logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie tranzystory do Unitra AT9115 dla obciążenia 4 ohm?

Trenton 24 Sty 2006 19:33 1253 7
REKLAMA
  • #1 2214876
    Trenton
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Witam!
    Mam amplituner Unitry AT9115 i chce wymienić tnazystory BDP285 i BDP286 na takie aby mogły pociągnąć 4 ohm-y.Z góry zdziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2214898
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    BD249C/BD250C
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2215974
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    A czy aby pomyślaleś o wzmocnieniu zasilacza?
  • Pomocny post
    #5 2216076
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    BD911/912
    2N6488/2N6491
    Jak dasz większe zasilanie uzyskasz większą moc...Trzeba tylko wymienić jeszcze niektóre elementy w końcu mocy, jesli chcesz uzaskać wiekszy power...
  • #6 2219398
    Trenton
    Poziom 18  
    saratech napisał:
    BD911/912
    2N6488/2N6491
    Jak dasz większe zasilanie uzyskasz większą moc...Trzeba tylko wymienić jeszcze niektóre elementy w końcu mocy, jesli chcesz uzaskać wiekszy power...

A co to znaczy większy power ;-) O ile musiałbym zwiększyć moc trafa i jakie elementy wymienić?Bo jeśli z tego powera mam uzyskac powiedzmy 40 na kanał watt a tunning ma kosztowac 100zł to dziekuje.
  • Pomocny post
    #7 2219671
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Wiekszy power to znaczy większą moc wyjściową...Trzeba by wymienić trafo, kondensatory elektrolityczne w zasilaczu oraz dokonać pewnych modyfikacji w samej końcówce,np.zmienic rezystory wyrównawcze w emiterach tranzystorów mocy, ustawić prąd spoczynkowy stopni koncowych (robi sie to standardowo przy wymianie tranzystorów mocy nawet takich samych bo rozrzut produkcyjny jesli chodzi o parametry poszczególnych elementów dyskretnych jest spory) Poza tym w stopniach końcowych stosuje się koncówki komplementarne (tzw. pary komplementarne). Inne zagadnienia jesli chodzi o daną koncówkę mocy mozna określić mając przed oczyma schemat ideowy...Tak to nic nie mogę powiedzieć...Maciek

Dodano po 19 [minuty]:

Zapomniałem dodać także o wymianie mostka (prostownik w zasilaczu) lub diody w zależności od wykonania...Pamiętaj również o tym ze lepiej używać kolumn 8 omowych niż 4 omowych...Co prawda można na czwórkach uzyskać większą moc ale wiąże się to z większymi temperaturami w jakich pracuje koncówka mocy...Nie bez znaczwnia jest także chłodzenie stopni końcowych...Jesli używasz wzmacniacza do pracy ciągłej na dużych mocach musisz zwiększyc powierzchnię radiatorów albo dołożyć chłodzenie wentylatorem (nawet takim, który jest stosowany w przetwornicach (zasilaczach od PC-tów), który np. bedzie się załączał po przekroczeniu 50-60 stopni celsjusza...Niestety i na jedno rozwiązanie i na drugie musisz przeznaczyc troche miejsca w obudowie a nie zapominaj że juz musisz wygospodarować miejsce na większe trafo i kondensatory elektrolityczne...Pozdro...Maciek
  • REKLAMA
  • #8 2219868
    Trenton
    Poziom 18  
    saratech napisał:
    Wiekszy power to znaczy większą moc wyjściową...

Wiem ze chodzi tu o podnisienie mocy wyjściowej wzmacnicza ale chodzilo mi o dokladna moc jaka moge uzyskac po modyfikacjach lecz w sumie teraz to i tak juz nie wazne bo zostane przy starym sprzecie czyli bez ulepszen po tym co wypisał mi Maciek ;-).Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wymiany tranzystorów mocy w amplitunerze Unitra AT9115, aby obsłużyć obciążenie 4 omów. Proponowano zamianę oryginalnych tranzystorów BDP285 i BDP286 na modele o wyższej wytrzymałości prądowej i mocy, takie jak BD249C/BD250C, TIP35C/36C, BD911/912 oraz 2N6488/2N6491. Zwrócono uwagę, że zwiększenie mocy wyjściowej wymaga również wzmocnienia zasilacza, co obejmuje wymianę transformatora, kondensatorów elektrolitycznych, mostka prostowniczego lub diod, a także modyfikacje w stopniu końcowym, np. wymianę rezystorów wyrównawczych i ustawienie prądu spoczynkowego tranzystorów mocy. Podkreślono, że stosowanie kolumn 8-omowych jest korzystniejsze ze względu na mniejsze obciążenie termiczne. Autor ostatecznie zrezygnował z modyfikacji ze względu na koszty i złożoność zmian.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA