logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co potrzebne początkującemu automatykowi do programowania i wizualizacji?

chomik24 25 Sty 2006 08:11 2718 5
  • #1 2216383
    chomik24
    Poziom 11  
    Prosze o taka małą pomoc, mianowicie mam pytanie co jest ptrzebne początkującemu automatykowi żeby mozna było rozpocząć pełną działalność w tejże dziedzinie (mam na myśli programowanie i wizualizcje)
    Dzieki za każdą odpowieź
  • #2 2216410
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    moim zdaniem podstawami jest znajomość tworzenia i czytania schematów elektrycznych (układy automatykinastycznikach, przekaźniki, czasówki itp) - z tego wynika pisanie językiem LAD, a rozszerzeniem są bloki funkcyjne wsparte algebrą Boola.
    Przy tworzeniu aplikacji warto zacząć od algorytmów pracy i jej optymalizacji - wtedy często okazuje się że np. można zastosować przekaźnik programowalny zamiast PLC.
    Warto zbierać DTR-ki sterowników, kabelki doprogramowania i same programy. Jednak myślę że najlepiej ukierunkować się do kilku podstawowych modeli i dobrze je poznać.Warto pomyśleć o dobrych kontaktach handlowych z dostawcami aparatów - tu można bardzo dużo zyskać. ;)
    Pozdr.
  • #3 2216462
    chomik24
    Poziom 11  
    Ale chodzi mi przede wszystkim o oprogramowanie - co jest potrzebne? Na pewno jakas SCADA, ale co jeszcze?
  • #4 2216510
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Możesz pracować na MoellerzeXC100, XC200 ma wersję z Vizualizacją (SCADA) opartą na WEB Server. XSoft jest gratis do sterownika.EasySoft.
    Schneider- Modicon+MODSOFT, Twido
    Siemens+ Step7, Step5,
    Scada - In Touch, RSView232, telwin
    jest tego dużo, oprogramowanie ma swoje warunki licencujne, kosztują często b.b. dużo więc określ się na czym chcesz robić i kup na początek to co niezbędne.
    Programy- nazwy i zastosowanie znajdziesz wpisując PLC, SCADA w google lub elektroda-bo i tu na elce sporo tego było.
  • #5 2217369
    grigor1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ...albo, jeśli jesteś dobrym programistą wybierasz sterowniki PLC Omron (z darmowym protokołem HostLink) + środowisko programistyczne np. Delphi, C lub inny, i w tworzeniu wizualizacji ogranicza cię jednynie własna wiedza i wyobraźnia...
  • #6 2226329
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    To jest kwestia zakresu działania. Aplikacje pomiarowo-sterujące (z naciskiem na to pierwsze) ładnie tworzy się w LabView.
REKLAMA