logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o płycie głównej ASROCK K7NF2 na socket A z obsługą SATA?

deboo 24 Sty 2006 19:33 3618 10
REKLAMA
  • #1 2214877
    deboo
    Poziom 18  
    ....jakie sa wasze opinie na temat tej płyty zamierzam ją kupić na socket A....nie widze powodu by kupowac płytę z innym socketem......a wogule czemu tak zmieniają te sockety ??? chyba tylko po to zeby człowiek niemógłdopasowac kazdego procesora do kazdej płyty głównej.....chybaze proponujecie coś innego na socket A i musi obsługiwac sata.....
  • REKLAMA
  • #2 2215121
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Zasadnicze pytanie...
    Do czego ta płyta ma służyć?
  • REKLAMA
  • #3 2215220
    deboo
    Poziom 18  
    ...do tego ażeby mozna było podkręcić (nie chodzi mi o astronomiczne podkręcanie)...zeby obsługiwała dyski sata....
  • #4 2215384
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    kup płyte pod jakiedoś sempa 64bitowego, nie zmieniają socketów, bo im sie chce, tylko jest w tymjakiś sens, np. nowe semprony mają kontroler ddr czyli na płycie jush go nie potrzeba. Tak jak pisze najlepiej kup coś na sokecie 754 i bedziesz zadowolony. Jak chcesz to znam kolesia który chce sprzedać GB K8NS, dokupisz jakiegoś sempa do tego i ok. On robił na tej płycie FSB nawet 325. Także wybór należy do ciebie, albo zostajesz zacofany, albo kupujesz coś w 64 bitach, a jak masz więcej kasy to x2, ale to ush drogie rzeczy. sry za składnie ale szybko to pisałem :]
  • REKLAMA
  • #5 2215955
    swierzak_
    Poziom 20  
    Popieram poprzednika. Nie pakuj sie juz w socket A. Sam kontroler pamięci w prockach 64bitowych jest sporo wydajniejszy od tego w sA. I wogóle te Sempy się bardzo ładnie kręcą. 2,2Ghz nie robi dla nich zadnego problemu i już przy takiej czestotliwosci pozostawia w tyle najszybsze procki na sA. A koszt w gruncie rzeczy nie jest duzy. Płyta ok 220zł, a procek ok 250zł.
  • #6 2216681
    nietykalny
    Jeżeli coś do lekkiego podkręcania i do tego żeby była to wmiare fajna płyta polecam to na czym ASRock bazuje czyli ASUSa w takiej tańszej wersji Asus A7N8X-XE
    http://sklep.benchmark.pl/pelny_24457.html

Przesiadanie się ze socA na soc 754 według mnie to głupota o ile masz procesor wmiare nowej generacji np na jądrze TB-B. Wydajność wcale niejest tak wiele wyższa niż piszą poprzednicy. Różnice dopierdo widać przy s939. A zobaczycie jak za rok... może ciut dłużej soc 754 "umrze" tak jak soc A. I potwierdza to wiele źródeł.
    Robisz dobrze że nie zmieniasz platformy. Bo stracisz jedynie kolejne 250 zł. A lepiej poczekać rok aż potanieje s939. Takie jest moje zdanie.
  • #7 2216751
    deboo
    Poziom 18  
    ...nietykalny trafiłes w sedno sprawy o to mi właśnie chodziło.....

P.S mam takie małe pytanko czy po założeniu pasty na nowego coolera mozna odrazu płyte wmontowac do kompa i kompa odpalić ?? żeby pasta mi niezpłynęła z procka.....
  • REKLAMA
  • #8 2216762
    nietykalny
    pastę kładzie się na CPU. Po założeniu coolera na cpu nic nie powinno ci "zpłynąć" :)
  • #9 2216825
    deboo
    Poziom 18  
    ...to dobrze :P dziękuję za fachową porade :D

P.S ten Asrock nada się ?? to że mam odblokowany mnoznik na Epox 8KRAI to raczej sprawka procka niż płyty głównej nie ??.....
  • #10 2216845
    nietykalny
    Bierz ASUSa
    Tego którego ci podałem wyżej.
  • #11 2216868
    deboo
    Poziom 18  
    ok spróbóję taką sprowadzić do siebie....bo wole kupowac na miejscu przynajmniej w razie kłopotu jest na kogo się wydrzec....a z kosztem przesyłki wychodzi na to samo...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii o płycie głównej ASRock K7NF2 na socket A z obsługą SATA. Użytkownik planuje zakup tej płyty, chcąc jednocześnie mieć możliwość lekkiego podkręcania i obsługi dysków SATA. W odpowiedziach podkreślono, że zmiana socketów ma uzasadnienie techniczne, np. procesory Sempron 64-bitowe z kontrolerem pamięci DDR zintegrowanym w CPU eliminują potrzebę kontrolera na płycie. Zalecane jest rozważenie nowszych platform, takich jak socket 754, które oferują lepszą wydajność i łatwiejsze podkręcanie, np. płyta Gigabyte K8NS z procesorem Sempron lub Athlon 64. Jednakże pojawiła się też opinia, że pozostanie przy socket A jest rozsądne, jeśli użytkownik chce uniknąć dodatkowych kosztów i nie potrzebuje najwyższej wydajności. Jako alternatywę dla ASRocka wskazano tańszą płytę ASUS A7N8X-XE, która bazuje na podobnej konstrukcji. Poruszono także kwestie techniczne montażu chłodzenia i nakładania pasty termoprzewodzącej na procesor. Wątpliwości dotyczące odblokowanego mnożnika na płycie Epox 8KRAI wyjaśniono, że to raczej cecha procesora niż płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA