logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 140: Czy warto wymienić zwrotnice na Janbo J-3A lub X-3?

TCP/IP 24 Sty 2006 23:51 9251 17
REKLAMA
  • #1 2216004
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Cy jest sens wymieniać oryginalne zwrotnice na Janbo ?
    Jeśli tak to na którą ?
    Czy na J-3A z podziałem 600/4500 Hz 6/12/6/12 dB/okt ?
    czy na X-3 z podziałem 400/5000 Hz 12/12/12/12 dB/okt ?
    a może na zupełnie inną ?
    Jaką częstotliwość podziału mają oryginalne zwrotnice i jakie tłumienie ?
  • REKLAMA
  • #2 2216395
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Nie ma sesnu. To są tylko filtry, z dobrą zwrotką nic wspólnego nie mają. Dobra zwrotnica to koszto ze 100zl sztuka. Niedawno były tematy o altusach, i tk kilka. Poszukaj
  • REKLAMA
  • #3 2218053
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Przedstawione przezemnie zwrotnice wcale nie są tanie
    J-3A kosztuje 77zł/szt
    X-3 kosztuje 128 zł/szt
    Posty o Altusach przeszukiwałem ale niestety nie znalazłem nic konkretnego na temat wymiany zwrotnic. Wszyscy poruszają tylko temat zastąpienia oryginalnych głośników czymś innym.
    Przedstawione ceny są do zaakceptowania, chodzi mi tylko o to jak wpłynie to (czy w ogóle wpłynie) na brzmienie kolumn.
    Jeśli to możliwe to proszę o rzeczowe odpowiedzi.
    Może ktoś wie jaki jest podział w oryginalnych tonsilowskich zwrotnicach.
  • #4 2218151
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Nie wiem czy jest sens wymiany zwrotnic. Wymień kondensatory, popraw lutowania, zastosuj grubsze przewody. Sceptycznie patrzę na wszelkie próby poprawiania producentów. Altusy 140 podbiły rynki w Europie i nie uważam, by w domowych warunkach można zestroić lepiej zestaw niż producent.
    Załączniki:
    • Altus 140: Czy warto wymienić zwrotnice na Janbo J-3A lub X-3? ALTUS 140 zwrotnica.gif (12.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2218180
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Zwrotnica jest beznadziejna, zrobiona pod katem zminimalizowania kosztow. Sam Tonsil zaleca dla wysokotonowego ciecie 12 dB, a zalecany przez Tonsil podzial GDN to 1000 Hz... Lepiej zrobic zwrotnice na wzor Mildtonow (Altonow).
  • #6 2218262
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Ze schematu zwrotnicy widać że zaproponowane przezemnie wartości podziału pasma są bardzo odmienne od oryginalnych.
    Nasuwają się kolejne pytania czy głośniki średniotonowy i wysokotonowy przy tak niskim podziale dadzą sobie radę.
    Oglądałem wykresy charakterystyk i myślałem że będzie całkiem nieźle ale może się myliłem ?
    Czy może wypowiedzieć się ktoś kto już próbował takich eksperymentów ?
  • #8 2218364
    TCP/IP
    Poziom 13  
    W tym pierwszym linku o zwrotnicach nic lub prawie nic nie ma
    a drugi to znowu praktycznie sama teoria i samodzielna konstrukcja.
    Mi chodzi konkretnie o zastosowanie tych właśnie zwrotnic wraz ze standardowymi głośnikami. W grę wchodzi najwyżej wymiana GDWT 9/80 na GDWK. Pozostałe głośniki mam standardowe nowe tonsilowskie i nie zamierzam ich wymieniać na inne.
  • #9 2218393
    md
    Poziom 41  
    Mam wrażenie, że Tobie chodzi o to, by ktoś za ciebie wszystko zrobił. Wysil się trochę, masz na Elektrodzie mnóstwo przykładów, w drugim linku masz dokładnie opisany problem i przykład niezłej zwrotnicy. Masz też szchemat oryginalnej i częstotliwości podziału. Skoro producent tak ciął, to po co wyważać otwarte drzwi. Jeżeli chcesz coś faktycznie zmienić, to sugeruj się drugim linkiem, jeżeli nie, to zostaw oryginały. Zmiana częstotliwości podziału zwrotnicy przy zachowanej obudowie, BR itp, może spowodować pogorszenie parametrów zestawu. - o tym myślałem pisząc, że nie powinno się korygować opracowań producenckich, bo w charakterystykach powstają dziury i górki
  • REKLAMA
  • #10 2218451
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Nie nie chodzi mi o to aby ktokolwiek coś za mnie robił.
    Chodzi mi tylko o radę osób które się na tym znają i wiedzą jak wpłynie wymiana oryginalnych zwrotnic na podane przezemnie modele.
    Nie chodzi mi o jakieś teoretyczne rozważania tylko radę praktyka który wie jak to zadziała. Producent robił to 20 lat temu a od tego czasu myślę że coś się zmienił w projektowaniu i budowie zwrotnic.
  • #11 2218622
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam
    Ja wymienilem zwrotnice w soich altusach na Janbo J-3A i jestem bardzo zadowolony dzwiek jest duzo lepszy niz byl na starych zwrotnicach.A bym zapomnial mam tesz zmieniony glosnik basowy na STX i dlatego wymienialem zwrotnice. Poniewaz jak bralem glosniej to dzwiek sie robil taki dziwny jakby sie wszystkie tony razem zlewaly i wogle sie tego sluchac nie dalo teraz jest o niebo lepiej.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 2218855
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Gdybym musial zastosowac zwrotnice janbo do Altus140 to wybralbym J-3P/2, na drugim miejscu J-3B, ze wzgledu na czestotliwosci podzialu.
  • #13 2218910
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Właśnie chodzi mi o to czy wybrany przez producenta 20 kilka lat temu podział częstotliwości jest najwłaściwszy. Trochę czytałem że dobre byłoby pozwolenie na pracę głośnika średniotonowego już od około 500Hz a przez to i zmniejszenie wpływu średnich częstotliwości na pracę GDN-a. Dlatego mój wybór padł właśnie na podane modele zwrotnic.
  • #14 2218983
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    wg mnie jesli juz chcesz zmieniac to zrob zwrotnice wlasnorecznie. zdobedziesz troche doswiadczenia i bedziesz bardziej zadowolony jesli wyjdzie. jesli ta kupiona okaze sie gorsza dla ciebie to tylko stracisz kase i nerwy. we wlasnej zawsze bedziesz mogl lekko modyfikowac elementy...
  • #15 2219299
    md
    Poziom 41  
    TCP/IP napisał:
    Właśnie chodzi mi o to czy wybrany przez producenta 20 kilka lat temu podział częstotliwości jest najwłaściwszy.

20 lat temu i za dwadzieścia lat podział dla tch głośników będzie taki sam. Popatrz na parametry poniżej, to zrozumiesz. GDM w Twoich zwrotnicach będzie pracował od 500HZ, czyli od dolnej częstotliwości pasma przenoszenia - tego się nie robi i wiedział o tym Tonsil wybierając podział pasma na 1200Hz. GDN przenosi od 60Hz do 4500Hz - nie jest to, jak widzisz, typowy bas do cięcia na 500Hz. Jeżeli nie zmieniasz głośników, nie zmieniaj częstotliwości podziału.

Dane ze strony Tonsilu:

GDM 18/80 - 8 Ohm
    Indeks wyrobu - 9515300502
    Impedancja - 8 [Ohm]
    Pasmo przenoszenia - 500 - 9 000 [Hz]
    Moc nominalna (moc przed filtrem/moc za filtrem) - 100/40 [W]
    Moc maksymalna - 125/50 [W]
    Efektywność - 92 [dB]
    Częstotliwość rezonansowa FS - - [Hz]
    Rekomendowana częstotliwość podziału - 1 000 [Hz]
    Rezystancja cewki - 7 [Ohm]
  • #16 2219446
    TCP/IP
    Poziom 13  
    No właśnie o takie rzeczowe odpowiedzi mi chodziło.
    Czyli zwrotnice te nie są najszczęśliwszym wyborem.
    Czy więc wymiana zwrotnic na takie z podziałem zbliżonym do oryginału ale nowocześniejszych i bardziej rozbudowanych , może z tłumieniem 12/12/12/12 ma jakiś sens ?
    Czy zmieni w pozytywny sposób brzmienie kolumny ?
    I nie chodzi mi tu wcale o koszty bo te są do zaakceptowania.
  • #17 2219619
    md
    Poziom 41  
    Rzeczową odpowiedź otrzymałeś juz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic436408.html#2218151 - opinia + dokładny schemat z opisanymi częstotliwościami podziału, które od razu eliminowały wybrane przez Ciebie zwrotnice.
    Dalej twierdzę, że powinieneś się zapoznać dokładniej z opisem: http://www.kolisz.pl/alt18.htm Ta zwrotnica jest solidna i dotyczy podobej konstrukcji, a z opisu powinieneś wyciągnąć wnioski czy warto doinwestować, czy ograniczyć się do niezbędnych zmian w zwrotnicach (kondensatory, grubość przewodów itp.), a dla poprawy brzmienia całości zastosować np. dodatkowy subwoofer
  • #18 3326777
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Witam odgrzeje temat moze mi ktos pomoc z tym:LINK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sensu wymiany oryginalnych zwrotnic w kolumnach Altus 140 na zwrotnice Janbo J-3A lub X-3 oraz wpływu takiej zmiany na brzmienie. Oryginalne zwrotnice Tonsil mają podział pasma na około 1000 Hz z tłumieniem 6/12 dB/okt, co jest zgodne z charakterystyką głośników GDM 18/80 i GDN 4500. Wymiana na zwrotnice Janbo z innymi częstotliwościami podziału (np. 600/4500 Hz lub 400/5000 Hz) może nie przynieść poprawy, a nawet pogorszyć parametry zestawu ze względu na nieoptymalne dopasowanie do głośników i obudowy. Zalecane jest raczej poprawienie oryginalnych zwrotnic poprzez wymianę kondensatorów, lutowań i przewodów lub samodzielne wykonanie zwrotnicy według sprawdzonych schematów, np. wzorowanych na konstrukcjach Mildtonów. Jeden z użytkowników potwierdził poprawę dźwięku po wymianie zwrotnicy na Janbo J-3A, jednak miał też zmieniony głośnik basowy na STX. Ogólnie podkreślono, że oryginalne zwrotnice Altus 140 zostały zaprojektowane z myślą o optymalnym dopasowaniu do głośników i obudowy, a zmiana częstotliwości podziału bez zmiany głośników może skutkować niekorzystnymi efektami akustycznymi. Wskazano również dostępne źródła i schematy zwrotnic, które mogą pomóc w samodzielnym dostrojeniu lub modernizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA