logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASROCK K8NF4G czy ASUS K8V-MX - którą płytę główną wybrać? Opinie i doświadczenia

borq 10 Gru 2005 21:15 4280 16
REKLAMA
  • #1 2072189
    borq
    Poziom 2  
    Mam dylemat którą płytę wybrać, jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z którąkolwiek miło by było gdyby się podzielił. Sprzedawca w pewnym sklepie warszawskim doradził mi ASUS-a bo jest "stabilniejsza", ja uważałem, że lepiej wybrać ASROCK ze względu na PCI-E i SATA2. W ogóle może macie coś do powiedzenia o firmie ASROCK i jej płytach. I jeszcze pytanie bonus: obie płyty obsługują ATA/133 jakie są konsekwencje podłączenia do którejś z nich dysku ATA/100? Z góry dzięki za odpowiedź!
  • REKLAMA
  • #2 2072239
    pikus73
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Ja też wybrałbym Asrock'a płyta ma bardzo ładne wyposażenie (potrzebna jest tylko pamięć i procesor by mieć multimedialny kombajn) i jest na chipie Nvidi polecam. Nie sugerowałbym się SATA II. W tej chwili nadal najmniej problemów stwarza zwykłe ATA. Odnośnie kontrolerów IDE były one zawsze kompatybilne w dół więc nie ma problemu w podpięciu dysku 100 do 133 kontrolera. Apropo płyty ASROCK'a złożyliśmy z kolegami dwa komputery na nich i działają bez problemów więc ja wybrałbym już wiesz co. Pozdrawiam i udanych zakupów.
  • REKLAMA
  • #3 2072351
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    W skrócie ASRock to konstrukcje Asusa produkowane przez ECSa, choć obie firmy się tego wypierają.
    ASRock to tanie płyty, z ubogimi BIOSami, przeznaczone na rynek SOHO.
    Mimo wszystko wybrał bym Asusa... może inny model ale na płycie nie ma co oszczędzać.
  • #4 2072490
    danielossss
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Asrock- nigdy. Może ta marka kusi ceną i parametrami technicznymi (czytaj parametrami w opisie, w praktyce nic nie działa z wymaganymi parametrami- transfery pamięci czy innych urządzeń). Nie polecam. Okrojone biosy.
  • #5 2092308
    cudak10
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Polecam tego Asrocka super plytka za niewielka kaske, nie sugeruj sie tym ze inni pisza ze nic nie dziala w tych plytach jak nalezy, Nigdy nie bylem przekonanay do Asrocka i innych tego typu wynalazkow ale ta plytka naprawde im sie udała jest stabilna (zreszta teraz wszystkie plyty sa stabilne)
    i ma calkiem przyzwoite mozliwosci podkrecania, idzie wyciagnac ponad 300Mhz ale na jednej kosci pamieci z dwoma jest troche gorzej.
    Grafika ma naprawde bardzo dobry obraz, do nowych gier raczej sie nienadaje ale w starsze idzie pograc.
    Jedyny minus tej plyty to slaba karta dzwiekowa ale niemozna miec wszystkiego za troche ponad 200zl.
    Jak bedziesz krecil to na najnowszym biosie 1,50 na starszych sa gorsze wyniki.
  • #6 2093240
    tzok
    Płyta "do kręcenia" musi mieć blokadę taktowania PCI/AGP na 33/66MHz, możliwość sterownia taktowaniem pamięci (FSB, FSB+PCI), możliwość sterownia napięciem VCore oraz Vdimm... czy ten ASRock to ma? Nie mówię, że to zła płyta, ale do prawdziwego o/c się nie nadaje.

Poza tym nie znienię zdania - dla P4 tylko płyta na chipsecie Intela, żadne VIA, nVidia...
  • #7 2093691
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Wszystkie nowe Asusy są nie dorobione bios pisany na kolanie, kupa bledow, które poprawiane sa później przez rok. Prócz ładnie wyglądającego pudełka, i stosu do niczego nikomu nie potrzebnych sledzi i kabli, ma zapewne jeszcze jedną rzecz, jest droga bo za te bajery trzeba placic. Jeszcze jedno nie rzadko plyta gł. deluxe która kosztuje blisko 500pln nie jest nawet dobrze umyta po procesie produkcji, po wyjeciu z folii fabrycznie zapakowanej wyglada jakby ktoś na nią nalał, rozumiem Asrock czy Ecs ale nie Asus deluxe. Fakt ostatnimi czasy plyty są juz umyte, ale niesmak zostaje. Nie każdy kupuje plyte gl. żeby ja podkrecac, napewno tez Asus nie jest królem overclockingu, sa lepsze marki do tego, np Epox, Abit.
    Jesli zas chodzi o tego Asrocka to plyta jest rewelacyjna bo za 240pln masz super stabilny i funkcjonalny sprzecik. Jest jedna rzecz która sie udala Asusowi: Asrock , pozdrawiam.
  • #8 2093699
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    benchmarek napisał:
    bios pisany na kolanie,

Czym się to konkretnie objawia?
    benchmarek napisał:
    kupa bledow, które poprawiane sa później przez rok.

jakiś konkrecik może?
    benchmarek napisał:
    stosu do niczego nikomu nie potrzebnych sledzi i kabli

A przykładzik tych niepotrzebnych kabli i śledzi?
    benchmarek napisał:
    Jesli zas chodzi o tego Asrocka to plyta jest rewelacyjna bo za 240pln masz super stabilny i funkcjonalny sprzecik.

Jakieś porównanie stabilności AsRocka z niestabilnością Asusua przydaloby się bardzo.

PS. Próbował kolega znaleźć dokładniejsze informacje co to jest za marka AsRock i kto tak naprawdę te płyty główne, o tyle lepsze od Asusa robi?
  • REKLAMA
  • #9 2093727
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    ASRock K8NF4G-SATA2 (nVidia GeForce 6100) [DDR, KG] cena: 217 zł
    Płyta główna mATX z gniazdem Socket 754. Chipset: nVidia GeForce 6100+410MCP, obsługiwana pamięć RAM: DDR266,333,400 MHz (2 gniazda, maks. 2 GB), złącza: 1 x PCI-Express x16, 1 x PCI-Express x1, 2 x PCI, 2 x ATA/133, 2 x SATA Raid (0, 1, JBOD), 4+4 x USB 2.0, zintegrowana 8-kanałowa karta dźwiękowa, karta sieciowa i graficzna.

Asus K8V-MX (Via K8M800) [DDR, AGP, KG] Cena: 226 zł
    Płyta główna mATX z gniazdem Socket 754. Chipset: Via K8M800+VT8237, obsługiwana pamięć RAM: DDR266,333,400 MHz (2 gniazda, maks. 2 GB), złącza: 3 x PCI, 1 x AGPx8, 2 x ATA/133, 2 x Serial ATA RAID (0, 1), 4+4 x USB 2.0, zintegrowana 6-kanałowa karta dźwiękowa, karta sieciowa i graficzna (UniChrome Pro).

Jak widać na załączonym obrazku, że konstrukcja ASROCK) napewno mniej wydajna ale przyszłosciowa. Za to ceny zbliżone. A (ASUS) wypuścił płytę bez PCI-E!.
    A dysk ATA 100 spokojnie sobie podłączysz do kontrol. ATA 133. (Tyle że będzie to nadal ATA 100)
  • REKLAMA
  • #10 2094714
    benchmarek
    Poziom 22  
    bios pisany na kolanie

Czym się to konkretnie objawia?

np problem z bootowaniem z drugiegi cdromu jesli sa 2
    np. dlugi czas detekcji na starcie z napisem checking NVRAM,
    np. nie uruchamianie sie nowej plyty z proc. sempron 64bit s754
    gdzie athlon wstaje normalnie, ktos nie ma athlona nie z updatuje sobie biosu zeby jego sempron ktorego kupil razem z plyta sie uruchomil - serie k8n

kupa bledow, które poprawiane sa później przez rok

jakiś konkrecik może?

prosze bardzo asus A7V880 problem z zamykaniem i wylaczaniem komputera po zamknieciu systemu obraz znikal ale komputer nadal pracowal,trzeba bylo wtyczke z kontaktu wyciagnac zeby wylaczyc sprzet, asus po prawie roku wypuscil bios ktory rozwiazywal problem

A przykładzik tych niepotrzebnych kabli i śledzi?

po co komu 5 sledzi z portami usb, ktore zajmuja miejsce na sloty pci. po co komu 10 gniazd usb i tak tego nuie wykorzysta, majac do wyboru: zrezygnowac z czegos, co wybierzez piąty sledz usb czy swoj tuner tv, albo kable ide uzywasz jednego albo dwuch zalezy od konfiguracji po co ci jeszcze jeden zeby lezal w pudelku?

PS. Próbował kolega znaleźć dokładniejsze informacje co to jest za marka AsRock i kto tak naprawdę te płyty główne, o tyle lepsze od Asusa robi.

Przecierz napisałem "jedyna rzecz jaka sie udała Asusowi to Asrock", fakt to dziwne ze asus potrafi zrobic dobrego asrocka.

Jeszcze jedno nabijanie ludzi w butelke, swego czasu byla produkowana plytaAsus A7N8X-E z chipsetem Nforce 2 jak sie okazuje niedorobionym jakims (odrzut produkcyjny?) bo po przyniesieniu do domu okazalo sie ze nie dziala w nim dual ch. memory, dopiero potem sie wyjasnilo zo tak ma byc poniewaz dual ch. memory dziala tylko na Asus A7N8X-E Deluxe który byl duzo drozszy. Informacji natomiast o tym ze ten dual nie dziala na tej plycie niegdzie nie bylo ani w ksiazeczce od plyty ani na pudelku, ani na stronie www, dopiero gdzies na forum jakis oszukany uzytkownik dowiedzial ze ten jego nforce2 to odrzut produkcyjny na ktorym nie wlaczy duala.
  • #11 2094827
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    benchmarek - a pisalo gdzies przy plycie A7N8X-E ze duala obsluguje? Wiec gdzie tu oszustwo???
  • #12 2095130
    benchmarek
    Poziom 22  
    Nigdzie nie bylo napisane ze A7N8X-E nieobsluguje duala ale wszedzie bylo napisane ze jest na niej Nforce2, a dla wieksziosci ludzi w tym czasie sie kojarzył Nforce2 z dualem. Właśnie to jest nabijanie swoich klientów w butelke.
  • #13 2095407
    cudak10
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    tzok napisał:
    Płyta "do kręcenia" musi mieć blokadę taktowania PCI/AGP na 33/66MHz, możliwość sterownia taktowaniem pamięci (FSB, FSB+PCI), możliwość sterownia napięciem VCore oraz Vdimm... czy ten ASRock to ma? Nie mówię, że to zła płyta, ale do prawdziwego o/c się nie nadaje.

Poza tym nie znienię zdania - dla P4 tylko płyta na chipsecie Intela, żadne VIA, nVidia...

Ta plyta to wszystko posiada jak by nie posiadala to bym tak o niej nie pisal,
    ta plyta ma PCI-express a nie AGP.
    Wiadomo ze najlepsze plyty do OC robi DFI i to na Nvidii a nie na Intelu.
  • #14 2095855
    tzok
    DFI nie ma w swojej ofercie ani jednej płyty S775 na nForce... coś Ci się pomieszało z płytami pod AMD.

Miałem kilka płyt, zdecydowanie najlepsze wrażenie zrobiła na mnie płyta Asusa - CUSL2-C (Socket-370), rewelacyjna wydajność, bardzo rozbudowany BIOS (w tym opcja bootselectora), miałem też ASRocka P4i45PE - nie powiem płyta niezła ale BIOS bardzo ubogi i wreszcie obecnie mam Abita IS7-E2 jest nie złyale brakuje mu, np. bootselectora (a miała go nawet płyta ASRocka), żeby wybrać inne urządzenie startowe trzeba wchodzić do BIOSu, sam BIOS ma dużo opcji a jakość wykonania płyty nie budzi zastrzeżeń.

Zresztą w mojej opinii kupowanie dzisiaj płyty z PCI-E jest trochę bez sensu... niczego to nie daje a z "przyszłościowych" rozwiązań to już się dawno wyleczyłem.
  • #15 2476010
    Roman-Pila
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Z doświadczenia wiem, że płyty Asrock są bardzo zawodne...
    Osobiście odrazam.
    Pozdrawiam
  • #16 2483487
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Ani ASRock ,ani Asus , proponuję coś z wyrobów MSI naprawdę są rewelacyjne i bardzo stabilne , ewentualnie coś z stajni DFI czy Epoxa .
  • #17 2483666
    tzok
    Ten temat to małe wykopalisko... pochodzi z grudnia ubiegłego roku.

P.S.
    Ja akurat o MSI mam nienajlepsze zdanie a o DFI już napisałem wcześniej (chyba, że od tej pory wypuścił płytę pod P4 na nForce4).

Moderowany przez jankolo:

Aby uniknąć niezamierzonej dyskusji temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między płytami głównymi ASRock K8NF4G a ASUS K8V-MX, obie z gniazdem Socket 754 i obsługą pamięci DDR266/333/400 MHz. ASRock K8NF4G oparty jest na chipsecie nVidia GeForce 6100+410MCP, oferuje PCI-Express x16, SATA2, RAID 0/1/JBOD, zintegrowaną grafikę i 8-kanałową kartę dźwiękową, natomiast ASUS K8V-MX wykorzystuje chipset Via K8M800+VT8237, posiada AGP x8, SATA RAID 0/1, zintegrowaną grafikę UniChrome Pro i 6-kanałową kartę dźwiękową. ASRock jest chwalony za nowoczesne wyposażenie, stabilność i funkcjonalność w niskiej cenie, choć niektórzy użytkownicy krytykują ubogi BIOS i potencjalne problemy z kompatybilnością oraz jakością wykonania. ASUS jest postrzegany jako stabilniejszy i bardziej renomowany, ale droższy i z mniej nowoczesnym interfejsem graficznym (brak PCI-E). W kwestii overclockingu ASUS i ASRock mają ograniczenia, a do zaawansowanego podkręcania rekomendowane są płyty innych marek (np. DFI, Abit). Kontrolery IDE w obu płytach są kompatybilne w dół, więc podłączenie dysku ATA/100 do kontrolera ATA/133 nie powoduje problemów, choć transfer będzie ograniczony do prędkości ATA/100. W dyskusji pojawiły się także opinie o innych markach (MSI, DFI, Epox) jako alternatywach. Podsumowując, ASRock oferuje nowocześniejsze rozwiązania (PCI-E, SATA2) w przystępnej cenie, ASUS zapewnia stabilność i renomę, ale z mniej nowoczesnym wyposażeniem. Wybór zależy od priorytetów użytkownika dotyczących funkcji, stabilności i możliwości rozbudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA