logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA-5: Alarm nie aktywuje się po restarcie i podłączeniu czujki

marsek 25 Sty 2006 10:40 3025 12
REKLAMA
  • #1 2216714
    marsek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich na formu!
    Jestem nowy tutaj, z alarmami mam do czyninia od kiedy dostalem taki w sapadku. Chodzi o to, ze alarm dzialal jakis czas temu ale po wylaczeniu zasilania i rozladowaniu akumulatora wykonalem restart calego systemu, podladowalem akumulator i wlaczylem zasialenie glowne.
    Po tych czynnosciach alarm przestal dzialac prawidlowo. Sprawdzalem podlaczenia czujki i nie wiem czy jest podlaczona dobrze, choc wczesniej dzialala. Objawy problemu sa takie ze alrm nie aktywuje sie gdy czujka wykryje ruch. Probowalem wybrac inna czujke ale tylko NO nie aktywuje alarmu po wyjsciu z funkcji serwisowej przy reszcie czujek naruszone jest wejscie zaraz po jej ustawieniu. Dodam ze mam tylko jedna czujke i uzywam programu Dload10 do programowania centrali. Probowalem znalesc na opakowaniu od czujki jaki to typ ale tam nie ma napisane jakiego rodzaju jest to czujka.
    Czy ktos moze mi pomoc z tym problemem, dolacze schemat polaczenia czujki jak tylko zrobie zdjecie plytki alarmu. Sama plytka umieszczona jest w malo dostepnym miejscu.
  • REKLAMA
  • #2 2217751
    marcinek77
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    marsek napisał:
    Witam wszystkich na formu!
    Jestem nowy tutaj, z alarmami mam do czyninia od kiedy dostalem taki w sapadku. Chodzi o to, ze alarm dzialal jakis czas temu ale po wylaczeniu zasilania i rozladowaniu akumulatora wykonalem restart calego systemu, podladowalem akumulator i wlaczylem zasialenie glowne.
    Po tych czynnosciach alarm przestal dzialac prawidlowo. Sprawdzalem podlaczenia czujki i nie wiem czy jest podlaczona dobrze, choc wczesniej dzialala. Objawy problemu sa takie ze alrm nie aktywuje sie gdy czujka wykryje ruch. Probowalem wybrac inna czujke ale tylko NO nie aktywuje alarmu po wyjsciu z funkcji serwisowej przy reszcie czujek naruszone jest wejscie zaraz po jej ustawieniu. Dodam ze mam tylko jedna czujke i uzywam programu Dload10 do programowania centrali. Probowalem znalesc na opakowaniu od czujki jaki to typ ale tam nie ma napisane jakiego rodzaju jest to czujka.
    Czy ktos moze mi pomoc z tym problemem, dolacze schemat polaczenia czujki jak tylko zrobie zdjecie plytki alarmu. Sama plytka umieszczona jest w malo dostepnym miejscu.

czujniki maja zazwyczaj styki NC..i jezeli nie dajesz zadnego oprnika to tak programujesz..a jak z opronikiem to odpowiednio EOL lub 2EOL/NC
  • REKLAMA
  • #3 2217826
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Niestety ale po wyzerowaniu ustawień musisz wprowadzic jaki rodzaj czujki na którym wejściu.
    Jesli używasz Dload i nie zgrałeś sobie wczesniejszych ustawień, teraz musisz ustalic która czujka na którym wejściu i jaki typ NO, NC, EOL, 2XEOL i odpowiednio zaprogramować centrale.
    Chyba na odległość nik nic więcej nie pomoże.
  • #4 2218541
    xguciox
    Poziom 12  
    Witam!

Przede wszystkim napisz co rozumiesz przez słowo aktywuje. Z tego co piszesz to zadjeto zasilanie głowne i rezerwowe z centrali to oczywiście nie mowinno "sprowadzić" centrali do ustawien fabrycznych. Jeżeli czujnik jest podłączony do centali i po wykryciu ruchu zapala sie dioda w manipulatorze to wystarczy jedynie zaprogramować co ma sie stać po tym własnie fakcie. Napisz jak centeala reaguje na np. odłączenie czujnika... wywołanie ruchu. To dośc prosta centralaka i nawet na odległośc jestem w stanie Ci pomóc.

POZDRAWIAM
    moje gg 3215296
  • REKLAMA
  • #5 2219489
    marsek
    Poziom 11  
    Nie wiem czy moj problem jest nietypowy. Zrobilem zdjecie plyty no i zrzuty ekranu z dload10 zrobilem tak zeby bylo wszystko jasne. Do alarmu podlaczona jest tylko jedna czujka i do tej pory ustawialem ja w programie jako nr 1 tak jak widac na zrzutach. Ponadto jak juz alarm czuwa i swieci sie dioda dozor to wprowadzenie blednych hasel z klawiatury nie powoduje wywolania alarmu, choc ustawilem to w programie (niekoniecznie widoczne na zdjeiach).
    Jeszcze jedna sprawa czy jak podlaczam alarm do linii telefonicznej to centrala powinna byc wpieta szergowo tj. moge za centala podlaczyc telefon?
    Mam nadziej ze zdjecia pomoga w rozwiazaniu problemu. Dziekuje wszystkim udzielajacym odpowiedzi.
    PS zalacznik spakowalem zipem
    Załączniki:
    • post_ca_5.zip (371.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2219698
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    przy wstawianiu załącznika powinieneś zrezygnowac z prowizji punktów , popraw to bo nikt tam nie zajrzy jesteś nowy więc możesz nie wiedzieć :)
  • #7 2220886
    marsek
    Poziom 11  
    wpisalem rezygnuje z punktow za pierwszym razem bylo jeszcze gorzej niz wpisalem -0.01, tak jest napisane na stronie z umieszczaniem zalacznikow. Czy teraz jest dobrze, czy może zamiescic zdjecia widoczne na forum? Troche to miejsca wtedy zajmie.
  • #9 2222724
    marsek
    Poziom 11  
    bogdan5 napisał:
    w prowizji wpisz 0 iw tym małym okienku zaznacz rezygnuje z prowizji zaznacz -trzeba wstawić haczykpoczytaj też to

http://www.elektroda.net/skanowanie

bogdan5 napisał:
    w prowizji wpisz 0 iw tym małym okienku zaznacz rezygnuje z prowizji zaznacz -trzeba wstawić haczykpoczytaj też to

http://www.elektroda.net/skanowanie

To nie dzial, zalaczany przeze mnie plik jest wiekszy niz 250kB i jest pobierana za niego prowizja przez elektrode.pl za transfer danych, tak bynajmniej wynika z opisu. Zalacznik moge wyslac na priva jezeli nie jest to problemem albo moge wkleic go na forum tylko ze wtedy zajmie to sporo miejsca. Nie wiem czy wklejanie obrazkow na forum jest praktykowane? Zalacznik to w sumie 6 zdjec z czego 5 to zrzutu ekranu z programu Dload10 a 1 to zdjecie plyty z podlaczeniami.
  • REKLAMA
  • #10 2223627
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    ta czujka ma między innymi styk nc i powinieneś połączyć ją przez rezystor parametryzujący ,telefon możesz połączyc pod t1 r1 a tak na marginesie czy ty wogule czytałeś instrukcję do tej centralki ?czy ją posiadasz? tam jest wsystko namalowane jak nie masz to mogę przysłać na cd.
  • #11 2223825
    marsek
    Poziom 11  
    czytalem i moze za duzo razy bo mi sie juz miesza od tego czytania tej instrukcji. Problem jest taki ze powinno dzialac a nie dziala. co do podlaczenia to kiepsie mam dojscie do plyty i zrobilem sobie zdjecie i dopiero na nim widac co i jak jest na plycie.
  • #12 2223894
    xguciox
    Poziom 12  
    Niestety nic nie napisałeś jak centrala reaguje po wykryciu ruchu przez czujkę wiec trudno wywnioskować gdzie leży problem. Proponuje zrób tak : w programie ( czy z klawiatury) ustaw tą 1-szą czujke jako NC, w zestyk miedzy zaciskiem Z1 a COM wepnij kawałek drucika, jak bedziesz rozwierał to połączenie cantrala powinna zapalac diodę na klawiaturze. Będzie to oznaczać że centrala działa prawidłowo a problem leży po stronie czujnika. Miłych testów i koniecznie opisz jak reguje centrala.

POZDRAWIAM
  • #13 2906820
    marsek
    Poziom 11  
    Problem byl banalny i lezal po stronie podlaczenia kabli do plyty. Kiepskie dojscie nie pozwolilo obejrzec numerow polaczen.
    Dziekuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył alarmu Satel CA-5, który po restarcie i rozładowaniu akumulatora przestał się aktywować po wykryciu ruchu przez podłączoną czujkę. Użytkownik miał trudności z prawidłowym podłączeniem i zaprogramowaniem czujki w centrali za pomocą programu Dload10, nie znając dokładnego typu czujki (NO, NC, EOL, 2EOL). Wskazano, że czujniki zwykle mają styki NC i wymagają odpowiedniego rezystora parametryzującego (EOL). Po wyzerowaniu ustawień centrali konieczne jest ponowne przypisanie typu i numeru czujki do odpowiednich wejść. Zalecano testowanie działania centrali poprzez symulację zwarcia na wejściu czujki, aby sprawdzić reakcję diody na manipulatorze. Problem okazał się banalny i wynikał z nieprawidłowego podłączenia kabli do płyty centrali, co uniemożliwiało prawidłowe wykrycie sygnału z czujki. Dodatkowo poruszono kwestię podłączenia linii telefonicznej szeregowo do centrali oraz konieczności czytania instrukcji obsługi centrali Satel CA-5.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA