logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio wykonać potencjometr do regulacji głośności i barwy?

drakston 20 Sty 2006 21:05 4500 9
REKLAMA
  • #1 2200937
    drakston
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    witam

Jak w temacie, macie jakies pomysly w jaki sposob tanio wykonac potencjometr do regulacji glosnosci oraz potek do regulacji w korektorze barwy? Szukalem czegos na forum, byly tematy o DS1802 ale to odpada, piszcie jak macie jakies pomysly.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2202475
    drakston
    Poziom 18  
    potencjometr mialby byc uniwersalny, tzn. do regulacji glosnosci i do zastapienia potencjometrow w korektorze
  • REKLAMA
  • #5 2207668
    drakston
    Poziom 18  
    potencjometr mialby byc wykorzystany w preampie, czyli dostawalby sygnal audio?
  • #7 2208415
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Kiedyś popularne były układy TCA740 i TCA730. Stanowiły pare układów do regulacji balansu, siły głosu i korekcji barwy we wzmacniaczach akustycznych. Regulacja napieciowa. Sciągnij pdf-a i zobacz.
    http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=TCA
    Moze sie przyda. W pdf-ie jest też aplikacja.
    Używałem to w czasach boom-u na kwadrofonię SQ i działalo b. fajnie.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #8 2211631
    drakston
    Poziom 18  
    heh... mam goraczke i normalnie glupieje od twoich pytan _jta_ ;]

chodzi mi o to ze, jak zwyklym potencjometrem w preampie zmieniasz poziom glosnosci sygnalu poprzez zmiane rezystancji to ja chce poprostu zamiast krecenia potencjometrem dac dwa klawisze (micro-styki) gdzie jeden bedzie zmieniac rezystancje w gore a drugi w dol, powodujac sciszanie badz poglasnianie, najprosciej mowiac

wiem ze do takiej regulacji glosnosci jest uklad DS1802 ale on odpada przez mala amplitude napiecia
  • #9 2526199
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    PGA2310 bardzo fajna kość -tylko sample
  • #10 2526735
    chester8
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    wiem ze w AVt lub czymś podobny jest coś takiego,chciałem go zakupic do zasilacza tylko ze jakos mni chęci opadły i nie robiłem tego ale jest coś takiego i jest to gotowy kit tylko zmontować i gotowe bez problemu, nie wiem czy nie mam do tego schematu poszukam w domu pozdro...

Dodano po 6 [minuty]:

http://sklep.avt.com.pl/go/_search/full_searc...rds=potencjometr+elektroniczny&search_by=name

Dodano po 1 [minuty]:

to ci powinno pomuc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniego wykonania potencjometru do regulacji głośności i korekcji barwy w przedwzmacniaczu audio. Autor chce zastąpić tradycyjny potencjometr mechanicznym układem sterowanym dwoma przyciskami (mikrostykami) do zwiększania i zmniejszania rezystancji, co umożliwiłoby regulację głośności bez fizycznego pokrętła. Rozważano układ DS1802, jednak został odrzucony ze względu na ograniczoną amplitudę napięcia. Wskazano na układy TCA740 i TCA730, które oferują regulację napięciową balansu, głośności i barwy, stosowane dawniej w wzmacniaczach akustycznych. Pojawiła się także sugestia użycia układu PGA2310, który jest wysoko oceniany, choć dostępny głównie w formie próbek. Dodatkowo podano link do sklepu AVT z gotowymi zestawami elektronicznych potencjometrów, które można zmontować samodzielnie, co może być praktycznym rozwiązaniem dla poszukującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA