logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer-Amplituner - Bezpieczeństwo podłączenia

osip 25 Sty 2006 14:51 2965 11
REKLAMA
  • #1 2217659
    osip
    Poziom 12  
    Witam:
    Mam zamiar sobie kupić kabel cyfrowy (optyczny lub koaksjalny), aby podłączyć komputer z amplitunerem.
    I mam kilka pytań:
    Czy po podlączeniu kablem komputera z amplitunerem, nic się nie stanie?.

Pytam dlatego, że wcześniej mialem podłączony komputer (starszy, teraz mam nowy) z ampli, kablem mini jack- 2 RCA, i walił mi sie amplit. tzn. w serwisie wytłumaczono mi, że wymienione zostały tranzystory, zdażyło mi sie to 2 razy, potem serwis powiedzial że już mi tego nie naprawi, i od tamtego momentu nie mialem podłączonego kompa z ampli(nie chciałem ryzykować), może na cyfrowym byłoby ok?
    Powiedziano mi też, że to jest wina tego że komputer jest podłaczony do innego gniazda i ampli do innego gniazda, i są tam jakieś inne fazy ,czy coś takiego. Kazano mi kupić listwe przeciwpięciowa lub kondycjometr i podłaczyć wszystko razem na jednej listwe i wtedy pownno być ok.
    Wiec kupilem listwe (Lestar - Multiprotector LFT 2001), ale nie probowalem ryzykować.
    Teraz mam podłaczony komputer do zwyklego przedlużacza, ampli (i reszta sprzetu )do listwy. Obie listwy są podłączeone w innym gnieździe. Powiem tylko ze mieszkam w bloku, a uziemienie mam tylko w łazience i w kuchni(moze to wlaśnie jest problem, powinienem może każde urządzenie uziemnić lub gniazdka wymienic żeby były z bolczykiem).
    Nie chcial bym uszkodzić amplitunera(nie ma juz gwarancji i wogóle), dlatego się pytam.
    Dla sprostowania to moj sprzęt:
    ampli: Marantz sr-4400
  • REKLAMA
  • #2 2218476
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Podłącz wszystkie urządzenia z JEDNEGO gniazda zasilania. Ja długo używałem wzmacniacza podłączonego do komputera i zasilane z jednego gniazda było wszystko i nic złego się nie działo. Co ciekawe, jeżeli mieszkasz w bloku to wszystko mimo woli powinno być zasilane z jednej fazy. Jak tak nie jest to łącz cyfrowo i to światłowodem.
  • #3 2218676
    osip
    Poziom 12  
    Tylko jest problem. Bo komputer mam troche daleko od listwy pprzweciwpięciowej (ok 3 metry). Wcześniej miałem starszy wzmacniac Grundiga, który był podłączony do zwykłego przedłurzacza, a ten do drugiego przedłurzacza, gdzie do niego był podłączony cały komputer i było wszystko OK.
    Natomiast wcześniej, gdzie były urządzenia podłączone do innych gniazd(zresztą teraz jest tak samo) zauważyłem, gdy odłączałem kabel (tj. mini jack) od komputera i dotknęłem nim obudowy to były małe iskry i mnie czasem prąd kopnął, to moze rzeczywiście potrzebuje uziemnić np. komputer(lub gniazdo).
    Choć rzeczywiście słyszałem, gdy podłącze optycznym (nawet w takiej konfiguracji jaka jest [każde urządzenie w innym gnieździe]) powinno być OK.
    Czy to prawda? Jeśli tak, czy tak samo by było gdybym podłączył cyfrowym koaksjalnym?
  • REKLAMA
  • #4 2218988
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Podłączenie optyczne to pełna separacja galwaniczna a koaksjalne nie.
  • #5 2219402
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    polaczenie dwoch urzadzen zawsze wywoluje male iskierki skaczace po masie. To nic nowego i nie niebezpiecznego. Jak juz masy polaczysz to potencjaly sie wyrownuja i jest wszystko ok.
    Bez problemu mozesz podlaczyc komputer ze sprzetem audio nawet jak sa zasilane z innego gniazdka.
  • #6 2219552
    osip
    Poziom 12  
    Czyli bez obawy mogę podłączyć komputer z ampli kablem optycznym, nawet jak są one podłączone do innych gniazd.
    A przy koaksjalnym mogę mieć problemy?
  • REKLAMA
  • #7 2219749
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Może inaczej. Przy optycznym nie ma prawa być problemów natury elektrycznej.
  • #8 2219794
    osip
    Poziom 12  
    OK. To jedynym widocznie w pełni bezpiecznym połączeniem zostaje mi poł. kablem optycznym.
    kupie i sprawdzę i dam znać jak jest, miejmy nadzieje ze znowu tyranzystorom nic sie nie stanie
    Dzieki i pozdro
  • #9 2219865
    piotr h
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    wszystko będzie ok pod warunkiem że podłączenia wykonuje się oczywiście na włączonych urządzeniach!:D
  • #10 2219869
    osip
    Poziom 12  
    Na włączonych?
  • #11 2220477
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Oczywiście WYŁĄCZONYCH. Chociaż przy kablu optycznym nie ma to znaczenia.
  • REKLAMA
  • #12 2222205
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Z tym kablem optycznym i podłączaniem na włączonych też bym uważał. W momencie synchronizacji sygnału może być trzask, który robi swoje. I to nie wyniku przepięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie komputera do amplitunera za pomocą kabla cyfrowego (optycznego lub koaksjalnego) jest generalnie bezpieczne, pod warunkiem prawidłowego uziemienia i zasilania urządzeń. Problem z uszkodzeniem amplitunera przy wcześniejszym połączeniu analogowym (mini jack do 2 RCA) mógł wynikać z różnicy potencjałów i faz zasilania, co powodowało przepięcia i uszkodzenia tranzystorów. Zaleca się podłączenie wszystkich urządzeń do jednego gniazda zasilania lub listwy przeciwprzepięciowej, aby wyrównać potencjały. Połączenie optyczne zapewnia pełną separację galwaniczną, eliminując ryzyko przepięć i iskrzenia, nawet jeśli urządzenia są podłączone do różnych gniazd. Połączenie koaksjalne nie daje takiej izolacji i może powodować problemy elektryczne. Podłączanie urządzeń powinno odbywać się przy wyłączonym zasilaniu, choć przy kablu optycznym jest to mniej krytyczne. Synchronizacja sygnału przy podłączaniu może powodować trzaski, które nie są wynikiem przepięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA