logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterowanie 6kanałami audio jednym potrncjometrem jaki scalk

jarek92 26 Paź 2007 17:56 1596 8
REKLAMA
  • #1 4417239
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    witam ma pytanie związane z układem scalonym ( chyba wzmacniaczek operacyjnym) i czy są jakieś krórym można sterować kilkoma kanałami jednym potencjometrem przykładowy obrazek ideowy krórym są 2 kanały audio sterowany potencjometrem. potrzebne mi to ponieważ chcę sobie zrobić wzmacniacz do kina domowego w krórym jest 6 kanałów i chcę sterować głośniość jednym potencjometrem . pozdrawiam
    Załączniki:
    • sterowanie 6kanałami audio jednym potrncjometrem jaki scalk shemat.JPG (6.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4418128
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Jest taki prosty układzik TDA1524A sterowany napięciem. Co prawda ma tylko 2 kanały ale możesz zastosować 3 takie układy i sterować jednym potencjometrem. Ma dodatkowo regulacje tonów niskich i wysokich i balans z tego co pamiętam. Jak znajdę wrzucę dane katalogowe.
    Pozdrawiam.
    Znalazłem notę katalogową.
    Załączniki:
    • TDA1524.pdf (214.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4433805
    jarek92
    Poziom 19  
    tylko jak widzę regulacja bass tablle i inne to koło potencjometrów są jakies kondersatory to cyba moge sterować 2 kanałami pozdro
  • REKLAMA
  • #4 4434768
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Ten TDA to szajs bo strasznie szumi lepiej zastosować jakieś cyfrowe potencjometry dobrej jakości skoro ma to być wzmacniacz do kina domowego.
    Pozdrawiam
  • #5 4435344
    korrus666
    Poziom 40  
    Oczywiście że można użyć potencjometrów cyfrowych, ale sterowanie już może nie być takie proste. Potencjometry cyfrowe to w najlepszym wypadku sterownia przyciskami lub niestety przez mikrokontrolerem. Nie wiem jaki plan ma kolega co do wzmacniacza więc zaproponowałem najprostsze rozwiązanie. Można oczywiście zastosować PGA2311 (jeśli chodzi o jakość to chyba nie ma sie do czego przyczepić) ale bez procesora ani rusz. Sam robie wzmacniacz i właśnie używam tego potencjometru. A i cena PGA też mała nie jest. Można też użyć MAX5406, AD5206 oba 6 kanałowe.
  • REKLAMA
  • #6 4435689
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Nie wiem dlaczego kolega pisze "niestety przez mikrokontroler" Sam kiedyś miałem z tym problem (czyt sterowanie PGA mikrokontrolerem) ale okazuje się, iż nie jest to takie trudne trzeba tylko przysiąść, poczytać i pomyśleć. Materiałów do nauki jest naprawde dużo - nie tylko na elektrodzie ale i w całej sieci internet - tylko po prostu brak czasu albo lenistwo skłania nas do tego iż szuka się "prostrzych" rozwiązań ale wcale nie znaczy lepszych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4439269
    jarek92
    Poziom 19  
    można dostać jakieś kity i jakie by były ceny
  • #8 4441900
    korrus666
    Poziom 40  
    Napisałem niestety przez mikroprocesor bo może nie wszyscy chcą i mają czas na walkę z programowaniem i chyba sie nie pomyliłem. Jak widać kolega szuka gotowych rozwiązań. Jeśli chodzi o mnie to nie odstraszają mnie mikrokontrolery.

Jeśli chodzi o kity to pewnie trochę się tego znajdzie. jak np. AVT2338 ale nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie i dość drogie jeśliby kupić cały zestaw(prawie 50 zł z elementami), sama płytka dużo tańsza (9 zł). Jest też kit AVT5027. Jakość uzyskana przy pomocy tych kitów będzie na pewno gorsza niż użycie PGA2311 ale dużo prostsza. Decyzja należy do budowniczego.

Być może jak skończę mój regulator sterowany mikrokontrolerem to udostępnię schemat płytki i wsad do procka. Pozostanie tylko zakup części.
    Może to niestety jeszcze trochę potrwać ze względu na małą ilość wolnego czasu :(.
    Pozdrawiam.
  • #9 4442207
    jarek92
    Poziom 19  
    Pozostane na TDA1524A tylko koło tych potencjometrów są jakies kondersatory i chyba nie podłącze do tych potencjometrów jeszcze 2 TDA1524A. jaśli to możliwe to przesyłajcie kompletny układ na 3xTDA1524A w którym będzie przypadał 1 ponencjometr naq Voulme jeden na bass itd pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości sterowania głośnością sześciokanałowego wzmacniacza audio za pomocą jednego potencjometru. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie układu TDA1524A, który sterowany napięciem umożliwia regulację dwóch kanałów oraz tonów niskich, wysokich i balansu. Aby obsłużyć 6 kanałów, można użyć trzech takich układów sterowanych jednym potencjometrem. Jednakże TDA1524A ma wady, takie jak szumy. Alternatywnie sugerowano użycie cyfrowych potencjometrów wielokanałowych, np. PGA2311, MAX5406 lub AD5206, które oferują lepszą jakość dźwięku, ale wymagają sterowania mikrokontrolerem. Dyskutowano także o dostępności gotowych zestawów (kitów) takich jak AVT2338 i AVT5027, które są prostsze w użyciu, lecz mogą oferować gorszą jakość niż PGA2311. Wskazano, że sterowanie cyfrowe wymaga programowania, co może być barierą dla niektórych użytkowników. Autor preferuje rozwiązanie oparte na TDA1524A i prosi o schemat układu z trzema TDA1524A sterowanymi jednym potencjometrem dla głośności, basu itp.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA