuję.
  • #9 4346058
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    zacznijmy od tego, iż wartości nominalne rezystorów (takie, jakie możesz nabyć) z 5% szeregu (E-24) tolerancji będą różnić się od tych coś tu niektóre wyliczył, więc należy to zmienić, to po pierwsze.
    Po drugie, to już dawno temu na Uniwersytecie w Berkeley (California) wynaleziono program do symulacji (sprawdzania) układów elektronicznych nazywający się PSpice i warto by ten symulator tu wykorzystać, albo jeden z wielu do niego podobnych.

Pozdrawiam
  • #10 4346098
    samuray5
    Poziom 12  
    W sumie to masz racje nawet ten program posiadam a o nim zapomnialem. Muszę go tylko znaleść. Jeszcze raz dziekuję za udzielone podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania elementów zasilacza stabilizowanego według podanego schematu, z uwzględnieniem napięć wejściowego i wyjściowego oraz prądu obciążenia. Omówiono metodykę wyznaczania wartości rezystorów R1-R6 oraz doboru tranzystorów, zwracając uwagę na funkcje poszczególnych elementów: R5 i T3 jako układ ograniczenia prądu, R6 i tyrystor jako zabezpieczenie przed nadnapięciem, R2 w układzie polaryzacji diody Zenera DZ1, a R3 i R4 jako dzielnik napięcia sprzężenia zwrotnego. Podkreślono konieczność obliczenia prądu emitera tranzystora T2 dla prawidłowego doboru R2 i prądu diody Zenera. Zwrócono uwagę na dobór tranzystora mocy T1 (np. 2N3055) oraz konieczność zastosowania tranzystora NPN dla T2 z rezystorem bazowym. Wskazano, że wartości rezystorów należy dostosować do standardowych wartości z szeregu E24 oraz zasugerowano wykorzystanie symulatora PSpice do weryfikacji obliczeń. Autor przedstawił swoje wyliczenia elementów i zastosowane modele tranzystorów i tyrystora, prosząc o ocenę poprawności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA