logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować analogowy potencjometr elektroniczny na 6 kanałów?

kapok_84 25 Sty 2006 10:41 2624 6
REKLAMA
  • #1 2216719
    kapok_84
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wiatam! Czy ma ktoś jakiś pomysł jak zrobic potencjometr elektroniczny sterowany napięciem? Interesuje mnie propozycja układu który by sterował głośnością na 6 niezależnych kanałach z jednego potencjometru obrotowego. Najlepiej jakas prosta konstrukcja na wzmacniaczach operacyjnych (ewentualnie tranzystorach) nie bawią mnie gotowe układy regulacji głośności ani słynny układ TDA1526 czy jakoś tak (lub LM1036) gdyż one strasznie szumią! Ani żadne układy sterowane cyfrowo! Potrzebuje prosty układ analogowy ;) Pomocna dłoń zostanie napewno wynagrodzona! :) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2220476
    kapok_84
    Poziom 13  
    a może jakies dokładny schemat i jakies wartości elementów?? ;)
  • REKLAMA
  • #4 2220702
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Ten układ robiłem z 15 lat temu :D więc rozumiesz.
    Z tego co pamiętam trochę się bawiłem metodą prób i błędów.
    Teraz chciałbym zrobić cos podobnego (jednoczesne ściszanie TV i komputera) - stąd moje zainteresowanie tematem. Na razie ciężko mi się "pobawić" bo warsztat mam na strychu (-10 stopni) :D.
  • #5 2222474
    kapok_84
    Poziom 13  
    Ok spoko! :) jakby cos to czekam na propozycje... i taka mala prosba gdyz nie mam stalego podpiecia do neta (natura;( ) jakbys mogl mi gdzies znalez jakies aplikacje do ukladow analogoych do sterowania VCA najlepiej jakies wzmacnacze operacyjne lub cos tego typu z gory dzieki ;)
  • REKLAMA
  • #7 2256620
    kapok_84
    Poziom 13  
    ma moze jeszcze ktoś jakieś ciekawe propozycje?? najlepiej na jednym tranzystorze bi lub uni polarnym

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy analogowego potencjometru elektronicznego sterowanego napięciem, zdolnego do regulacji głośności na 6 niezależnych kanałach z jednego potencjometru obrotowego. Poszukiwane jest proste rozwiązanie analogowe oparte na wzmacniaczach operacyjnych lub tranzystorach, bez użycia gotowych układów cyfrowych ani popularnych układów TDA1526 i LM1036, które generują szumy. Jeden z uczestników wspomina o konstrukcji wykorzystującej wzmacniacz operacyjny w konfiguracji nieodwracającej z tranzystorem polowym zastępującym rezystor do masy, jednak bez dostępnego schematu. Inna propozycja to zastosowanie układu SSM2164 – multipleksera sterowanego napięciem zbudowanego na tranzystorach, oferującego dobre parametry i analogową regulację wzmocnienia (VCA). Autor wyraża zainteresowanie prostymi układami analogowymi, najlepiej z jednym tranzystorem bipolarnym lub unipolarnym, oraz prosi o schematy i wartości elementów. W dyskusji pojawia się także sugestia poszukiwania aplikacji analogowych do sterowania VCA opartych na wzmacniaczach operacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA