logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Safrane 2.2 Si 12V - silnik nie osiąga odpowiedniej temperatury po wymianie termostatu

dangun 25 Sty 2006 07:54 2562 15
REKLAMA
  • #1 2216353
    dangun
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    reno safrane 2.2 si 12V-mam problem z rozgrzaniem,zaznaczam że zmieniłem termostat,a silnik dalej nie nagrzewa się do odpowiedniej temperatury,termostat jeszcze nie jest otwrty a chłodnica już robi sie gorąca-o co tu chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 2216452
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Przyczyn może być kilka:odwrotnie zamontowany termostat,niewłaściwy termostat lub uszkodzony,uszkodzony czujnik temperatury lub zegar pokazujący temperaturę(temperatura może być dobra tylko wskazania mylne).Moja rada:wymontój termostat i sprawdz go "organoleptycznie :D "tzn.włóż do garnuszka z wodą i ogrzewaj sprawdzając termometrem temperaturę wody,będziesz dokładnie wiedział w jakiej temperaturze termostat się otwiera.Jeżeli się okaże że termostat jest sprawny to pozostaje sprawdzenie temperatury w układzie chłodzenia.Nie rób tego sam to jest niebezpieczne(możliwość poparzenia)!!!.Udaj się do warsztatu który potrafi to zrobić,jeżeli temp. będzie właściwa to pozostają czujniki.
  • #3 2216467
    dangun
    Poziom 12  
    termostat jest nowy i sprawdzqałem go jeszcze przed założeniem,co do wskaznika temperatury jego odczyty równierz są prawidłowe,termostat założyłem także dobrze,silnik sie nagrzewa ale tylko na postoju gdy na chłodnice nie ma nakierowanego strumienia powietrza,i gdy klimatronik jest wyłączony wtedy temperatura wzrasta do otwarcia termostatu i tak się utrzymuje,ale gdy włącze klimatronik i ruszę temperatura spada zbyt nisko i nie ma szns na podwyższewnie.

Dodano po 2 [minuty]:

w sumie nie mam pojęcia skąd bierze się tem peratura w chłodnicy skoro termostat jeszcze się nie otworzył a chłodnica juz robi sie gorąca,przecież obieg chłodnicy jest zamknięty przez termostat.nie wiem o co tu biega!
  • #4 2216487
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Klima fabryczna czy dorabiana i od kiedy masz te objawy?
  • #5 2216511
    dangun
    Poziom 12  
    klima fabryczna,parownik wpięty równolegle w przewody miedzy silnikiem a nagrzewnicą

Dodano po 2 [minuty]:

od początu tych wielkich mrozów,wczesniej tego nie odczuwałem bo w samochodzie było ok,ale kiedys zobaczyłem w innej safrance jaka temperature powinien wskazywac wskaznik,i wtedy mnie tkneło ze moj jest zdrowo niedogrzany
  • REKLAMA
  • #6 2216526
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam. Może masz jeszcze jeden termostat i wymieniłeś nie właściwy. Ja mam silnik Isuzu 1,7TD i ma dwa obiegi z dwoma termostatami. Pozdrawiam.
  • #7 2216541
    dangun
    Poziom 12  
    przestudjowałem cały obieg i wydaje mi sie ze termostat jest jeden,.ale wbrew fizyce temperatura bierze sie w chłodnocy,w safranie termostat jest na koncu przewodu wyjscia z chłodnicy tuz przy pompie wody,wejscie do chłodnicy nie jest zamkniete ale skoro z niej nic nie wypływa to i nie powinno nic wpływać-czyżnie?
  • REKLAMA
  • #8 2216658
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Grzanie chłodnicy nie jest wbrew prawom fizyki. Niestety (albo stety) termostaty w tych pojazdach otwierają się przy temperaturze ok 83° C. Jest to wysoce poprawne dla warunków średnich ale przy bardzo niskiej temperaturze jest to za mało do dostarczenia ciepła do nagrzewnicy nieco przymulonej a wystarczająco dużo dla odprowadzenie ciepła w kierunku chłodnicy. Do tego weź poprawkę na tolerancję i bezwładność termostatu. Reasumując jest to cecha samochodów z rodowodem południowym, że dość łatwo pozbywają się ciepła. A sytuacja pogarsza się w miarę zanieczyszczania wymiennika. Jedyna rada na obecną porę to po pierwsze oczyścić wymiennik i może zmienić termostat na np 88°.
  • #9 2217007
    dangun
    Poziom 12  
    pisząc wymiennik masz na mysli chłodnice czy nagrzewnice?

Dodano po 8 [minuty]:

no a wymiana termostatu na wyzszą temp i tak nie pomoze poniewaz muj termostat i tak sie nie otwiera bo silnik nie moze dojsc do tej temperatury.
  • #10 2217102
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Starym harcerskim sposobem na taki problem bywalo przyslonienie chlodnicu. Kawalek tektury przed chlodnice tak by ja czesciowo (np. 1/2, to juz zalezy, trza poeksperymentowac) przyslonic, zeby chlodzenie bylo slabsze. Prymitywne, ale moze pomoc w takiej sytuacji, gdy wszystko niby OK, a dziala nie tak jak by sie chcialo.
  • REKLAMA
  • #11 2217259
    dangun
    Poziom 12  
    no tak to tez jerst sposób,ale jeszcze moje pytanko-czy moze to byc przez klimatronik,albo moze przez zły płyn chłodzący?
  • #12 2217302
    adjar
    Poziom 24  
    Plyn - raczej watpie. Plyn jak kiepski to moze ewentualnie zamarznac:) Ale zeby nie przekazywal ciepla...
  • #13 2217314
    dangun
    Poziom 12  
    to może być przyczyna zakamieniona zapchana nagrzewnica w wyniku czego woda bedzie miała duzy opór i bedzie sie mieszała w chłodnicy?
  • #14 2217344
    adjar
    Poziom 24  
    Jesli problem polega na tym, ze silnik jest goracy, a w srdku w aucie nie grzeje lub grzeje slabo - to jak najbardziej moze byc slaba nagrzewnica. Ewentualnie niedrozne wloty powietrza do nagrzewnicy (bo jak nie ma co przewiewac, to nie ma co nagrzac autka)
  • #15 2217491
    dangun
    Poziom 12  
    ale czy moze to powodowac nagrzewanie sie chłodnicy?
  • #16 2217610
    adjar
    Poziom 24  
    Chlodnica jest nagrzewana przez plyn, a plyn - przez silnik. Nagrzewnica moze co najwyzej spowodowac ze silnik jest lepiej chlodzony (bo to jakby druga, dodatkowa chlodnica - zdarzalo sie ze ludzie w upal, majac slabe chlodzenie, odpalali grzanie na max, bo tylko wtedy silnik sie nie zagotowywal).
    Chlodnica nie bedzie bardziej goraca niz silnik. Grzeje sie silnik - grzeje sie chlodnica.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Safrane 2.2 Si 12V po wymianie termostatu silnik nie osiąga odpowiedniej temperatury roboczej, a chłodnica nagrzewa się mimo że termostat jeszcze się nie otworzył. Możliwe przyczyny to odwrotnie zamontowany lub uszkodzony termostat, błędne wskazania czujnika temperatury, zanieczyszczona lub zapchana nagrzewnica powodująca opór przepływu płynu chłodzącego, a także fabryczna klimatyzacja wpływająca na obieg cieplny. Termostat w tym modelu otwiera się przy około 83°C, co przy niskich temperaturach zewnętrznych może powodować szybkie odprowadzanie ciepła do chłodnicy i utrudniać nagrzewanie wnętrza. Zalecane jest sprawdzenie termostatu w wodzie, kontrola układu chłodzenia w warsztacie, oczyszczenie wymiennika ciepła (nagrzewnicy) oraz ewentualne przysłonięcie chłodnicy, aby ograniczyć chłodzenie. Płyn chłodzący raczej nie jest przyczyną problemu, a chłodnica nagrzewa się proporcjonalnie do temperatury silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA